Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 5. szám, 1999. február 06

Belpolitika

HAZAFI ZSOLT
Orbán jobb jövőt ígér

Erőt, határozottságot és magabiztosságot sugárzó - ellenfelei szerint is profeszszionális stílusú - beszédet mondott Orbán Viktor kormányfő a Pesti Vigadóban a Polgári Együttműködés Egyesület fórumán. Az eseményről élő adásban tudósított a „királyi” Magyar Televízió. A miniszterelnök szavaiból az derült ki, hogy szerinte rendkívül kedvező év lesz Magyarország számára az idei esztendő. Lapunknak nyilatkozó ellenzéki politikusok szerint szerencsésebb lett volna, ha Orbán a beszámolóját a T. Ház nyilvánossága előtt mondja el, ahol az ellenzék is tud reagálni egyes őket is érintő állításokra. Egyébiránt a szónoklat jelentős részét sikerpropagandisztikus beszédnek tartották, melyet szerintük Bill Clinton ez évi az „Unió helyzetéről” elmondott beszéde ihletett.


SZAKONYI DÁVID
Kuncze Kovács vita
Tovább a cikkhez >>>

Történetkutatás kormánymódra
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Ítélet a börtön falain kívül

Szokatlan még Magyarországon, hogy a börtönöknek ma már nemcsak őrizniük kell a fogvatartottakat, hanem sok esetben a rabok testi épségét is védeniük kell bűnöző csoportoktól. A hét eleji kettős gyilkosság, melynek során egy fogvatartott férfit és „testőrét” gyilkolták meg fényes nappal, jól példázza, hogy ezen a területen is új korszak kezdődött már hazánkban.


NAGY ANDREA, OLÁH ANDREA
Veszélyes kedvencek

Az idei évtől már komolyabb szakmai felkészültség és önkormányzati engedély kell ahhoz, hogy magánszemélyek egzotikus, de veszélyes állatokat vásároljanak. Ennek ellenére tovább zajlik a mérges kígyók, skorpiók és egyéb veszélyes állatok feketekereskedelme. Bár szakértők szerint a hüllők egyre inkább kimennek a divatból, s helyüket a madárpókok veszik át, ami annyival szerencsésebb, hogy kevesebb fajtája veszélyes az emberi egészségre.


SZAKONYI DÁVID
A rendszerváltás kordokumentuma

Tervek szerint még idén kiadják az Ellenzéki Kerekasztal (EKA) ülésein készült dokumentumokat. Mint ismeretes: mintegy tíz éve politikai polémiák középpontjában állt, hogy publikus-e az EKA-anyag, ezért nagy érdeklődésre számíthat a tárgyalásokról készült könyv megjelenése.


Sok pénz kis whiskyvel
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

NÉMETH ZOLTÁN
A legveszélyesebb drog

Ha megkérdeznének bennünket, szerintünk melyik drog a legveszélyesebb, legtöbbünk kapásból valamelyik illegális kábítószert említené. Természetesen ha az egyén szempontját veszszük figyelembe, akkor jogos ez az állítás, de ha a társadalom szempontjából nézzük a kérdést, akkor - az alkohol mellett - egyértelműen a dohányzás a helyes válasz.


GADÓ GYÖRGY
A bomberdzseki vonzásában

A fiatalok számottevő kisebbsége hajlik a szélsőjobboldal felé, ám veszélyes lenne, ha ezeket mind szélsőjobboldaliaknak is bélyegeznénk, mert épp ezzel a végleges minősítéssel löknénk oda őket a szélsőjobbos politikusoknak - derül ki a Neue Züricher Zeitung 1998. december 12-13-i számában Ulrich Sollmann ideggyógyász cikkéből. Ez az egyik legfőbb tanulsága annak a vizsgálatnak, amelyet Karintiában, az osztrák szélsőjobboldali Haider legfontosabb befolyási övezetében végzett egy kutatócsoport. A vizsgálat vezetői, Jutta Menschik-Bendele és Klaus Ottomeyer professzorok 1998 vége felé adták ki tanulmányukat a fiatalok körében tapasztalható szélsőjobboldali befolyás keletkezéséről, elterjedtségéről és megváltoztatható voltáról. (A szélsőjobboldaliság szociálpszichológiája. Opladen, 1998. Verlag Leske & Budrich) Úgy tűnik, a kutatók tapasztalatai nem csak Ausztriára érvényesek.


