Vissza a tartalomjegyzékhez

SZIKORA MÁRTON
Clinton imapartnere Arafat

Zsidó és keresztény vallási vezetők egyaránt tiltakoztak az ellen, hogy Bill Clinton közös imareggelire invitálta Jasszer Arafatot, a palesztin autonómia elnökét, akinek amerikai villámlátogatására az egyre közeledő május 4-i dátum árnyékában kerül sor, amikor is az oslói szerződés értelmében lejár a rendezésre szánt öt éves átmeneti időszak, és - a palesztin fél reményei szerint - kikiáltják a palesztin állam függetlenségét.

Arafat a davosi Világgazdasági Fórumról érkezett, ahol 1999. május 4-ét, a Palesztin Állam kikiáltásának tervezett időpontját „szent dátumnak” nevezte. A kérdéses időpontot illetően nincs teljes egység az arab világ képviselői között sem. Mubarak egyiptomi elnök, ugyancsak Davosban arra kérte Arafatot, hogy a kikiáltás dátumával legalább a május 17-én tartandó izraeli választásokat várják meg, hogy „ezzel se adjanak esélyt a béke ellenségeinek.”
Clinton és Arafat ökumenikus imareggelin találkozott egymással egy washingtoni szállodában. Az évente megrendezett nem hivatalos eseményen az amerikai elnök több vallási és politikai vezetővel együtt vesz részt. Az imareggeli ez évi házigazdája, Steve Largent szerint Arafat meghívása egy ilyen jellegű eseményre, amelyet az ima és a megbékélés jellemez, „jól példázza mindazt a jót, ami a hittel és Istennel kapcsolatos”. A reggelit egyébként több zsidó és keresztény vezető lemondta, amikor megtudták, hogy Jasszer Arafat is részt vesz. A befolyásos Keresztény Koalíció vezetője, Randy Tate is bojkottálta az eseményt, mivel úgy vélte, az imareggelin való megjelenése legitimitást adna egy gátlástalan terroristának, akinek kezeihez ezrek vére tapad. A bojkottálók között található Dori Gold izraeli ENSZ-nagykövet is, aki szerint „az igen fontos ökumenikus esemény ezzel a lépéssel túlpolitizált lett, így az ő jelenléte már nem kívánatos azon.”
Clinton elnök az imareggelin kifejtette, hogy az elmúlt időszak okot ad a reménykedésre. Emlékeztetett többek között az észak-írországi békekötésre, a Wye-egyezményre és a boszniai békéért tett erőfeszítésekre. Az elnök arra kérte a megjelenteket, imádkozzanak többek között a Közel-Kelet és Koszovó békéjéért, az új nehézségekkel küzdő Észak-Írországért, valamint mindazokért, akik a béke érdekében munkálkodnak, így Jasszer Arafatért és az izraeli kormányért is.