Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 4. szám, 1999. január 30

Belpolitika

A hét kérdése: Válaszol a frakcóvezető-helyettes
Folytat-e szellemi polgárháborút az ellenzék Válaszol Bauer Tamás, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-MTI
Szól a kormányrádió

A Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának ellenzéki tagjai szerint a kívánatosnál magasabb a kormánypárti személyiségek szereplésének aránya a rádió hír- és magazinadásaiban.


Kovács László az MSZP stratégiájáról
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEFOGLALÓ
Viharok a rendőrség körül

Három ügy, a Nagy-, a Pelikán- és a Zemplényi-ügy borzolja a kedélyeket a rendőrséggel kapcsolatban. Mindegyik történet részletében összekapcsolható Juszt László Kriminális című műsorával. S mindegyik történetnek van részben politikai jellegű vetülete.


Juszt László dolgozni akar
Interjú a Kriminális főszerkesztőjével
Tovább a cikkhez >>>

SOMORJAI LÁSZLÓ
Újra viták kereszttüzében a vatikáni Soá-dokumentum

Jelentős kezdeményezés hiányosságokkal. Ez derült ki a Keresztény-Zsidó Társaság (KZST) év eleji, sajtótájékoztatóval egybekötött rendezvényén, amelyen a múlt év első felében megjelent vatikáni Soá-dokumentum, valamint Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát és Schweitzer József országos főrabbi részvételével rendezett pannonhalmi Soá-konferencia került megvitatásra.


900 milliós kárt okozott a lakásmaffia

Az elmúlt évben Budapesten negyvennyolc kiemelt csalási bűntett jutott a rendőrség tudomására, és ennek hatvan százalékát az ingatlannal és önkormányzati telkekkel történő csalások teszik ki - mondta el a BRFK napokban tartott sajtótájékoztatóján Somodi József őrnagy, a rendőrség vagyonvédelmi osztályának vezetője. Az említett bűncselekmények által okozott kár összesen mintegy 900 millió forint.


Kivert kutyák
Tovább a cikkhez >>>

Új kiállítás az 56-os forradalomról
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Szellemi hidegháború a kormánypártok és az ellenzék között

Polgárháború dúl Magyarországon. Igaz, csak szellemi. Legalábbis a Fidesz vezető politikusai így értékelik az ellenzék, nevezetesen az MSZP és az SZDSZ elmúlt féléves tevékenységét. A médiakurátorok választásánál még ugyancsak ellenzékinek számító MIÉP ellenben ezen értékelésnél nem kapta meg a nem éppen hízelgő „polgárháborúsista” minősítést. Talán azért nem, mert maga Csurka István pártelnök is egyetért a Fidesz helyzetértékelésével.


Életmód

BOHÁCS KRISZTINA
Az intelligencia az érzelmektől függ

Magas erkölcsi igényesség, önmegvalósítás, tapintat, előzékenység, önuralom, empátia, kreativitás, kezdeményezőkészség és siker - lehet, hogy ezek lesznek a XXI. század kulcsszavai? Dr. Daniel Goleman világsikernek számító könyve azt bizonyítja: érzelmi életünk igenis mérhető, s a sikerhez vezető úton sokkal súlyozottabban esik latba, mint a hagyományos intelligencia.


FEKETE JÁNOS
Meddig élhet a magyar ember

Századunk utolsó harmadának megbetegedési és halálozási (morbiditási és mortalitási) mutatói, a népességszám fogyatkozása, a Magyarországon várható átlagos élettartam Európához képest kirívó csökkenése, valamint a kémiai szerekkel, mindenekelőtt az alkoholos italok mértékvesztő élvezetével történő önpusztítás növekvő aránya között riasztó összefüggés található. A sajtó időről időre hangot ad az alkoholizmus terjedése fölötti aggodalomnak, hiszen annak egészséget károsító, társadalmi beilleszkedést zavaró következményeivel a családjában vagy közeli ismeretségében majd mindenki szembesül.


Gazdaság

PAPP LEVENTE
Brit vészharangok

Az euró lassan négy hete működik mint banki fizetőeszköz, és a monetáris unió (EMU) tagjai eu(ro)fórikus hangulatban vannak a kezdeti sikerek láttán. Az EMU-n kívülrekedt britek véleménye azonban rendkívül megosztott a kérdésben. „A Titanicnak is el kellett egyszer indulni, de az még nem jelenti azt, hogy neked is rajta kellett volna lenni” - kommentálta William Hague, az euró-ellenes Brit Konzervatív Párt vezetője az új valuta bevezetését. A konzervatívok azért tartják az eurót antidemokratikusnak, mivel az egységes valutarendszer közelebb hozza az Európa „egy piac és egy állam” víziót, amit a brit jobboldal véleménye szerint már nem lehet demokratikus módon vezetni.