A Comédie Francaise újra Budapesten
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

EGRI ISTVÁN
Budapest 1944-45-ös ostroma

Kevéssé ismert tény, hogy Budapest Európa metropoliszai között az egyik legtöbbet támadott főváros. Történelme során 15 különböző hevességű ostromot kellett kiállnia. A sorban az utolsó az 1944-45 telén lezajlott csata, melynek pusztítása messze felülmúlta az addigiakat. A 102 napos budapesti ostrom abban is kiemelkedik a második világháború hasonló hadműveletei közül, hogy ez szedte a legtöbb polgári áldozatot. A szovjet elesetteket leszámítva minden második halott polgári személy volt, a helyben kivégzett zsidókkal együtt. Hevességét tekintve a hadtörténészek a sztálingrádihoz hasonlítják, de az jóval kevesebb civil áldozatot követelt, mert a lakosságot még időben kitelepítették. Összehasonlításként: Berlin két hétig, Bécs hat napig, a kelet-poroszországi Königsberg (ma Kalinyingrád) is csak 77 napig tudott ellenállni a szovjet túlerőnek.


MÁRER GYÖRGY NEW YORK
Mennyit is ér...

A minap kelt szárnyra a hír, hogy valamelyik híres műalkotás többmillió dollárért kelt el egy árverésen. Gyémánt fej- és nyakékekért szinte kimondhatatlan öszszegeket fizetnek. Egy-egy XIV. Lajos korabeli régiség mesébe illő árakon cserél gazdát. Az ember tudatába egyszerre csak villámként csap belé: „Vajon menynyit is ér egy emberélet?”


Gazdaság

MUNKATÁRSUNKTÓL
Fordé a Volvo svédcsavar
Tovább a cikkhez >>>

OROSZ ESZTER
Palesztin magyar kapcsolatok

A magyar gazdasági elit meglepően nagy affinitást mutat a palesztin gazdasági beruházásokat illetően. Martonyi János külügyminiszter nyilatkozata szerint Magyarország csatlakozni kíván a Palesztin Nemzeti Hatóság donor országai közé. A palesztin állam erős politikai és gazdasági kapcsolatokat akar kialakítani Magyarországgal - nyilatkozta a héten Budapestre látogató Nabíl Ali Saat, a Palesztin Nemzeti Hatóság (PNH) tervezési és nemzetközi együttműködési minisztere.


PAPP LEVENTE, DEBRECZENY RÉKA
Globális zűrzavar vagy új világrend

A XX. század végére kialakult általános globalizáció új kihívásokat jelent a modern világ számára, és ezekre a kihívásokra megnyugtató válaszok a mai napig nem születtek. A gazdasági válsággócok, a gazdag és szegény régiók közötti egyre mélyülő szakadék, a hatalmas tőkekoncentráció, valamint az egyre kifinomultabb módszerekkel dolgozó nemzetközi bűnözés és korrupció által létrejött új helyzet új megoldások kutatására ösztönözte a Davosi Világgazdasági Fórum szervezőit. A rendezvényen 1800 gazdasági és politikai vezető - közöttük 40 állam- és kormányfő -, valamint olyan nevek, mint a Microsoft birodalom atyja, Bill Gates, és a nemzetközi pénzember, Soros György is a résztvevők között voltak. A konferencia 29 éve működik a világ pénzügyi „agyaként”, de ennyi megoldásra váró problémával, mint az idén még sohasem szembesült.


SZŰCS ATTILA
Hitelkonstrukciók autóvásárláshoz

Tavaly 120 ezer új gépjárművet értékesítettek a márkakereskedők, ami abszolút rekord az előző évekhez képest. Személygépkocsiból 102-103 ezret adtak el, ez azonban még így is csak a németországi éves összeladás két százaléka. Győző Gábor, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) elnöke idén tízszázalékos növekedésre számít. Példaként csak két - az eladási listát vezető - gépjárműmárkát kiemelve: tavaly 23 ezer 788 gépkocsi eladásával zárta az évet a Magyar Suzuki, és 18 ezer 390 autón adott túl az Opel Hungary.


RÓTH ISTVÁNNÉ
Törésvonalon innen és túl

Sorozatunk a tőzsde világába enged bepillantást. A célunk az, hogy átfogó képet adjunk a tőzsde életéről, s a fogalmak magyarázata mellett rámutassunk az összefüggésekre is. Ebben a részben a kisebb cégek részvényei iránti kereslet csökkenésének okait próbáljuk feltárni.


HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
OECD: jó kilátások

Alapvetően biztatóak a magyar gazdaság kilátásai, de továbbra is szükség van a szigorú költségvetési és pénzügypolitikára - áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb országjelentésében.


