Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Törvényt sértett az ÁPTF

Várhatóan a jövő héten kerül pont az i-re, miután a kormány keddi ülésén dönt az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF) ügyében. A Pénzügyminisztérium vizsgálata szerint a felügyelet nem megfelelő lépései közrejátszottak a Realbank és a Postabank, továbbá a Globex, a CB Bróker, valamint a La Salle Értékpapír Rt. ellehetetlenedéséhez, illetve kisbefektetőinek és betéteseinek elvesztéséhez. A pénzügyi tárca vezetője és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke - egyetértve a kormány valamennyi képviselőjével - úgy látja, hogy az ÁPTF nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a betéteseket és a befektetőket ne érje anyagi kár.


Tarafás Imre

Surányi György és a kormány véleménye között csupán abban van eltérés, hogy az MNB első embere nem lát jogi lehetőséget a felügyeleti szerv vezetőinek elmozdítására - közölte Borókai Gábor szóvivő. Hozzátette: a felügyelet döntéseit vizsgáló adatokból arra is lehet következtetni, hogy az ÁPTF törvénysértést is elkövetett. A szóvivő szerint a pénzügyi szférában lezajlott csődökért és anyagi károkért nemcsak az ÁPTF a felelős, hanem a politika is hibás, azaz a kormánytagok között is kell felelősöket keresni.
Nem talált nyitott fülekre a miniszterelnök és a pénzügyminiszter többszöri lemondásra való felszólítása. Tarafás Imre elnök és ifj. Nyers Rezső elnökhelyettes kijelentették: nem hajlandóak önként távozni, sőt a politikai felhangoktól nem mentes purparléban többször is hangsúlyozták: döntéseikben a törvényesség talaján álltak. A felügyelet vezetői nem tartják korrektnek azt, hogy csak a hét közepén kapták kézhez a vizsgálati dokumentumot, miközben a kormány a sajtón keresztül hirdette saját álláspontját.
Az ÁPTF kontra kormánycsata beleillik az Orbán-kormány nagy vihart kiváltó ügyei sorába. A vita során az ellenzéki pártok a kormány által „támadott” fél oldalára álltak. Kovács László MSZP-pártelnök szerint azért szálka a két felügyeleti vezető a kormány szemében, mert korábban annak adtok hangot, hogy a Postabankot és a Magyar Fejlesztési Bankot 100 milliárd forinttal túltőkésítették. Az SZDSZ szerint ahelyett, hogy elhallgattatja a kormány az ÁPTF-et, szakmai választ kellene adnia erre a felvetésre, s egyben arra szólította fel a kormányt, hogy erősítse meg a felügyelet autonómiáját.


Kevéssé valószínű, hogy a Postabanktól kerültek ki adatok az ÁPTF jelenlegi elnökének egy korábbi hitelfelvételéről - mondta el Urbán László, a Postabank vezérigazgató-helyettese. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Postabanknál szerdán rendeltek el belső vizsgálatot annak kiderítésére, hogy miként kerülhetett az egyik napilap hasábjaira Tarafás Imre kölcsönfelvétele. Mint ismeretes, Tarafás Imre feljelentést tett banktitok megsértése miatt. Urbán elmondta: a pénzintézetnél a belső ellenőrzés szigorítását is tervezik.