Vissza a tartalomjegyzékhez


Botkenyér bajnokság

Az egyik legjellemzőbb francia - s különösképp párizsi - termék, a baguette idei legjobbjára immár hatodik éve versenyt hirdetett a főváros polgármesteri hivatala. A híres francia botkenyér legügyesebb készítője Párizs nagydíját és a vele járó 20 ezer frankos (mintegy 800 ezer forintnyi) jutalmat nyeri el a csütörtöki versenyen. A szakemberekből álló tekintélyes zsűri csütörtökön délelőtt fél kilencre várja a Mesterségek Házában az akár több ezer versenyzőt, illetve a sok frissen sütött, ropogós baguette-et, hogy délutánra eldöntse, idén kinek sikerült - „szigorúan a francia hagyományok szerint” - a legkiválóbb botkenyeret sütnie.
A nemes vetélkedőn a Párizsban és térségében működő több mint tízezer pék vehet részt. A szabályok meglehetősen szigorúak. A „hagyományos módszer” szerint készült baguette hossza 60 és 70 cm között van, súlya 25 és 30 dkg közötti és 6-7 cm-es átmérője a botkenyér egész hosszában 2 cm-nél többet nem változhat. Lényegi kikötés, hogy „e nagydíjat csak az a pék kaphatja meg, aki kisipari módon, hagyományos módszerekkel készíti el kiváló termékét, s ahhoz mesterséges állományjavítót nem használ fel.” A botkenyér a legolcsóbb francia kenyérféleségek közé tartozik. A maszek pékségek sora kora hajnaltól este 8 óráig és a hétvégén is folyamatosan sütik, és a franciák akár naponta többször is vásárolnak belőle. Ugyanis a legkiválóbb baguette elkészülte után csupán 2-3 óráig fogyasztható jóízűen - utána menthetetlenül kiszárad. (MTI)