Vissza a tartalomjegyzékhez


30. jubileumi Magyar Filmszemle

A korábbi fesztiválokra emlékező gálaműsorral nyit a 30. jubileumi Magyar Filmszemle február 4-én a Budapest Kongreszszusi Központban - közölték a szervezők a Corvin Budapest Filmpalotában tartott szerdai sajtótájékoztatón. Elhangzott: a gála keretében nyújtják át az életműdíjakat Böszörményi Géza és Gaál István rendezőnek, Garas Dezső, valamint Horváth Teri színművésznek, illetve Makay Árpád operatőrnek.

A február 9-éig tartó programban harminchét játék- és hatvan kísérleti kisjátékfilm, valamint százhatvanhét nem fikciós alkotás kapott helyet. Ezek közül a versenyben huszonhárom játék- és tizenöt kísérleti kisjátékfilm, továbbá harmincöt nem fikciós mű szerepel. A játékfilmek versenymustrájában vetítik egyebek között Dettre Gábor: A tekerőlantos naplója; Enyedi Ildikó: Simon Mágus; Kamondi Zoltán: Az alkimista és a szűz; Tímár Péter: 6:3 és Salamon András: Közel a szerelemhez című munkáját. A kísérleti kisjátékfilmes versenyművek sorában vetítik például Papp Gábor Zsigmond: A Mándy-hagyaték; Szederkényi Júlia: Bóbita és Szemző Tibor: A túlpart című alkotását. E két művészeti osztály zsűrijének elnöke Schlett István politológus. A zsűri tagja Almási Tamás filmrendező, Kovács András Bálint filmtörténész, Szabó Gábor operatőr és Szemadám György festőművész, író. A nem fikciós kategóriában versengő dokumentumalkotások között van Alföldi Róbert: ...Ilyen vagyok, ilyen...; Dömölky János: Halál hálaadás napján; Gyarmaty Lívia: A mi gólyánk; Pacskovszky József: Petőfi relikviák és Sopsits Árpád: A negatív ember című produkciója. A munkákat elbíráló testület elnöke Gazdag Gyula filmrendező. A zsűriben tevékenykedik még Dér András filmrendező és Schubert Gusztáv filmkritikus.
A bemutatók mellett ebben az évben is lesznek szakmai fórumok. Elemzik a magyar film és a filmesek helyzetét, foglalkoznak az audiovizuális koordinációval, és szót ejtenek a honi dokumentumfilmek jövőjéről is. A magyar filmek és alkotóik legrangosabb hazai ünnepe ezúttal is nyitott. Vetítéseket tartanak a Puskin, az Örökmozgó, a Művész és a Toldi moziban. A szervezők szóltak arról is, hogy hagyományosan számos külföldi vendége lesz a szemlének. A díjkiosztó ünnepséget a Corvinban tartják, majd az Iparművészeti Múzeumban zár a 30. Magyar Filmszemle. (MTI)