DEBRECZENY RÉKA
Nem csitul a brazil válság

Latin-Amerika legnagyobb gazdasága egyelőre úgy tűnik, nem tud megbírkózni a közelmúltban kirobbant pénzügyi válsággal. Januárban eddig összesen 8 milliárd dollárnyi külföldi tőke menekült ki az országból, és a trend nem enyhül. Bár a jegybank szerdai kamatlábemelése erősítette a nemzeti fizetőeszközt, a reált, nem kizárt az sem, hogy az ország fizetésképtelenné válik.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Davos: a globalizáció kihívásai

Január 28. és február 4. között Svájcban ismét megrendezik a Davosi Világgazdasági Fórumot, amely évente több száz államfőt, gazdasági vezetőt, üzletembert és tudóst megmozgató non-profit kezdeményezés. A fórum témája a globalizáció és a felelősség köré csoportosul, avagy, hogyan kezelhető a globalizáció hatása? A tanácskozás az 1998-as év világgazdasági fejleményeit tekintve minden várakozás szerint rendkívüli lesz.


Az EU Bizottság előrejelzése Kelet-Európának
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Nyugalom a BÉT-en

Az eheti kereskedés első napjaiban a tőzsdei szakértők még pozitív várakozással nyilatkoztak: két százalékos indexemelkedéssel számoltak. A BUX azonban a héten inkább stagnált. A csütörtöki kereskedést 6434 ponton fejezte be úgy, hogy hétfőtől csütörtökig mindössze 28 pontot csökkent az index, de a legalacsonyabb, keddi érték is 6400 pont felett volt.


Új index a tőzsdén

Sorozatunk a tőzsde világába enged bepillantást. Az a célunk, hogy egy átfogó képet adjunk a tőzsde életéről, és a fogalmak magyarázata mellett rámutassunk az összefüggésekre is. Ebben a részben a BRX-index létrehozásának okaival foglalkozunk.


RÓTH ISTVÁNNÉ
Eltűnő REALitás

Alapvetően nem rendült meg a befektetők bizalma a Realbank csődje miatt. A bankszakmában ugyanis már évek óta köztudott volt, hogy belső problémákkal küszködik a pénzintézmény, és a bankok nem ajánlották a Realbankot a befektetőknek - nyilatkozta lapunknak Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Intézet tu-dományos főmunkatársa. A póruljárt kötvénytulajdonosok több ezres tömege egy -re türelmetlenebb, a héten újabb demonstrációt tartottak, s bejelentették, hogy felszámolási eljárást kezdeményeznek a két kötvényt forgalmazó Realbróker ellen.


VARGA P. MIKLÓS
Agrárbüdzsé prioritásokkal

Az elmúlt héten megjelent az idei agrártámogatások igénybevételéről szóló miniszteri rendelet (8/1999. FVM). A rendelet számos, a nagyüzemeket támogató jogcímet megszüntetett a tavalyi szabályozáshoz képest. Így a nagyüzemek nem kaphatnak foglalkoztatási, földhaszonbérletidíj, beruházási, üzletrész-vásárlási támogatást, valamint nem juthatnak hozzá a kedvezőtlen térségek számára nyújtott támogatásokhoz.


POGÁCSÁS PÉTER
Infláció-kortörténet

A szakemberek által vártnál jóval kisebb mértékben nőttek az árak 1998-ban. Az infláció éves mértéke 14,3 százalék volt szemben a gazdasági elemzők 15 százalékos előrejelzéseivel. Mindenki egyetért abban, hogy az árak alakulását tavaly a legnagyobb mértékben a senki által nem várt, „korszakosnak” nevezhető világpiaci árátrendeződések befolyásolták.


Háttér

Növekszik az Internet szerepe

Újabb divat ütötte fel a fejét, méghozzá az, hogy az Internetet politikai vitafórumnak használják. Az Internetto elektronikus újság törzsasztala már-már alig követhető a sok jelentkező miatt. Októberben egy free (szabad) szolgáltatón működő Fiatalok a Fidesz-diktatúra ellen elnevezésű honlap pedig - sajátos politikai üzenetével együtt- egyre kúszik fel az Internet slágerlistának nevezhető Top1000-en. Szakértők szerint nemcsak az egyértelmű, hogy a politikai közélet új fóruma a háló, hanem az is, hogy a nagyszámú egyetemista felhasználó miatt a Net a véleményalkotó értelmiség új gondolati bölcsője lesz.


