Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Egy másik Franciaország

A baloldali francia kormány által elfogadott homoszexuális törvény ellen tartottak százezres felvonulást Párizsban. A rendbontás nélkül lezajló demonstráció résztvevői főként házasság előtt állók vagy fiatal házasok, illetve gyermekes családok voltak, akik a hagyományos családi értékek védelmében és egy másik Franciaország nevében tüntettek.


Fiatalok a családi értékekért a párizsi tüntetésen    Fotó: MTI

Azért vagyok itt, mert meg akarom védeni a házasságot, valamint az egy férfiból és egy nőből álló szülői intézményt, amely a gyermekek biztonságos neveléséhez is szükséges - foglalta össze véleményét Marie-Cecile Nauteuil, a tüntetés egyik résztvevője.
A több mint százezres tiltakozó tömeg úgy véli: pontosan ez az, ami veszélybe került a Lionel Jospin miniszterelnök vezette kormány által tavaly december 9-én elfogadott törvénytervezettel, az úgynevezett Polgári Szolidaritási Paktummal (PACS). A baloldali kormány már megválasztása előtt ígéretet tett a melegek védelmében hozott törvény meghozatalára, majd tavaly év végén el is fogadtatta azt a Nemzetgyűléssel. A PACS jelenleg a Szenátus jóváhagyására vár, s amennyiben sor kerül erre, még az idén hatályos törvénnyé válhat, melynek értelmében a tartósan együttélő párok - nemtől függetlenül - jogállásukban a lehető legközelebb kerülnek a házaspárokhoz, s ezáltal számos jelentős anyagi, valamint társadalmi kedvezmény illetné meg őket.
A húszezer francia város és település polgármestereinek, valamint több mint százötven parlamenti képviselőnek a támogatását is megnyerő, főleg fiatalokból, gyermekes házaspárokból álló tüntetők úgy vélik: az azonos neműek együttélését törvényes házasságnak elfogadva annak veszélye is fennáll, hogy a homoszexuális partnerek legális kereteken belül gyermekeket is örökbe fogadhatnak, s ez morálisan rombolja a házasság és a családon belüli gyermeknevelés intézményét. Bírálták továbbá azt is, hogy a kormány egyre kevesebb támogatást nyújt a családok számára a gyermekneveléshez (a Jospin-kormány idei költségvetésében alacsonyabbra vette a gyermekek után levonható adókedvezmény plafonját), ugyanakkor elfogad egy olyan rendeletet, amely által sok milliárdos adóbevételtől esik el: a PACS ugyanis például jelentős jövedelemadózási kedvezményeket és az öröklési adóterhek csökkentését biztosítja az együttélő azonos nemű partnerek számára.
A tüntetés ellenére Jean-Pierre Chevenement belügyminiszter egy rádióműsorban azt nyilatkozta: kormánya nem fogja visszavonni a törvényt. Minden egyénnek vannak jogai, így a homoszexuálisoknak is megvan a joguk a biztonságra - mondta.