Az egyik legjellemzőbb francia - s különösképp párizsi - termék, a baguette
idei legjobbjára immár hatodik éve versenyt hirdetett a főváros polgármesteri
hivatala. A híres francia botkenyér legügyesebb készítője Párizs nagydíját és a
vele járó 20 ezer frankos (mintegy 800 ezer forintnyi) jutalmat nyeri el a csütörtöki
versenyen. A szakemberekből álló tekintélyes zsűri csütörtökön délelőtt fél
kilencre várja a Mesterségek Házában az akár több ezer versenyzőt, illetve a sok
frissen sütött, ropogós baguette-et, hogy délutánra eldöntse, idén kinek sikerült
- „szigorúan a francia hagyományok szerint” - a legkiválóbb botkenyeret sütnie.
A nemes vetélkedőn a Párizsban és térségében működő több mint tízezer pék
vehet részt. A szabályok meglehetősen szigorúak. A „hagyományos módszer” szerint
készült baguette hossza 60 és 70 cm között van, súlya 25 és 30 dkg közötti és
6-7 cm-es átmérője a botkenyér egész hosszában 2 cm-nél többet nem változhat. Lényegi
kikötés, hogy „e nagydíjat csak az a pék kaphatja meg, aki kisipari módon, hagyományos
módszerekkel készíti el kiváló termékét, s ahhoz mesterséges állományjavítót
nem használ fel.” A botkenyér a legolcsóbb francia kenyérféleségek közé
tartozik. A maszek pékségek sora kora hajnaltól este 8 óráig és a hétvégén is
folyamatosan sütik, és a franciák akár naponta többször is vásárolnak belőle.
Ugyanis a legkiválóbb baguette elkészülte után csupán 2-3 óráig fogyasztható jóízűen
- utána menthetetlenül kiszárad. (MTI)