Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 3. szám, 1999. január 23

Belpolitika

ASZALÓS SZILVIA
A cinkotai plébános levelét megírta
Tovább a cikkhez >>>

A miniszter megúszta
Tovább a cikkhez >>>

A hét kérdése
Válaszol a képviselő
Tovább a cikkhez >>>

SEBESTYÉN ISTVÁN
Börtönben a makói kuruzsló

A Csongrád Megyei Bíróság a napokban ítélte három évi szabadságvesztésre azt a makói férfit, aki több mint nyolcszáz ember számára kínált szabadulást különféle gombás betegségektől. A problémát az okozta, hogy a pénz ellenében kipostázott csodaszer - ami, mint később kiderült - egyszerű tetűirtó volt, a szakértők szerint nem alkalmas ezeknek a betegségeknek a gyógyítására.


Elfogták a Globex-vezéreket
Tovább a cikkhez >>>

SZOBOTA ZOLTÁN
Kenedi a közéleti titkolózás ellen

Pert indított és nyert a Belügyminisztériummal szemben Kenedi János, az ’56-os Intézet munkatársa. A tárca az állambiztonsági szolgálat tevékenységét feltáró dokumentumok kiadását tagadta meg tőle. Az ítélet még csak elsőfokon született meg és az ismert történész szerint várható, hogy a minisztérium fellebbezni fog.


OLÁH ANDREA
A tanároknak is tanulni kellene

A pedagógusok a középiskolás nemzedék két legfontosabb problémájának a családon belüli szülői törődés hiányát, valamint a drogfogyasztást jelölték meg - derült ki a Gallup Intézet felméréséből. A cég az Oktatási Minisztérium megbízásából folytatott közvélemény-kutatást az ország középiskolai tanárai körében a középiskolások drogfogyasztásával kapcsolatban. Erről tartott sajtótájékoztatót a napokban Pokorni Zoltán oktatásügyi miniszter, aki elmondta, hogy az említettek mellett harmadikként a válaszadók súlyos problémaként nevezték meg a kilátástalanság érzését, a perspektívanélküliséget, a reális jövőkép hiányát. Negyedik helyen az alkoholfogyasztás, ötödik helyen pedig az értékhiány, az értékrendszer zavarai, az értékek és célok hiánya szerepelt.


Megemlékezés a budapesti gettó áldozatairól
Tovább a cikkhez >>>

HAJDÚ SÁNDOR
Környezeti katasztrófa fenyeget Békéscsabán

Közel 250 tonna veszélyes hulladékot tárolnak szabálytalanul Békéscsaba határában, a legnagyobb lakótelep közvetlen közelében. A helyi illetőségű Gyopáros Gmk még 1987-ben kért az akkori környezetvédelmi hatóságtól hozzájárulást ahhoz, hogy iparihulladék-feldolgozó tevékenységet végezhessen. Indoklásul előadta, hogy nagy mennyiségű nyomdai hulladékát kívánja hasznosítani, illetve alapanyagként értékesíteni. A megmaradó veszélyes hulladékot átadja a dorogi hulladékégetőnek. A gmk 1992 óta folyamatosan végezte ezt a tevékenységet a területen. Az időközben megalkotott környezetvédelmi törvény egyre szigorúbb szabályokhoz, előírásokhoz kötötte a tevékenység végzését. Nos, a gmk mindezeket figyelmen kívül hagyva tűzveszélyességi, illetve környezetvédelmi szempontból igen ártalmas vegyszereket halmozott fel az időközben általa megvásárolt területen.


HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Eörsi Mátyás esete Simicska Lajossal

Eörsi Mátyás szabaddemokrata országgyűlési képviselő azzal vádolja Simicska Lajos APEH-elnököt, hogy a Centum Kft. - amelynek Simicska társtulajdonosa volt - hamisított fedezetigazolásokkal bonyolított le vásárlásokat 1991 és 1992 folyamán. Eörsi szerdai sajtótájékoztatóján mutatta be azokat a dokumentumokat, amelyekre állítását alapozza. Ezek szerint a hamis fedezetigazolásokat látszólag a Magyar Hitel Bank állította ki, tanúsítandó, hogy a Centum elegendő pénzzel rendelkezik az MHB-nál. Az igazolások segítségével a kft. több százezer forint értékben vásárolt márkás öltönyöket az Interdivat Kft.-nél, amelyekért csekken fizetett. A banki vizsgálat megállapította a hamisítás tényét, majd különösebb következmények nélkül lezárta az ügyet.


SOMORJAI LÁSZLÓ, PÉCSI TIBOR
Pénz nélkül maradt a Politikatörténeti Intézet

Miközben az MSZMP párttörténeti intézetének helyén létrejött Politikatörténeti Intézet tíz éves „menetelés” eredményeképpen közhasznú társasággá alakult, s a Politikatörténeti Alapítvány tulajdonába került, vezetői azon dolgoztak, hogy az utódpárt MSZP árnyékából mind inkább kikerüljenek. A jelenlegi kormány azonban egyetlen tollvonással megszabadította az intézetet az 50 millió forintra tervezett 1999. évi állami támogatás teljes egészétől. Földes György igazgató szerint az intézet a nemzet kultúráját gazdagítja, a történelemtudományt szolgálja, és nem létezik bal- vagy jobboldali levéltár, könyvtár vagy tudomány.


Fókusz

MUNKATÁRSAINKTÓL
A heveskedő Semjént nyugalomra intik a papok

A kulturális tárca szigorítaná az egyházalapítás feltételeit. Indokaik szerint az elmúlt években több olyan szervezetet hoztak létre, amelyek a hitélet helyett gazdasági célból működnek. Teszik ezt azért, mert az egyházak gazdasági tevékenysége „adóügyileg” kedvezőbb megítélés alá esik, mint a gazdasági társulásoké vagy éppen az alapítványoké. Különböző megfogalmazások szerint ezek csak fedőegyházak, ahol végeredményben adócsalás történik.


SZABÓ IBOLYA ANNA Damian Thompson
Divatba jött a világvége
Váratlan szövetségek

Vigyázat! Közel a világvége! - hirdeti egy fehér ruhás angyalnak öltözött szendvicsember az amerikai Time magazin címlapján. A lap az elmúlt héten 15 oldalon foglalta öszsze az ezredvéggel kapcsolatos apokaliptikus elképzeléseket, várakozásokat és félelmeket. A kétezredik év senkit nem hagy hidegen: a komputerszakemberek és felhasználók a millenniumi időbomba (az Y2K) miatt aggódnak, míg mások arról vannak meggyőződve, hogy az ezredforduló egyben a ma ismert világ végét is jelenti. Vannak, akik Jézus Krisztus közeli visszajövetelét várják, sőt egyesek a maguk módján siettetni is igyekeznek azt. Néhányan Jeruzsálem felé igyekeznek, hogy ott vészeljék át az elkövetkező veszedelmet, míg az Egyesült Államokban egyre többen fontolgatják, hogy ideiglenesen kivonulnak a zsúfolt nagyvárosokból, hogy így éljék túl a digitális apokalipszis pusztítását.


Gazdaság

MUNKATÁRSUNKTÓL
Brazília erősít

Erős kézben van a brazil pénzügyi válság visszaszorítása. Az IMF és az amerikai kormányzat elégedett a brazil pénzügyi szakemberek tűzoltásával. Miután a brazil kormány múlt pénteken úgy döntött, hogy nemzeti valutájának további védelmét feladva megszünteti a reálnak a dollár árfolyamához való sávos rögzítését, a brazil fizetőeszköz értéke tovább esett ugyan, de nem az előzetes várakozások szerint, és az 1,50-1,60 dollár közötti sávban stabilizálódni látszik.


