Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Vezér nélkül a Zsil-völgy

Eddig nem tapasztalt határozottsággal lépett fel a román rendőrség a héten az újabb bányászmenet résztvevőivel szemben. Megfigyelők szerint Miron Cosma, a rettegett Zsil-völgyi bányászvezér letartóztatása fordulatot jelenthet a Ceaucescu utáni Romániában. A legutóbbi tiltakozó akciót az váltotta ki, hogy a bukaresti Legfelsőbb Bíróság tizennyolc évi börtönbüntetésre ítélte Cosmát az 1991. évi bányászjárás miatt. A bíróság a bányászvezért hét évre eltiltotta a közügyektől, megfosztotta katonai rangjától, valamint úgy határozott, hogy a börtönbüntetés letöltése után Cosma még öt évig nem léphet Petrozsény és Bukarest területére.

Az ítélet, amelyet Cosma távollétében mondtak ki, jogerős. Az ügy 1991-ig nyúlik vissza, amikor a Zsil-völgyi bányászok nem egészen két hét leforgása alatt négy alkalommal jelentek meg Bukarestben. Megostromolták a kormánypalotát, betörtek a törvényhozás épületébe. Három napig rémületben tartották a román fővárost, majd amikor a Petre Roman vezette kormány benyújtotta lemondását, visszavonultak. Akciójuk során három embert megöltek, több százat pedig megsebesítettek. Cosmát egészen az 1996-os hatalomváltásig nem vonták felelősségre, mivel éppen az akkori államfő, Ion Iliescu kimondott kérésére, illetve hallgatólagos beleegyezésével ment bányászaival a fővárosba rendet teremtetni. A jelenlegi kormánykoalíció hatalomra jutása után Cosmát 1997 januárjában tartóztatták le az 1991. szeptemberi bányászjárás miatt. A bukaresti fellebbviteli bíróság 1998 júniusában másfél év börtönbüntetésre ítélte, de mivel ebbe beszámították a vizsgálati fogságban letöltött időt, júliusban már szabadlábra is helyezték.
Kiszabadulása után ismét a Zsil-völgyi bányászszakszervezet ligájának elnöke lett, ugyanakkor beválasztották a Nagy-Románia Párt vezetőségébe is. Idén januárban újra Bukarest ellen vezényelte a bányászokat, akik csak azt követően hagytak fel menetelésükkel, hogy Radu Vasile miniszterelnök személyesen tárgyalt Cosmával. Megállapodásuk tartalmát mostanáig még nem hozták nyilvánosságra. A Zsil-völgyi bányászszakszervezetek válságtanácskozásukon úgy határoztak, hogy a végsőkig kitartanak Cosma mellett, és eltökélt szándékuk megdönteni a kormányt.