Mélyül a román gazdaság
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

SZOBOTA ISTVÁN, KOVÁCS KLÁRA
Mindent az államnak

Január 29-én megkezdte munkáját az adóhivatal nyomozó hatósága, az adórendőrség néven elhíresült egység. Vezetőjét már le is váltották. Szakértők szerint viszont az adórendőrség körüli purparlék ellenére a nyomozó hatóság csak hab a tortán. Igazából a magyar adórendszer szellemével van a baj, tudniillik olyan nagy mérvű az elvonás, hogy az egyenesen gerjeszti a feketegazdaságot, s az adóellenőrök körében „kvázi halálos bűnnek” számító adóeltitkolást és -csalást. Ezért kissé kificamodott érvelés - mondják -, hogy az Egyesült Államok-beli, illetve a német adószigorra hivatkoznak a szervezet létrehozásakor. Ugyanis ezen országokban lényegesen alacsonyabb az adó.


SZLAZSÁNSZKY FERENC
A disznót nem az eszéért tartják

Még hogy rosszak a magyar utak - gondolkodom el egy pillanatra, miközben százhetvennel száguldunk dél felé a teliholdas éjszakában. Disznóvágásra igyekszünk, érthető az izgatottság, városi ember ritkán lát ilyet. Mire a helyszínre érünk, a hajnal valahogy megelőz. Szikrázó napsütés, hófödte táj és tíz fokos hideg fogad. „Disznótorhoz kívánni sem lehetne jobb időt” - üdvözöl vendéglátónk, Dékány István. Kétegyháza, ez a békés békési falu megszokott életét éli. Az utcák néptelenek, csak egy-két jószág hangja töri meg a csendet. A sűrű levegőt vágni lehet, egy-egy fuvallat friss trágyaszagot hoz.


BUSA VIOLA
Az ajatollah halotti szelleme

Mozgalmas időket él a muzulmán világ: alig ért véget a ramadán, azaz a muszlim böjti időszak, Iránban újabb jeles eseményre készülhettek az emberek: idén ünneplik a Khomeini ajatollah vezette iszlám forradalom huszadik évfordulóját. Az egykori Perzsa Birodalom területén elhelyezkedő iszlám állam polgárai számára a megemlékezés több napon át tartó programsorozatot kínál, melynek fő célja Khomeini emlékének és szellemi örökségének felelevenítése és megerősítése, legfőképpen az 1979 után született nemzedék emlékezetében.


SCHMIDT BARNA
Mérlegen az új német kormány

E héten töltötte be századik napját a tavaly októberben a szociáldemokraták (SPD) és a környezetvédők (Bündnis 90/Grünen) koalíciójaként megalakult német kormány, amely vezére, Gerhard Schröder szerint a 16 évi Kohl-éra után „nem akar mindent másként csinálni, de sok mindent jobban”. Az első száz nap mérlegét megvonva a liberális német sajtó kiábrándítónak, míg az ellenzék egyenesen katasztrofálisnak nevezte az új alakulat rajtját. Egyes ellenzéki vezetők „abszolút dilettánsnak” titulálták a piros-zöld koalíciót.


SZIKORA MÁRTON
Peking, a porszívó

A világ legnépesebb országa a huszonegyedik századra a világ legütőképesebb hadseregét szeretné magának. A kínai katonai vezetés határozott lépéseket tesz a Népi Felszabadító Hadsereg modernizációjára. A cél: minél hamarabb visszaállítani Kína régi fényét. Amit lehet, megvásárolnak, ami pedig nem eladó, a legváltozatosabb eszközökkel igyekeznek megszerezni. Az ázsiai ország szuperhatalmi törekvéseit az amerikai Time magazin foglalta össze.


Külpolitika

HECHS LÁSZLÓ JERUZSÁLEM
Választási kampány rosszízű felhangokkal

A négy hónapos izraeli választási kampány tiszta nyereség a tömegkommunikációnak: a rádió, a televízió és az országos napilapok ezen a héten is a legújabb botránnyal vannak tele. Az izraeli Munkapárt Ehud Barakkal az élen éles kirohanást intézett a Likud párt kampányjelszava ellen, mivel - az ellenzékiek állítása szerint - a Netanjahu fényképével az ország teljes széltében-hosszában megjelent plakát: „Erős vezetőt az erős népnek” úgymond a nácizmus ideológiájára emlékeztet. Az elsősorban bevándorlási ügyekkel foglalkozó szervezet, a Szochnut vezetője a kormány főjogtanácsosához, Eljákim Rubinsteinhez fordult, hogy vizsgálja meg a bírósági eljárás megindítását Netanjahu ellen, a Likud jelszó letiltása érdekében.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Nehéz örökség vár Husszein utódjára

Válságosra fordult Husszein jordániai király állapota, miután nem járt sikerrel az Egyesült Államokban végrehajtott, ismételt csontvelő-átültetés sem. A Közel-Kelet legrégebben, 47 éve hatalmon lévő uralkodóját a műtét után azonnal hazaszállították, hogy - a brit Sky News hírcsatorna kommentátora szerint - „utolsó óráit szeretett népe között tölthesse.”


