Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Nyugalom a BÉT-en

Az eheti kereskedés első napjaiban a tőzsdei szakértők még pozitív várakozással nyilatkoztak: két százalékos indexemelkedéssel számoltak. A BUX azonban a héten inkább stagnált. A csütörtöki kereskedést 6434 ponton fejezte be úgy, hogy hétfőtől csütörtökig mindössze 28 pontot csökkent az index, de a legalacsonyabb, keddi érték is 6400 pont felett volt.

A New York-i tőzsde szerdán másfél százalékkal esett, és hasonló mértékű csökkenéssel nyitottak csütörtökön a nyugat-európai börzék is. A nemzetközi pesszimizmusért a brazíliai válság okolható. Az MTI által megkérdezett Heffner Dorottya, a Wood and Company Rt. üzletkötője szerint nyereségrealizálás is várható a pesti piacon, hiszen a befektetők a közelmúltban még olcsón megvásárolt részvényeiken jelentős profittal adhattak túl. Szerdán már egyértelműen az eladói oldalon álltak a külföldi nagybefektetők.
A csütörtöki nap kezdetén 50-100 pontos csökkenésre számítottak a kereskedők, mivel a világ tőzsdéin is árfolyamcsökkenés volt a jellemző. A negatív várakozás egyelőre nem igazolódott be, mivel egy ponttal emelkedett a BUX az előző naphoz képest.
A vezető részvények vegyesen fejezték be a csütörtöki kereskedést: így a Matáv és az OTP egy százalékos növekedéssel zárt, a távközlési papír záróára 1342 forint, a bankpapíré 11 820 forint lett. A Mol 0,76 százalékkal erősödött, záróára 5945 forint lett. Veszített viszont értékéből a Richter, amely 9950 forinton 0,6 százalékkal előző napi értéke alatt zárt. A TVK fél százalékot veszített értékéből, záróára 2825 forint lett.

A BUX változása 1998.12.29.-1999. 01.28.