Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 6. szám, 1999. február 13

Belpolitika

SZOBOTA ZOLTÁN
Ki nevet a végén

A pártok nem jutottak dűlőre az új parlamenti munkarendet illetően, az ellenzék számára ugyanis elfogadhatatlan, hogy a plenáris ülésekre ezentúl háromhetente fog sor kerülni. Az országgyűlés kedden - az SZDSZ indítványára név szerinti szavazással - döntött arról, hogy Áder János házelnök indítványának megfelelően a tavaszi ülésszak során háromhetente lesz plenáris ülés. A szavazás során a kormánypárti képviselők egyöntetűen támogatták a javaslatot, míg az MSZP, az SZDSZ és a MIÉP képviselői nemmel szavaztak.


KREZINGER TÍMEA
Sokkoló tévések

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) megalakulása óta a deutschlandbergi buszbaleset volt az első súlyos, áldozatokat követelő tragédia. A testület szerint a televíziós társaságok és több jelentős napilap a tragédia áldozatairól és hozzátartozóiról olyan felvételeket közvetítettek, melyek megsértették az érintettek személyiségi jogait.


OROSZ ESZTER
Továbbra is veszélyben a Szigetköz

Az iszapréteg vastagsága a kétszeresére nőtt, a vízinövények burjánzanak, romlik a vízminőség - derült ki a Magyar Tudományos Akadémia által rendezett A Szigetköz környezeti állapota című konferencián. A jelenlegi megfigyelések, kutatások eredményei sajnos igazolják az MTA 1991-ben készült állásfoglalását, amelyet a várható ökológiai kockázatokról dolgoztak ki az akkori magyar-szlovák kormányközi tárgyalásra.


OLÁH ANDREA
A kincsnek mégis van szaga

Két nagy svájci bank jelentős összeget különített el a holocaust zsidó túlélői és hozzátartozóik részére - jelentette be Budapesten Salamon Berkovitz, az Ortodox Zsidó Világtanács alelnöke. A svájci bankperben nyertes New York-i bíróságot képviselő ügyvédi iroda elérte, hogy a bankok az erre a célra kijelölt 1,2 milliárd dollárból már 250 millió dollárt letétbe helyezzenek, de a végleges összeg eléri majd a három-négy milliárd dollárt. A minimális összeg, amely egy jogosult számára kifizetésre kerül, ötezer dollár lesz.


FLOSSMANN GYÖRGY
Szigorúan vizsgáztatott buszsofőrök
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

BOHÁCS ZOLTÁN
Csapás-e az erőskezű vezetés

A mai vállalkozói és közintézményi szférában egyre gyakrabban találkozunk kellemes és figyelmes modorú, ugyanakkor problémás helyzetekkel megbirkózni képtelen, konfliktuskerülő vezetőkkel. Ezt a manapság tipikusnak tekinthető vezetői mintát bírálja Gareth Gardiner, a pszichológiatudományok doktora. Új könyvében (Vezetés erős kézzel) világos útmutatást ad arra nézve, milyen az az egyetlen menedzseri stílus, amely biztosítja az eredményes munkát és a következetes célmegvalósítást.


Gazdaság

Új Philips üzem épül Győrben
Tovább a cikkhez >>>

FLOSSMANN GYÖRGY
Az APEH is tévedhet
Tovább a cikkhez >>>

Készül az új adórendszer
Tovább a cikkhez >>>

Princz válaszol

Princz Gábor egykori bankelnök nyílt levélben reagált arra a múlt heti bejelentésre, miszerint a Pénzügyminisztérium rendőrségi nyomozást kezdeményezett a abból célból, hogy kiderítse a Postabank tőkevesztésének körülményeit


VARGA P. MIKLÓS
Cél: erősödjön a paraszt-polgári réteg

Lapzártánkkal egyidőben kihelyezett kormányülés keretében tárgyalja meg a kormány az agrárgazdaság fejlesztésére készített középtávú stratégiát. A stratégia elkészítését az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló, 1997-ben elfogadott törvény írja elő a kormány részére. Célja a törvény alapján, hogy a mezőgazdasági termelők számára legalább középtávon kiszámíthatóvá tegye a gazdálkodás feltételeit, a támogatási rendszert. Az előterjesztés során azonban először komoly ellentétbe kerülhet a kormányt alkotó két párt.


APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Gates adakozik
Tovább a cikkhez >>>

Szolid korrekció a BÉT-en
Tovább a cikkhez >>>

Euró a New York-i tőzsdén

Sorozatunk a tőzsde világába enged bepillantást. Az a célunk, hogy átfogó képet adjunk a tőzsde életéről, és rámutassunk az összefüggésekre is a fogalmak magyarázata mellett. Ebben a részben arról lesz szó, hogy az euró hogyan szerepelt a New York-i tőzsdén.


Recesszió előtt Anglia
Tovább a cikkhez >>>

Új mobil videofon
Tovább a cikkhez >>>

RÓTH ISTVÁNNÉ
Fizet a Real

Február 17-étől megkezdődik a Realbank betéteseinek kártalanítása - jelentette be Jánossy Dániel, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető igazgatója. A kifizetés a Kereskedelmi és Hitelbank (KH) fiókjaiban történik majd. A Real ügyével kapcsolatban az OBA és az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet egyébként feljelentést tett a rendőrségnél ismeretlen tettes ellen.


PAPP LEVENTE
Tovább gyengül az euró

A vártnál sikeresebb indulás után lassan, de folyamatosan gyengül a közös európai valuta, az euró árfolyama. Minden bizonnyal a monetáris unió (Euroland) tagállamainak a vártnál kisebb gazdasági növekedési mutatói okozzák az árfolyamesést. Ezzel szemben az Egyesült Államok mutatói rohamosan növekednek, így a dollár erősödése még inkább kiélezi a versenyt, így a héten már alig haladta meg a magabiztosan induló euró-árfolyam a dollárét.


Háttér

Csapra vert vezeték
Tovább a cikkhez >>>

SZEGEDI TUDÓSÍTÓNKTÓL
Tragédia a tanyán
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSAINKTÓL
Futball helyett kötélhúzás

Belpolitikai és nemzetközi botránnyá dagadt Kovács Attila leváltott MLSZ-elnök ügye. A fideszes Deutsch Tamás szakminiszter múlt heti villámlépése kiváltotta a koalíciós partner kisgazdák nemtetszését is. Mindeközben a 28 éves Bodor András helyettes államtitkár, Deutsch különmegbízottja magabiztosan jelentette be: végre rend honol az MLSZ-ben. A FIFA viszont nem ismeri el a Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) döntését.


SZAKONYI DÁVID
A kazetták biztos helyen vannak
Interjú Kovács Attilával, az MLSZ felfüggesztett elnökével
Tovább a cikkhez >>>

SEBESTYÉN ISTVÁN
A rászedett művésznő

T. Szabó Erzsike művészlélek. Artista és énekes, és mint ilyen, érzékeny az emberek problémáira, szeret másokon segíteni. Most is csak egy apró szívességről volt szó: egyik barátnője megkérte, segítsen már felvenni azt a kétmilliós kölcsönt, amire annyira szüksége lenne - csupán a lakását kellett fedezetként biztosítania. Minden törvényes keretek között folyt: szerződés a két fél között, közjegyző, aláírások, minden, ami szükséges ilyen esetben. Igaz, hogy a szerződést nem volt idő elolvasni, de hát barátról volt szó, meg aztán a törvény képviselőjének jelenléte is nyugtatóan hatott. Így Erzsike egy gyors mozdulattal szignálta a közjegyzői okiratot. Csak később derült ki: ez a mozdulat egyet jelentett közel száz négyzetméteres lakásának elvesztésével.


FLOSSMANN GYÖRGY
Törzskönyvezett járművek

Az elmúlt másfél hónap során mintegy 20 ezer autó kapott törzskönyvet, 2002. december 31-re a teljes járműpark törzskönyvvel fog rendelkezni - mondta el lapunknak Mándi Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti alosztályának vezetője.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Tocsik Márta csak névadó
Interjú Szőgyényi Józseffel, Tocsik Márta védőügyvédjével

Kisebb fajta belpolitikai vihart kavart a „Tocsik-per” néven ismertté vált bírósági eljárás első fokú ítélete, amely szerint sem az elsőrendű vádlott jogásznő, sem az ÁPV Rt. korábbi vezetői nem követtek el bűncselekményt a magyar állam és az önkormányzatok közt létrejött pénzügyi egyezségek során. A kormánypártok szerint olyan politikai ügyről van szó, amelyet a jelenlegi ellenzéknek sikerült eltussolnia, és az ítélet nem egyezik a polgárok véleményével. Lapunknak nyilatkozó tekintélyes jogászok viszont úgy vélik, korrekt szakmai döntés született a hétfői ítélethirdetésen.