HETEK-ÖSSZEFOGLALÓ
Fizetésképtelen Oroszország

Az orosz válságkezelés egyelőre nem kecsegtet pozitív eredményekkel: az ország pénzügyi-gazdasági helyzete ugyanis nem javul, s míg a külföldi adósságterhek visszafizetése egyre szorongat, a nemzetközi hitelezők vonakodnak újabb hiteleket folyósítani stabil, reális költségvetés hiányában.


PÁLFY GYULA
A béketábor cserebutikja

1949. január 25-én Moszkvában megalakult a Szovjetunió és a kényszerrel köré gyűjtött csatlósállamok gazdasági szervezete. A Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa a mából visszatekintve leginkább olyan kísérleti kontrollcsoportnak tűnik, amelyben a „baráti országok” akadozó együttműködése az idők folyamán kétség nélkül bizonyította a kommunista gondolat életképtelenségét - méghozzá nemzetközi méretekben.


Róth Istvánné
Növekedő állampapír-kereslet
Tovább a cikkhez >>>

PAPP LEVENTE
EU-hatalmi harcok a gazdasági vezetésért

Az Európai Unióban az új év nemcsak az euró bevezetése jegyében telik, hanem az új vezető, Németország reformtörekvéseinek megvalósítása is kezdetét vette. Az unió elnöki tisztét január elseje óta betöltő Németország rendkívül zsúfolt programot kíván megvalósítani a rendelkezésére álló következő 6 hónapban.


RUFF GABRIELLA
Konszolidálódó BUX

Pozitív kilátások, de még kiváró magatartás jellemezte a tőzsdei folyamatokat a héten, mind világméretekben, mind pedig itthon. A befektetők még mindig Latin-Amerikára vetik vigyázó szemeiket… A BUX legmagasabb értéke 6551 pont volt szerdán, azonban a hét - végén ismét estek az árfolyamok. A csütörtöki kereskedést 2,42 százalékkal a szerdai záróérték alatt, 6392 ponton fejezte be a BUX, ami valamennyi vezető részvény esésével járt.


VARGA P. MIKLÓS
Demonstrációra készülnek a gazdák

Újra fontolgatják a demonstráció lehetőségét a mezőgazdasági termelők, miután a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) - a kisgazdapárt kormányprogramjához híven - nyíltan a mezőgazdasági mikro- és kisgazdaságokat támogatja. Normatív földalapú támogatásban csak a 300 hektár alatti növénytermesztő gazdaságokat részesíti. A minisztérium középtávú agrárstratégiája szerint pedig az agrárkormányzat meg is szüntetné a nagyüzemi gazdaság vezető szerepét, és az az által felhalmozott vagyont szétosztaná az általa támogatott gazdák között.


APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

KARL PFEIFER
Egy osztrák terrorista pere

Február másodikán áll bíróság elé Grazban Franz Fuchs osztrák terrorista, akit többek között 1993 és 1996 között elkövetett huszonnyolc bombamerénylettel és négy ember meggyilkolásával vádolnak. Mindezért akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is büntethetik. A hatóságok szerint a bűntetteket egyedül követte el. Ezt állítja az osztrák tömeglap, a Neue Kronenzeitung, de Michael Sika osztrák biztonsági főnök is. Azt hangoztatják, hogy ezeknek a bűntényeknek nincs politikai háttere, annak ellenére, hogy a levélbombák antiszemita, cigányellenes és főleg idegenellenes kísérőlevelekkel érkeztek, amelyeket a „Salzburgi Esküszövetség - Bajor Felszabadítási Hadsereg” (BBA) írt alá.


SZIKORA MÁRTON
Függetlenséget szeretnének a skótok

A skótok nem egy fukar népség. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a „Szoknyás férfiak pénzgyűjtő akciója” elnevezésű karitatív megmozdulás, amelynek keretein belül a Magyar-Skót Társaság beteg magyar gyermekeket juttat létfontosságú orvosi eszközökhöz. A január 23-án tartott, Robert Burns skót költő születésének évfordulójára megrendezett est bevételét a Semmelweiss Orvostudományi Egyetem egyik gyermekklinikája számára ajánlják fel. Ez alkalomból beszélgettünk Jock MacKenzie-vel, a magyarországi skótok egyik vezéralakjával.