VAGYIM ARISZTOV, EPERJESI ILDIKÓ
Cár nélkül a hatalom

Az idei év fő politikai esemémye a 2000. évi elnökválasztás főpróbájának tekinthető parlamenti választás Oroszországban. A mostani duma-választás lesz várhatóan a legbotrányosabb Oroszország újabb történelmében, a kompromittálások számát és módját, valamint az elégedetlen jelöltek és választási blokkok pereit tekintve. Amint azt az eddigi tapasztalatok mutatják, mindig lehet olyan joghézagot találni, hogy végül a bíróságok jóval a kampány után is még választási perekkel lesznek kénytelenek foglalkozni.


LAUDANCSEK KATALIN
A választási feketepiac

Új választásokhoz új szponzorok: idén az oligarchák helyett gyárosok és kereskedők állhatják a cehet az oroszországi parlamenti választások kampányában. A változó idők változó stratégiáiról a moszkvai Kommerszant című hetilap készített összeállítást.


PÁTKAI MIHÁLY
Fejtől rohad a sport

A NOB március 17-i közgyűlésén első napirendi pontként titkos bizalmi szavazással vagy megerősítik, vagy leváltják az olimpiai megvesztegetési botrány miatt világszerte bírált Juan Antonio Samaranch elnököt. „Bízom abban, hogy a NOB-tagság megmaradó részére ismét felnézhet majd a világ sporttársadalma” - mondta a bejelentés kapcsán a szevezet első alelnöke, Schmitt Pál. A magyar sportdiplomata venné át Samaranch leváltása esetén ideiglenesen a NOB irányítását. A botrány az amerikai Utah állam fővárosában, Salt Lake City-ben megrendezésre kerülő 2002-es téli olimpia körül robbant ki: mint kiderült, nem éppen az olimpiákra jellemző sportszerű verseny során, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság több tagjának megvesztegetésével billent a mérleg nyelve a „mormon főváros” javára 1995 nyarán. A Time magazin értesülései szerint többek között ezüstérmék, ösztöndíjak, drága fegyverek, cowboy-kalapok, sífelszerelések és prostituáltak szolgáltatásai tartoztak az ajándékok közé.


SZOBOTA ISTVÁN KALMÁR MÓNIKA
A tragédia tanulságai

Jobb ajánlat érkezett, mint tavaly. A szlovák pályákat már ismerték, Ausztriában pedig még úgy sem síelt a csapat. Az előttük álló hét nagy bulinak ígérkezett, mindenki végtelenül „happy” volt. Az első sínap után élménymámorban indultak a szállás felé. Aztán a társaság ideges kiáltozásra lett figyelmes: Nem működik a fék!. Amikor Kolcsár József sofőr már két kézzel sem tudta üresből sebességbe tenni a busz váltóját a pánik tapinthatóvá vált a buszon. Az első két kanyart még sikerült bevenni, a harmadikat már nem. 100km/h-val zuhantak a mélybe. Tizennyolc halálos áldozat, huszonhét túlélő, többszáz gyászoló. Az utóbbi évek legtragikusabb kimenetelű buszbalesetének statisztikája ez. A közvetlen okok rikító paravánjai mögött azonban más megközelítések is kínálkozni látszanak: a jelenlegi jogszabályok - leginkább a vámtörvények - nemhogy segítenék a hazai autópark modernizációját, hanem inkább annak gátjai. Az államnak viszont ez nagy hasznot hajt.


SZIKORA MÁRTON
Kétéltű floridai playboy-lelkész

Az Egyesült Államokban bíróság elé állították a fekete gyülekezeteket összefogó legnagyobb szervezet, a Nemzeti Baptista Szövetség elnökét. Henry Lyons tiszteletest a floridai esküdtszék azzal vádolja, hogy több millió dollárt sikkasztott el zömmel karitatív célra gyűjtött alapítványi pénzekből, amelyből a külvilág előtt titkolt költséges szenvedélyeit - többek között a szeretői számára vásárolt luxusvillákat és márkás sportkocsikat - finanszírozta. A lelkészt emellett 54 rendbeli banki csalással, zsarolással és pénzmosással is gyanúsítják.


