Vissza a tartalomjegyzékhez


Princz válaszol

Princz Gábor egykori bankelnök nyílt levélben reagált arra a múlt heti bejelentésre, miszerint a Pénzügyminisztérium rendőrségi nyomozást kezdeményezett a abból célból, hogy kiderítse a Postabank tőkevesztésének körülményeit

Az MTI-hez eljuttatott közleményben Princz kifejtette, hogy a demokráciában bízva reméli, hogy fény derül a Postabank múltjára és jelenére, a bank szerepére, s egyben arra is, hogy bankelnökként nem követett el bűncselekményt. Princz reményét fejezte ki afelől is, hogy a nyomozás választ ad a két évvel korábbi krízisnapok előzményeire, illetve az akkori bankprivatizációs elképzelésekre is. Az exbankelnök vállalta a szponzorálásokat, de hangoztatta, hogy állami vállalatok és fejlesztési elképzelések, valamint a privatizációs folyamat, bizonyos mértékig a demokratikus intézményrendszer finanszírozását is átvállalta a bank.
Princz úgy véli, hogy a Postabank feltőkésítését nem csak szakmai szempontok befolyásolták, és ezt a véleményt az eltúlzott mértéke is alátámasztja - amit több szakértő és az ÁPTF is korábban hangsúlyozott.
A volt bankelnök úgy látja, hogy amennyiben felmérték volna a bank országos hálózatát, számítástechnikai színvonalát és a szolgáltatásokat - ami értékként számszerűsíthető -, a kisrészvényesek nem vesztették volna el a részvényeiket, illetve befektetéseiket. Princz reményét fejezte ki, hogy a vizsgálatsorozattal lezárul a „bűnbak”, és a „mindenért felelős” személyek keresése. (MTI)