EGRI ISTVÁN
Élvhajhász politikusok Európában

XIV. Lajos francia király szeretője, Madame Pompadour óta a francia közélet és a sajtó számára íratlan törvény a politikusok és közéleti személyiségek magánéletében való vájkálás tilalma. Az egykori francia külügyminiszter, Roland Dumas körül kirobbant botrány azonban a híres párizsi toleranciát is kikezdte. A 76 éves politikus, aki Mitterand elnök egyik legszorosabb bizalmasának számított, ma is Franciaország ötödik legmagasabb rangú tisztviselője, az Alkotmányozó Tanács elnöke. Volt szeretője, a most 51 éves divatmodell, Christine Deviers-Joncour a „Köztársaság szajhája” címmel frissen megjelent könyvében azt állítja, hogy az Elf Aquitaine olajtársaság rajta keresztül befolyásolta éveken keresztül Dumas politikai döntéseit. A miniszter barátnője szolgálataiért több millió frank hálapénzt kapott az óriáscégtől.


Külpolitika

NAGYÍTÓ
Koszovói dilemma

A NATO és az európai külpolitika jövője Koszovóban dől el - írja címoldalon közölt kommentárjában a Die Zeit legújabb száma. A német liberális hetilap szerint a Nyugat kínosabb dilemma előtt áll, mint három hónappal ezelőtt: a tavaly október 12-én született bevetési paranccsal a NATO saját szavahihetőségét vetette a mérleg serpenyőjébe - egy geostratégiailag jelentéktelen balkáni földdarabért, ahol egy gazemberállam szoldateszkája és egy törzsi-maffia alapon szerveződött zendülő milícia áll szemben egymással. Mindkettő arra számít, hogy a Nyugat visszariad a katonai beavatkozástól. Ebben a helyzetben három lehetőség marad.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Reform előtt a Lordok Háza
Tovább a cikkhez >>>

VAGYIM ARISZTOV
Hatalom és egészség

Az a probléma, amely legtömörebben a címben jelzett két szóval jellemezhető, Oroszországban újra a figyelem középpontjába került. A múlt hét végén Jurij Luzskov, Moszkva polgármestere meglehetősen éles kirohanásában kifejtette, hogy „ha egy vezetőt, legyen az bármilyen szintű, egészségi állapota akadályoz feladatainak teljesítésében, akkor bizony meg kell tenni a megfelelő lépéseket. Az előrehozott választások kérdése igenis aktuális kérdés, képmutatás lenne ezt nem észrevenni, illetve elhallgatni. Az elnöknek át kellene gondolnia a helyzetet, majd tudatni döntését a választókkal”. Az elnöki hivatal nem reagált komolyan a polgármester szavaira, bár a szóvivő megjegyezte, hogy Jelcin kiemelt figyelmet szentelt azoknak.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Clinton nehéz napjai

Bill Clinton amerikai elnök a héten saját ügyészei és bírái előtt mondta el beszédét az unió helyzetéről a Fehér Házban. Szinte egy időben védték elnöküket a Fehér Ház ügyvédjei a szenátusi tárgyaláson, s tartotta meg beszámolóját a vádlott reflektorfényben fürödve a törvényhozás és a kamerák előtt. A beszéd után a közvélemény-kutatások szerint az elnök népszerűségi mutatója feljebb hágott: az amerikaiak 61 százaléka akarja hivatalában látni vezetőjét, habár 74 százalékuk továbbra is becstelennek és megbízhatatlannak tartja.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Bányászfelkelés Romániában

„Ezekben az órákban jó néhány évre eldőlhet Románia sorsa: sikerül-e megtartani az ország elmúlt években megindult európai orientációját, vagy pedig a kormánnyal együtt ez a korszak is véget ér” - válaszolta lapunk kérdésére Márványi Péter, a Magyar Rádió marosvásárhelyi tudósítója.