HECHS LÁSZLÓ, SZIKORA MÁRTON
Hogyan tovább

Anvar Szadat, Menachem Begin és Jichák Rabin után a közel-keleti békefolyamat újabb nagy alakja távozott el viszonylag fiatalon az élők sorából. Míg 1948 és 1973 között minden évtizedre jutott legalább egy arab-izraeli háború, az utóbbi negyedszázad - a sűrűn ismétlődő tragikus merényletek és összecsapások ellenére - békét hozott a térségben. Ennek a stabilitásnak egyik legfontosabb letéteményese a most elhunyt Husszein jordán király volt. A temetésre Ammánba utazott szinte mindenki, aki valamit is számít a nemzetközi politikai elit köreiben. A látványos seregszemle a tiszteletadás mellett azt is jelezte: nemcsak Izraelben, hanem a világ számos pontján aggodalommal vegyes várakozással figyelik, hogy az új uralkodó, II. Abdallah vajon meg tudja-e őrizni az apjától kapott felelősségteljes örökséget.


Külpolitika

PÁTKAI MIHÁLY
Lavinatragédia az Alpokban

Tizenegy ember vesztette életét Franciaországban, amikor egy lavina tizenhét épületet romba döntött Le Tour és Montroc-le-Planet települések között. Csütörtökön egy újabb lavina miatt tizenhét embert kellett a Mont Blanc közelében található Les Bossons faluból kiköltöztetni - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna.


Románia várja a magyar támogatást

Románia Magyarország „pozitív üzenetét” várja, a román euro-atlanti integráció támogatását - mondta Radu Vasile kormányfő e heti budapesti látogatásán. A magyar fél szerint keleti szomszédunk NATO- és uniós csatlakozása elsősorban a román erőfeszítésektől függ.


SCHMIDT BARNA
Gondban a kancellár

A hesseni tartományi választások eredményeként nyolc évi ellenzéki szereplés után ismét a kereszténydemokrata-szabaddemokrata (CDU-FDP) koalíció alakíthat kormányt. Ez egyben azt is jelenti, hogy Gerhard Schröderéknek az eddiginél jóval erősebb ellenzékkel kell szembenézniük a Bundestagban. A kereszténydemokraták a szavazatok 43,4 százalékának begyűjtésével érték el sikerüket, míg a szocdemek a voksoknak csupán 39,4 százalékát kapták. A maradék néhány százalék nagy részén a Landtag két kisebbik pártja, az FDP és a Zöldek osztozott.


VAGYIM ARISZTOV SZENTPÉTERVÁR
Kitartás mindhalálig

Befejeződött Borisz Jelcin orosz elnök újabb szanatóriumi kezelése, amelyet Oroszországban és a határokon túl is politikai vezető szerepe gyengüléseként és az ország éléről való végleges távozásaként értékeltek. Azonban, mint ahogyan az már eddig is előfordult, Jelcin ismét megmutatta harcos természetét: átfogó kampányt kezdett szervezni a kiterjedt oroszországi korrupció ellen és hadat üzent a mind hangosabb fasisztáknak is.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Vérontás Afrika szarván

Nyolc hónap átmeneti nyugalmi időszak után újrakezdődtek a harcok Afrika szarván Etiópia és Eritrea között. A konfliktus központi kérdése egy Etiópia északi határán fekvő, háromszög alakú, cserjével, bozótossal tarkított, mintegy 400 négyzetkilométeren elterülő kis földdarabka. Ahogy azonban egy etióp lap megjegyzi: „Lehet, hogy a föld maga értéktelen, de nem ez a lényeg. Az érték itt a szuverenitás.” Az alig öt éve megalakult állam, Eritrea az egykori olasz gyarmattartók által meghúzott határra hivatkozva tart igényt a térségre.


Halál az ételben Kubában
Tovább a cikkhez >>>

NAGYÍTÓ
Hetven éves a vatikáni olasz konkordátum
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Francia miniszterek a vádlottak padján

Franciaországban a héten megkezdődött a Fabius-ügy tárgyalása. A vád szerint a volt miniszterelnök és két munkatársa több mint négyezer ember AIDS-vírussal való megfertőzéséért felelős.


Riport

ARTYOM GYEMJONOK
Lelkünk szabad a haláltól
Beszélgetés Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz íróval
Tovább a cikkhez >>>

TIHANYI PÉTER
Suni Istennel beszélget

Ha Istennel való személyes találkozásról beszélünk, az a lényeg, hogy ne vágyakról, tantételekről vagy dogmákról, hanem megtörtént tényekről szóljunk. Ez az élménybeszámoló a maga egyszerűségében azért megdöbbentő és felkavaró, mert egy másik világ valóságába enged bepillantást.