SZIKORA MÁRTON
Clinton imapartnere Arafat

Zsidó és keresztény vallási vezetők egyaránt tiltakoztak az ellen, hogy Bill Clinton közös imareggelire invitálta Jasszer Arafatot, a palesztin autonómia elnökét, akinek amerikai villámlátogatására az egyre közeledő május 4-i dátum árnyékában kerül sor, amikor is az oslói szerződés értelmében lejár a rendezésre szánt öt éves átmeneti időszak, és - a palesztin fél reményei szerint - kikiáltják a palesztin állam függetlenségét.


GADÓ GYÖRGY
NAGYÍTÓ
Le Pen fölfedezi Kelet-Európát

A Le Monde Diplomatique című tekintélyes francia lap január közepén részletes cikket szentelt a szélsőjobboldali francia Nemzeti Front (NF) „páneurópai” elképzeléseinek.


SCHMIDT BARNA
Piszkos kincsek

A napokban olyan hírek láttak napvilágot, miszerint Ernst August, Hannover hercege visszaköveteli ősei több millió márkát érő műtárgyait, régiségeit. A blankenburgi kastély 201 festményét és képét, 148 antikvitását és 46 muzeális értékű kályháját szeretné August újra a család tulajdonában tudni. A kártérítési igény kapcsán a német Bild Zeitung azonban az arisztokrata szemére veti, hogy a herceg - aki egyébként két héttel ezelőtt vette feleségül Caroline monacói hercegnőt - vagyona részben olyan vállalatok részvényeiből származik, amelyekben nagyapja a Gestapo segítségével szerzett részesedést a kisemmizett zsidó tulajdonosok helyett.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Egy másik Franciaország

A baloldali francia kormány által elfogadott homoszexuális törvény ellen tartottak százezres felvonulást Párizsban. A rendbontás nélkül lezajló demonstráció résztvevői főként házasság előtt állók vagy fiatal házasok, illetve gyermekes családok voltak, akik a hagyományos családi értékek védelmében és egy másik Franciaország nevében tüntettek.


EPERJESI ILDIKÓ
Együtt a populizmus ellen

„Ha most országhatárokat változtatnak meg katonai erővel, a világnak szembe kell néznie újabb erőszakos eseményekkel a harmadik évezred elején, ezért a nemzetközi közösségnek nem szabad megengedni a határok átalakításának precedensét” - fejtette ki a Hetek kérdésére Peter Weiss, a szlovák törvényhozás külügyi bizottságának elnöke a koszovói válságra utalva. Közép-Kelet-Európa stabilitásának eléréséhez Magyarországnak és Szlovákiának a feladata a „szavazók populista-nacionalista mobilizálásának” megakadályozása - tette hozzá Weiss.


Bőkezű diktátor
Tovább a cikkhez >>>

BURIK GÉZA
A vándorló terrorista
Tovább a cikkhez >>>

Riport

TIHANYI PÉTER, SZULA LÁSZLÓ
Fantázia, makacsság és becsület
Beszélgetés György Péter esztétával

„Szerintem egy sport olyankor lesz népszerű, amikor van metafora-ereje a világ állapotával kapcsolatban. A vadvízi evezés egy olyan sport, amikor is őrült tempóban rohansz lefelé egy szakadékos, vízeséses pályán, és megpróbálsz a kajakban maradni. Az a kérdés, hogy beborulsz vagy nem. Ugyanolyan ez, mint ami ma az egész világgal történik. Az egész világ, mint egy golyó, el van veszve, és megy a semmibe. Ha mégis felszínen maradsz, az egy sikerélmény. Szerintem ez nagyon találó metafora. Ez történik ma. A számítástechnika rohan, és csak az a kérdés, hogy fenn tudsz-e maradni, illetve tudsz-e úgy rohanni vele, hogy időnként még létre is hozz valamit.”


Sport

SASS SZILVESZTER
A magyar bika

Az álom valósággá vált! Dávid Kornél személyében végre van magyar szereplője a világ legerősebb kosárlabdaligájának, az NBA-nak is. A magyar kosaras ezentúl a bajnoki címvédő Chicago Bulls 18-as mezét fogja viselni, a pályán bedobó és „erőcsatár” posztján fog szerepelni.