PÁTKAI MIHÁLY
Netanjahu nem enged

Bertie Ahern ír miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke megállapította: a közel-keleti békefolyamat „teljes mértékben leállt”, amióta Benjamin Netanjhanu izraeli miniszterelnök felfüggesztette az izraeli csapatkivonásokat - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. „A békefolyamat előrelépése érdekében nemzetközi lökésre van szükség, különösen az európaiak és az amerikaiak részéről.” Az szinte bizonyos, hogy az izraeli választások előtt nem lesz előrelépés a közel-keleti békefolyamatban.


HECHS LÁSZLÓ - Jeruzsálem
Hatalomátadásra készül Husszein

A zuhogó eső ellenére a jordán polgárok tömegei kitörő örömmel fogadták Husszein királyt, aki több mint féléves kemoterápiás kezelés után a héten tért vissza az Egyesült Államokból, ahol rákbetegségét gyógyíttatta. Ammánban egy-re erősödik az a feltételezés, hogy a király hamarosan dönt: ki örökli majd a trónt ha már nem tudja ellátni uralkodói feladatait.


Vallási zavargások Indonéziában
Tovább a cikkhez >>>

BURIK GÉZA
Tart a mészárlás Koszovóban

Az egyre feszültebbé váló koszovói helyzetre való tekintettel a német légierő nyolc darab Tornádó típusú gépet irányított át az olaszországi Piacenzában lévő NATO-támaszpontra - közölte a bonni védelmi minisztérium. A német gépek a Tornádó típus különleges egységei közé tartoznak: felszerelésük segítségével képesek bemérni és azonosítani az ellenséges erők légvédelmi állásait, a fedélzetükön lévő Harm típusú rakétákkal pedig megsemmisíthetik azokat. A nyolc géppel mintegy 70 német katona repült Piacenzába, ahol immár 350 Bundeswehr-katona állomásozik. Scharping német védelmi miniszter kijelentette: még folynak az erőfeszítések a koszovói konfliktus elmérgesedésének megakadályozására. A NATO következő lépése annak függvénye, hogyan viselkedik Slobodan Milosevics jugoszláv elnök. „A cél egy békés, erőszakmentes megoldás a koszovói problémára. A nemzetközi közösség azonban egyetlen cselekvési lehetőséget sem zár ki. Sajnos, a helyzet roppant komoly” - tette hozzá Scharping.


Riport

HAZAFI ZSOLT, LOCSMÁNDI ANDREA
Magyarként a világmindenség tagjának lenni
Interjú Gyuricza Béla politikai államtitkárral, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójával
Tovább a cikkhez >>>

Sport

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Széthullott a Chicago Bulls
Tovább a cikkhez >>>

A Toyota is beszáll a Forma 1-be
Tovább a cikkhez >>>

Bemutatkozott az új Fradi
Tovább a cikkhez >>>

Beindult a Real Madrid TV
Tovább a cikkhez >>>

SASS SZILVESZTER
Sanches is a búcsúzók között
Tovább a cikkhez >>>

Meghalt az olasz rögbicsillag
Tovább a cikkhez >>>

Jones nyerte az Owens-díjat
Tovább a cikkhez >>>

MAGYARY FERENC
Halálra ítélt tornaegylet
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

KAPSZA ÁGNES
A Sárkány lehelete

Sárkányok pedig nincsenek. Vagy talán mégis? Lehet, hogy nem a Loch Ness-i szörny volt az utolsó példány? A most felnövekvő generáció mintha hozzá lenne szoktatva a jelenlétükhöz. Egyre több szó esik „özönvíz előtti” őshüllőkről, a triceratopsoktól a tyrannosaurusokig. A gyerekek kedvencei az aprócska dino-figurák, sőt időnként még a felnőttek is eljátszanak a kihalt őslények feltámasztásának gondolatával - elég, ha a Jurassic Park című filmre gondolunk. A nyugati világ sárkány utáni éhségét úgy tűnik, most éppen egy Keletről érkező példány igyekszik betölteni - ha nem is testi, de szellemi mivoltában.