Sport

Agassi káromkodott: leléptették
Tovább a cikkhez >>>

SASS SZILVESZTER
Ágyúdörgés előtt

Szerda este megtört a világbajnok franciák régóta tartó rossz sorozata. Először tudtak nyerni (és gólt rúgni) az angol válogatott ellen idegenben. A 2-0-ás győzelem remek taktikai győzelmet jelentett Roger Lemerre csapata számára.


Sok a légiós
Tovább a cikkhez >>>

SZABÓ GERGELY
Évezredzáró évnyitó

Folyik a lázas készülődés az évezred utolsó Forma-1-es idényére. A legnagyobb csapatok már bemutatták új versenyautóikat. A Forma-1-es világbajnoksága március 7-én veszi kezdetét az ausztráliai Melbourne pályáján. A Ferrari és a McLaren minden eddiginél hevesebb párviadalára számíthatunk, de itt az új BAR csapat, és egy újabb CART-bajnok, Alez Zanardi.


Szabadidő

Programok
Tovább a cikkhez >>>

Az otthon díszei
Útmutató a szobanövények kiválasztásához és ápolásához
Tovább a cikkhez >>>

KIRÁLY SÁNDOR
Autó királyoknak, hercegeknek és grófoknak
Tovább a cikkhez >>>

FABINI PIROSKA
Nem mind környezetbarát, ami öko

A környezetvédelem napjainkra nagyon hálás és hasznos divattá vált, aminek következtében a környezetbarátnak titulált termékek különösen kelendőek lettek. De mit tehet egy vállalat, ha nincs ilyen terméke? Meglévő termékeire ragasztja hát rá a „bio”, „öko” vagy „zöld” feliratú címkét.


HEGEDŰS KATALIN
Fény a lakásban

Minden lakás hangulatának nagyon fontos meghatározó eleme a fény. Általában a természetes fény a döntő, de emellett nagy szükség van a jó mesterséges megvilágításra is. Gyakran túlzottan takarékoskodunk a világítással, holott a világítás egyben berendezési „tárgy” is. A jól megválasztott és elhelyezett világítás megnyugtat és pihentet, barátságos légkört teremt, segíti a kétkezi munkát, a koncentrálást a szellemi munkánál, vagy éppen dekoratívan kiemel egy-egy szép tárgyat. A lakberendezésnél az árnyékos és fényben lévő területek váltakozásának ritmusa tudatos berendezési eszköz.


Színes

Szemét szenvedély
Tovább a cikkhez >>>

Házi-felvonókúra
Tovább a cikkhez >>>

Európai kisebbségi nyelv lesz a héber
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Az öreg bálna és a tenger
Tovább a cikkhez >>>

Bolygó vagy aszteroid
Tovább a cikkhez >>>

Magzatvédő hangszerész
Tovább a cikkhez >>>

Börtönre ítélt csecsemő

A városi büntetőtörvényszék egyik határozatának felülvizsgálata mellett döntött az alexandriai fellebbviteli bíróság. A városi törvényszék ugyanis a vádlott tárgyaláson való meg nem jelenése miatt hat hónapi börtönre ítélt egy 18 hónapos kisgyereket, aki játék közben meglökte a szomszéd két és fél éves kislányát.


Tollhegy

Tollhegy

Olvasóink véleményének mindig szívesen helyt adunk, de helyszűke miatt kénytelenek vagyunk leveleiket szerkeszteni, illetve rövidíteni. Továbbra is várjuk észrevételeiket.


Vallástörténet

NÉMETH SÁNDOR
A próféták és az apokalipszis

A vallási irodalom apokaliptikus műfaja napjainkban a virágkorát éli. Egyre többen vállalkoznak a Biblia jövőre vonatkozó kinyilatkoztatásainak feltárására és értelmezésére. Az ószövetségi Izraelben a próféták feladata a szellemi, örökkévaló értékek képviselete volt. Az Írás ezeket a karizmatikus embereket több névvel is jelöli, mint például: Isten szószólói (héberül „náví”), akikhez szólt az Úr; a „návík” pedig tolmácsolták a kijelentéseket a népnek, ezért hangzik el a Szentírásban 3808-szor az „így szól az Úr” formula, amellyel azt jelezték a próféták, hogy kijelentéseik által nem a saját gondolataikat adták közre, hanem Isten beszédét. A „náví” elnevezés azokra a szent emberekre vonatkozott, akik Istentől felhatalmazást kaptak arra, hogy az Úr nevében beszéljenek.