SZABÓ IBOLYA ANNA
Piros kártya Hoddle-nek

Dicstelen körülmények között menesztették Glenn Hoddle-t, az angol futballválogatott kapitányát. A felmondás oka az edző egy sajtónyilatkozatát követő felháborodás volt, melyben testi fogyatékosokat sértő kijelentéseket tett. A sajátos vallási nézeteket valló Hoddle az interjúban nem kevesebbet állított, mint hogy a nyomorékok maguk okozták testi bajaikat előző életük bűneivel, amelyekért „karmájuk” szerint most szenvedniük kell.


Ördögi gazdagság

Az angol Manchester United a világ leggazdagabb labdarúgóklubja. A Deloitte and Touche cég szerdán közzétett elemzése szerint az MU éves bevétele 87,9 millió fontra rúg. A csapat bevételének nagy részét különféle emléktárgyak eladásából szerzi.


Internacionalisták
Tovább a cikkhez >>>

Egyforma
Tovább a cikkhez >>>

Deutsch felfüggesztette a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetését
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

BORBÉLY RITA
Lesz-e NAT-háború

Jövőre ismét új tantervvel indulnak az iskolák az új tanévnek? A NAT megméretett és könnyűnek találtatott? Politikai revans vagy megalapozott szakmai kritika áll a háttérben? Avagy mitől elégedetlenek a pedagógusok? Idővel reméljük kiderül.


KIRÁLY SÁNDOR
Bérelj Mercedest egy Volkswagen áráért

Megnyerő reklám, offenzív árpolitika - többek között ezek is hozzájárulnak a német Sixt AG. sikeres piaci térnyeréséhez. 1998. február 1-étől hazánkban is megkezdte működését a 87 éves hagyományokkal rendelkező cég, melynek fő profilja az autókölcsönzés, de tervei közt szerepel vállalatok autóflottáinak menedzselése és utólízingelése is.


Art of nature
Tovább a cikkhez >>>

MAKKI MARIE-ROSE
Diplomás munkanélküliek ötven felett

„Ötven plusz/mínusz” címmel február 3-án konferenciát rendezett a Magyar Business Leaders Fórum (MBLF) az ötven év feletti diplomás munkanélküliek helyzetéről. A rendezvény társszervezője a Nonprofit Vállalkozásokért a Népjóléti Szférában Alapítvány (NVNSZA), valamint a Szociális és Családügyi Minisztérium volt. A konferencián elhangzott főbb gondolatok nemcsak a középkorúakra vonatkoztathatók.


Túraprogramok
Tovább a cikkhez >>>

Gyermek- és ifjúsági programok
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Malajziában betiltott filmek

Az ázsiai sziget filmszínházai azért nem fogják bemutatni az Egyiptom hercege című filmet, mert a malajziai filmhatóságok a Dream Works produkciót „közönséges bibliai propagandának” minősítik.


Mi eszi New Yorkot
Tovább a cikkhez >>>

Ha nem imádkozol, fizess
Tovább a cikkhez >>>

Bőkezű bankautomata
Tovább a cikkhez >>>

Botkenyér bajnokság
Tovább a cikkhez >>>

Reszkessetek, rágcsálók
Tovább a cikkhez >>>

Temetni jöttünk Lenint
Tovább a cikkhez >>>

Kőbe vésik Reagant
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Medvetánc
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

GARAMI TIBOR
A lázadás istenei

„E hős erejével nem mérheti össze magát senki. Szeme mindent lát, ami a földön történik; fülébe minden eljut, amit a népek beszélnek; minden az eszében van, amit az emberek gondolnak; szíve befogadja minden ember örömét és bánatát; gondolatai mélyek, akár a feneketlen óceán; hangját mindenki hallja, aki a földön él. Ő a földön a leghatalmasabb.” A nanáj népmesében ez a hős nem más, mint Joszif Viszárjonovics Sztálin, a „népek vezére”, aki a felkelő napot is irányítja. Sőt, egy hanti mese szerint ő maga a Nap: „Magasan áll a fák koronája felett a Nap, mert a fényes Nap sugarai hozzánk, északra is elhatolnak. Ez a Nap: Sztálin.” Vajon ezek a messianisztikus nyelven megfogalmazott képzettársítások a szovjetkommunizmus személyi kultuszának vadhajtásai, vagy a nép mesélő kedvének megnyilvánulásai lennének csupán, minden „mélyebb” mondanivaló nélkül? Egyáltalán van-e, lehet-e összefüggés a kommunista vezetők - a római és bizánci császárok kultuszának öszszes jegyeit felmutató - vallásos imádata és a magát hivatalosan ateistának deklaráló marxizmus között?