Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSAINKTÓL
Közalkalmazotti bérátverés

A kormány 16 százalékos béremelést ígért a pedagógusoknak, azonban a februári bérfizetéskor a pedagógusok többsége kevesebb illetményt kapott, mint az elmúlt évben. A fizetésemelést ugyanis még nem kapták meg, de az adóterhek változtak. Emiatt aláírásgyűjtési akció kezdődött a pedagógusok között. A nem pedagógus közalkalmazottak és a köztisztviselők fizetése nem csökkent, de ígéretük sincs központi emelésre, ezért egyik szakszervezetük sztrájkot helyezett kilátásba.

Az önkormányzatok ugyan nagyobb költségvetési támogatást kaptak, de ez az összeg nem elég arra, hogy ebből fedezzék a 16 százalékos emelést. Ráadásul a támogatásnövelést is fokozatosan vezetik be, ezért negyedévet csúszik a fizetésemelés.
A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének Országos Választmánya pedig elfogadhatatlannak tartja, hogy az érdekképviselet körébe tartozó önkormányzati köztisztviselők, intézményi közalkalmazottak, az állami közigazgatásban dolgozó köztisztviselők döntő többsége 1999-ben egyetlen fillér béremelésben nem részesül. A választmány kétórás vita után egyhangúan a következő döntést hozta: február végéig pontos és részletes felmérést kell készíteni az MKKSZ képviseletébe tartozó munkavállalók 1999. évi bérfejlesztéséről. Meg kell ismerni a tagság akaratát, konkrétan rákérdezve arra, hogy hányan vállalkoznak utcai tüntetésen, vagy sztrájkban való részvételre. Folytatni kell a tárgyalásokat a tárcákkal, megismerve a tárcaköltségvetések tartalékában rejlő lehetőségeket, a tárcavezetés részéről a bérfejlesztésre vonatkozó elképzeléseket. Javaslatot kell tenni arra, hogy az MKKSZ által képviselt munkavállalók részére legalább 11 százalékos mértékben biztosítson forrást a kormány a központi költségvetés 33 milliárd forintos tartalékából.
Fejér József, a szakszervezet főtitkára lapunknak elmondta, hogy úgy tűnik számára, mintha egy „sanda” szándék lenne a háttérben: látszólag a kormány mindent megtett, mert a normatívát átutalta, de az önkormányzat nem akarja teljesíteni a kormány ígéreteit. Ezzel szemben az önkormányzatoknak más céloktól kell pénzt átcsoportosítaniuk, hogy a kormány részéről tett ígéreteket megvalósíthassák.
Szabó Endrének, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnökének véleménye szerint az a helyzet állt elő, hogy a pedagógusok kivételével egyetlen más közalkalmazotti csoportnak sincs lehetősége arra, hogy idén béremelést kapjon. A közalkalmazotti bértábla befagyasztásával teljesen kaotikussá vált a helyzet. Semmi garancia nincs a béremelésekre, minden attól függ, hogy az önkormányzatnak van-e pénze vagy nincs, illetve ha van, akkor milyen célra fordítja. Mint mondta, egyedül a pedagógusok tudják kikényszeríteni azt a 16+3 százalékos emelést, amit az oktatási miniszter megígért a számukra.
Horn Gábor, az SZDSZ oktatáspolitikusa kifejtette: már a költségvetési vitában is elmondta, hogy nincsenek meg a források ekkora emelésre. Véleménye szerint az emelés végrehajtásának terhe „át lett nyomva” az önkormányzatokra. Köztudott, hogy az önkormányzatok 96 százaléka költségvetési hiánnyal küzd. Ezért, ha az önkormányzatok a béremelést végre akarják hajtani, két dolgot tehetnek: minden létező forrást átcsoportosítanak (ez elvonást jelenthet az infrastrukturális, egészségügyi és szociális területről). A másik lehetőség, hogy olyan iskolákat zárnak be, amelyeknek szükséges lenne működniük.
Horn úgy véli: nem anyagi oka van az emelések hiányának, hanem a kormány minden területen a saját klientúráját akarja felfuttatni, azaz a jobboldali önkormányzatok valamilyen módon kompenzálva lesznek. Ez a késő Kádár-korszak paternalista, centralizált struktúráját hozza vissza. Vagyis: aki egyetért, annak megoldódnak a gondjai.


Sopronban - ahol a polgármester a Szövetség Sopronért civil szervezet színeiben indult - úgy döntöttek, hogy törvényi kötelezettségüknek minden módon eleget tesznek. A kifizetések mikéntjéről ellenben konkrétumokat nem mondtak. Kalocsán, ahol a polgármester az SZDSZ támogatottja, az önkormányzatnak sikerült 300 milliós hiányát mára 100 millióra csökkenteni. Érdeklődésünkre elmondták: elérték azt a határt, amelynél tovább már nem tudják növelni a bevételeiket. Gondot jelent számukra az iskolák finanszírozása, így a béremelés is. A fideszes polgármester vezette Siófokon az emelt normatívából csak a pedagógusok béremelésére futja. A technikai dolgozók bérezésére már nem jut pénz. A képviselőtestület a jövőben választ a költségvetési alternatívák közül, hogy ezt a problémát megoldja. A „fideszes többségű” Szombathelyen a meglévő specializációkat és az emelt óraszámú tantárgyakat érintetlenül hagyják, viszont a még fejlesztés alatt álló programokat felfüggesztik. A béremelést ezzel együtt, ha nehezen is, de megadják. Ecséd kistelepülésen fokozatos létszámleépítésekkel és megszorító intézkedésekkel próbálják meg kigazdálkodni a béremelést.