Vissza a tartalomjegyzékhez

KULIFAI GYULA
Hol a boldogság mostanában

Ebben a téli időben automatikusan a meleg szoba jut eszünkbe. A kirándulás sokak számára csak jó időben program. Télen nyaralni? Abszurdum. Hideg van, és a hidegben fázik az ember. Fázni pedig nem jó. Persze adott a megoldás: jól fel kell öltözni. Ám nem ilyen egyszerű a helyzet.
A továbbiakban néhány kép felvillantásával azt vizsgáljuk meg, mitől fázunk, és mit tehetünk ellene?


Magyar betyár menekül a tél elől   Fotó: MTI

Első kép: Az eszkimó a dermesztő vadászat után megkönnyebbülten bújik be 0 fok hőmérséklet körüli hókunyhójába, kicsit nekivetkőzik, szundít egyet. Relatív, kinek mi a hideg, mit szokott meg. Fokozatosan hozzászoktathatjuk magunkat a mínuszokhoz. Tanácsos nem egésznapos túrával kezdeni!

Második kép: Deres réten kirándulók, egyik fele focizik, a többi nézi. Fele trikóban, fele nagykabátban. Télen, szabadban fontos az intenzív mozgás. Ez nem az andalgások, ácsorgások, szemlélődések ideje. Ha ácsorogni kényszerülünk, topogjunk, mozgassuk karjainkat. Leülni, lefeküdni, elszundítani tilos! A mozgás annyira fontos, hogy szervezetünk engedélyünk nélkül is akcióba lép: remegéssel, reszketéssel próbál hőt termelni.

Harmadik kép: Kemény mínuszok után végre 0 fok körüli szélcsendes idő. Mosolygó emberek élvezik a szinte tavaszt. Másnap +5 fokig kúszik a hőmérőnk, de feltámad a szél. Riadtan húzódunk vissza a meleg szobákba a csontig hatoló hideg elől. Hőérzetünket a szél jelentősen befolyásolja. Például a +1 fokot 25 km/órás szélben -12-nek, 60 km/órásban pedig -20-nak érezzük. Mínusz 10 fok ugyanilyen szelek esetén -25-nek, illetve -35 foknak érezhető. Az utóbbi hőmérsékleten a hús már egy perc alatt megfagyhat! Tanácsos tehát erős szélben elhalasztani, illetve sürgősen befejezni a kirándulást.

Negyedik kép: Kocsidat betakarta a hó. Ki kell ásnod, mert vár a fogorvosod, és mindezt ebben a borzasztóan hideg, barátságtalan időben. Másnap: a feladat ugyanaz, az idő is, csupán most barátod hívott meg egy hangulatos hétvégére. Kellemes társaság, szánkózás, síelés vár rád. Rögtön „nincs is olyan rossz idő!”
Pszichés állapotunktól nagyon függ, hogyan érezzük magunkat télen a szabadban. Fontos, hogy jó kedvvel és jót várva induljunk utunkra, és nem lesz annyira hideg. A harcosokat szokták azzal vigasztalni: a katona nem fázik, csak érzékeli a hideget! Lehet választani: átadjuk magunkat a fázás kellemetlenségeinek, vagy ellenállunk neki. Álmosan, nyűgösen ne induljunk útnak, mert ilyenkor legalább 5 fokkal hűvösebbek vagyunk a normálisnál. A gyerekek az első hó örömére képesek akár kabát nélkül kirohanni a kertbe, fázni el is felejtenek!

Ha rászánjuk magunkat valami szabadtéri programra, legfontosabb az öltözködés helyes megtervezése. Ruházatunk laza és réteges legyen. Ha kezdünk kimelegedni, ne sajnáljuk az időt a nekivetkőzésre. Később lesz mit visszavenni, és nem is izzadunk meg annyira. A vizes ruha nem ideális hőszigetelő! Cipőnk se legyen szűk, főleg, ha még egy zoknit húzunk fel. Ha lábujjaink nem tudnak mozogni, ereink el vannak szorítva, biztos, hogy fázni fogunk!
A téli túrázók között az járja, hogy ha fázik a lábad, vegyél fel sapkát! Ugyanis tarkónk táján van egy hőérzékelő szervünk, amely jelzi, hogy kezdünk kihűlni. Szervezetünk erre úgy reagál, hogy a maradék meleget a létfontosságú helyekre koncentrálja. Kezeink, lábaink erei összehúzódnak, és elkezdünk fázni. A sapka, a sál felmelegíti az érzékelőnket, amely friss vérhez juttatja fázó végtagjainkat.
Érdekes megemlíteni, hogy hidegben sem csökken lényegesen folyadékszükségletünk. Pótlására jeges tea vagy hűtött cola nem javasolt, inkább termoszban forró tea, kakaó, tejeskávé. Ha elvárjuk testünktől, hogy melegítsen, nem szabad spórolni a tüzelőanyaggal (kalóriával), legyen mit égetnünk, lemozognunk: együnk jóízűen - ez hangulatunknak sem árt.
Persze minden ember más. Mindenkinek magának kell kikísérleteznie a számára helyes stratégiát a hideg legyőzésére. De megéri! Gyermekeink még nálunk is jobban fogják élvezni. Előbb-utóbb mi is megkedveljük a téli kirándulások örömeit. Igyekezzünk! Nincs már sok időnk, hamarosan tavaszodik!
Végül még egy nem elhanyagolható érv: egy kiadós téli túra után hazatérve igazán boldogság a barátságos meleg szoba!