BUSA VIOLA
Világi vezetők katolizálása

II. János Pál pápa az amerikai kontinensen tett látogatása során arra ösztönözte az Egyesült Államokat, hogy vállaljon „mintaszerepet” a globalizáció útján a huszonegyedik századba átlépő világ számára. Az egyházfő - miközben elismerte, hogy Amerika vallási profilját az európai kivándorlókat kísérő evangelizációs hullámok alakították ki - erőszakos térítéssel vádolta a latin-amerikai országokban gyorsan terjedő protestáns mozgalmakat. A konfetti- és virágesőben tovagördülő golyóálló pápamobilon utazó „El Papa”, vagyis a pápa, első ünnepi miséjét a guadalupe-i Miasz-szonyunk Bazilikában celebrálta, amely a Vatikán után a második legfontosabb katolikus szentélynek számít a világon.


CSEREKLYEI MÁRTA
Keresztényeket gyilkolnak

Az Indiában zajló vallási erőszak legutóbbi áldozatai misszionáriusok voltak: az elmúlt hét végén brutálisan meggyilkolták Graham Staines ausztrál lelkészt és két kisfiát, a hat éves Timothyt és a kilenc éves Philipet. A gyilkosság a keresztények ellen karácsonykor kiújuló véres hadjárat legfrissebb epizódja volt.


Fékek az állam információs túlhatalmával szemben
Interjú Majtényi László adatvédelmi biztossal
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Új trónörökös Jordániában

Husszein jordániai király alig egyhetes jordániai tartózkodása során legidősebb fiát, Abdullahot nevezte ki trónörökösnek maga után - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. Husszein, aki azzal a kijelentéssel hagyta ott a kórházat, hogy „teljesen felépült”, kedden ismét az Egyesült Államokba utazott, ahol folytatják rákbetegsége kezelését. Közel-keleti programját módosítva Madeleine Albright amerikai külügyminiszter is Ammanba utazott, hogy az Egyesült Államok feltétlen támogatásáról biztosítsa Abdullah herceget.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Nehéz a mentés Kolumbiában

A legszerencsésebbek azok voltak, akik egy város szélén felállított cirkuszsátorban töltötték az éjszakát, amikor hétfőn Kolumbiában megmozdult a föld. A Richter-skála szerinti hatos erősségű rengés során több mint ezren vesztették életüket, épületek tucatjai omlottak össze, tízezrek maradtak ivóvíz és alapvető ellátás nélkül.


Bombatámadás tévedésből
Tovább a cikkhez >>>

SZILÁGYI VALÉRIA
Megingatta Romániát a bányászjárás

Mind politikai, mind gazdasági téren súlyos következményekkel járt a romániai bányászsztrájk. A munka elkezdődött, de a termelés még nem indulhatott el, mivel a munkabeszüntetés ideje alatt a bányák állapotával nem törődtek, azok műszaki állapota jelentősen leromlott, illetve veszélyessé vált. Szakértők szerint legalább három hét kell ahhoz, hogy ismét teljes kapacitással folyhasson a kitermelés.


Rendőrségi razzia a chilei titkos kínzóközpontban
Tovább a cikkhez >>>

NAGYÍTÓ
Nagy-Európa A felemelkedő szuperhatalom
Tovább a cikkhez >>>

Viszály a szélsőjobbon

Nyugat-Európa legnagyobb szélsőjobboldali pártja, a francia Nemzeti Front kettészakadása óta nagy kérdést jelent, hogy a mérsékelt jobboldallal való összefogás következtében hatalomra kerül-e a szélsőjobb.


HECHS LÁSZLÓ JERUZSÁLEM
Új középpárt alakult Izraelben

Gombamódra szaporodnak a pártok Izrael politikai palettáján, a szivárvány minden színében. Van már pártja a nőknek, a kaszinósoknak, a könnyű drogfogyasztóknak, a nyugdíjasoknak, a Negevben és a Galileában lakóknak, s úgy tűnik, az arab szektorban is nagy a pártalapítási kedv. Ezek a választási szövetségek arra használják fel a kampányidőszakot, hogy saját problémáikat rivaldafénybe állítsák. A voksolás után alighanem egyikük sem marad fenn. Egy, a napokban megalakult párt azonban, úgy tűnik, több figyelmet érdemel.


Publicisztika

SZAKONYI KÁROLY
Hóvirágot tessék
Tovább a cikkhez >>>

Sport

SASS SZILVESZTER
Hingis nyerte a párbajt

A nőknél már csütörtökön, a férfiaknál pénteken alakultak ki a tenisznaptár első fontos tornáján (szakszóval Grand Slamén), az Australian Openen a döntők párosításai.