NAGY ANDREA
Méltó módon szülni és születni

A szülés körüli időszak meghatározó jelentőségű a szülők és a gyermek életében, hatása egy életre szól. A szülés-születés élménye egyedi és megismételhetetlen. A gyermek születése fájdalmat és gyönyört, félelmet és csodát rejthet magában, minden asszony számára másképpen. A szülés élményét számtalan körülmény befolyásolja, az emlékektől a kulturális hatásokon át a tárgyi és személyi feltételekig.


KIÁLLÍTÁS
Tovább a cikkhez >>>

VARGA ANIKÓ
Keserű csoki

„A Démon szenvedély. A csokoládé hosszan tartó élvezete. A magával ragadó Suchard csokoládéíz megszállja testét-lelkét. Adja át magát ennek a démoni kísértésnek. A csábítást a ropogós mentaízű darabkák még izgalmasabbá teszik. Kóstoljon bele a csokoládé valódi ízének eddig ismeretlen, érzéki birodalmába.” Sok gyermek úgy nőtt fel, hogy komolyan hitt a lila tehenek létezésében - mostantól már a fiatal férfiak sem fognak kételkedni abban, hogy Démonok pedig vannak.


KALMÁR MÓNIKA
Jobb, ha nem tudod, kislányom

A Miniszterelnöki Hivatal meghívására érkezett Magyarországra az a 92 kárpátaljai gyerek, akik január 4. és 19. között a balatonvilágosi Club Aligában tölthetik a - náluk amúgy nem erre az időszakra eső - iskolai szünetet.


MAKKI MARIE-ROSE
Drogprobléma a fogyasztói társadalomban

A drogfogyasztás szinte járványszerűen terjed a világon; úgy tűnik, a jóléti társadalom egyre többek számára válik drog nélkül elviselhetetlenné. A probléma megoldása régóta nem törvényi szabályozás kérdése, mert az ok a fogyasztói világnézet uralkodóvá válásával függ össze.


Színes

A jeti-turizmus alkonya
Tovább a cikkhez >>>

A sírban is tévézik
Tovább a cikkhez >>>

A kutya is elég riasztó
Tovább a cikkhez >>>

Balek bankrabló
Tovább a cikkhez >>>

Gyilkos méhek Los Angelesben
Tovább a cikkhez >>>

Magánbankók
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Csendőrök gyűjtöttek egy tolvajnak
Tovább a cikkhez >>>

Lakberendező betörő
Tovább a cikkhez >>>

Cápalátogatás
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

KERTÉSZ PÉTER
Zenés evangelizáció intermezzókkal
Tovább a cikkhez >>>

TOLLHEGY
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

RUGÁSI GYULA
Az Új Kor szak messianizmusa

„Medúzák haragos-szeszélyesen tapadnak,


GRÜLL TIBOR
Isten hegye nyomában
Indiana Jones Arábiában

A karácsonykor egyidejűleg több mint ötven országban bemutatott „Egyiptom hercege” című film újra reflektorfénybe állította a zsidóság máig legnagyobb prófétájának tartott Mózes alakját. Világlapok öles cikkekben kutatták az „igazi” Mózes kilétét, megszólaltatva a bibliai régészet, a történettudomány és a teológia jeles képviselőit. Alábbi cikkünkben ott folytatjuk Mózes történetét, ahol a film abbahagyta: a Kivonulást követő negyven éves pusztai vándorlásnál. A kérdés aktualitását egy nemrégiben magyarul is megjelent - szenzációsnak reklámozott - felfedezés adta. Két amerikai kutató nem kevesebbet állít, mint hogy megtalálta a valódi Sínai-hegyet: Mózes oltárát, a tizenkét zsidó törzset jelképező oszlopokat és az aranyborjú talapzatául szolgáló kőrakást - Szaúd-Arábiában.