Lehullt a lepel

A Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokságban szereplő brit Williams-Mécachrome istálló hétfőn Barcelonában bemutatta a médiának 1999-es versenyautóját, az FW21-es modellt, valamint két új pilótáját, a Jordantől szerződtetett német Ralf Schumachert és a tengerentúli Cart-világbajnokságból két bajnoki címmel visszatérő olasz Alessandro Zanardit.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Dávid és a bikák

Dávid Kornél, a magyar kosársport jelenlegi legnagyobb alakja közelebb áll most a Chicago Bullsba kerüléshez, mint tavaly, legalábbis a szaksajtó szerint.


Blatter csatát vesztett

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának keddi döntése szerint


Foci-ranglista
Tovább a cikkhez >>>

Bergkamp, Viera: eurót
Tovább a cikkhez >>>

Szerződés a doppingról

Alexandre de Mérode herceg, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság orvosi bizottságának belga elnöke a La Libre Belgique című lapnak azt nyilatkozta: a NOB a február elején Lausanne-ban esedékes doppingellenes konferenciáján javasolni fogja a résztvevőknek, hogy - a tiltott szerek használatának visszaszorításáért folytatott küzdelem legfontosabb lépéseként - fogadjanak el egy nemzetközi szerződést.


Ronaldo a vébé óta nem az igazi
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

KULIFAI GYULA
Hol a boldogság mostanában

Ebben a téli időben automatikusan a meleg szoba jut eszünkbe. A kirándulás sokak számára csak jó időben program. Télen nyaralni? Abszurdum. Hideg van, és a hidegben fázik az ember. Fázni pedig nem jó. Persze adott a megoldás: jól fel kell öltözni. Ám nem ilyen egyszerű a helyzet. A továbbiakban néhány kép felvillantásával azt vizsgáljuk meg, mitől fázunk, és mit tehetünk ellene?


DR. TOKAJI PIROSKA
Kell-e influenza elleni oltás
Tovább a cikkhez >>>

PÉCSI TIBOR
A beigli illata

Fröhlich György Englender nevű barátjával nyitotta meg az üzletet és a műhelyt. Englender 1956-ban Bécsbe távozott, azóta Gyuri bácsi egyedül viszi az üzletet. A műhelyben hajnalban elkészíti a süteményeket, majd a cukrászdában árusítják. Úgy 15 évvel ezelőttig még a szombati barcheszt is helyben készítették. Sajátos színfolt a VII. kerületben ez az 1953-ban alapított cukrászda. Már a háború előtt is kóser pékség működött itt.


30. jubileumi Magyar Filmszemle

A korábbi fesztiválokra emlékező gálaműsorral nyit a 30. jubileumi Magyar Filmszemle február 4-én a Budapest Kongreszszusi Központban - közölték a szervezők a Corvin Budapest Filmpalotában tartott szerdai sajtótájékoztatón. Elhangzott: a gála keretében nyújtják át az életműdíjakat Böszörményi Géza és Gaál István rendezőnek, Garas Dezső, valamint Horváth Teri színművésznek, illetve Makay Árpád operatőrnek.


Színes

Zajártalomban szenvedő énekesmadarak
Tovább a cikkhez >>>

Hamis koncert
Tovább a cikkhez >>>

Démonűzés a katolikus egyházban

Napjaink valóságához igazította a katolikus egyház az ördögűzés közel 400 éve változatlan szabályait. A „De Exorcismis et supplicationibus quibusdam” (Mindenféle ördögűzésekről és könyörgésekről) című 90 oldalas kézikönyv, amelyet most mutatott be a Vatikánban Jorge Arturo Medina Estevez bíboros, az Hittani Kongregáció prefektusa, rendkívüli óvatosságot, diszkréciót és - az egyház történetében első ízben - a pszichiátriával való együttműködést tanácsol.


13 napig csak havat evett
Tovább a cikkhez >>>

Védtelen férfiak
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

MORVAY PÉTER
Antikrisztus a repülő csészealjon

A messiási eszme és az antikrisztusok történetével és különböző megjelenési formáival foglalkozó sorozatunk előző számában korunk népszerű neognosztikus irányzata, a New Age-eszmekör messianizmusával foglalkoztunk. E heti cikkünk e témakör egyik markáns és népszerű ágazata, az úgynevezett UFO-jelenségek körül kialakult elképzeléseket foglalja össze.