Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 2. szám, 1999. január 16

Belpolitika

Az Oktatási Minisztérium támogatása 3 történelmi egyháznak
Tovább a cikkhez >>>

Bizottságok alakulnak a parlamenti létszámról és a választójogról
Tovább a cikkhez >>>

SZAKONYI DÁVID
Csalások történtek a vállalkozói központoknál
Tovább a cikkhez >>>

SEBESTYÉN ISTVÁN
Pándy nemcsak gyilkolt, lopott is

Áprilisban várható azoknak a belga nyomozóknak Magyarországra érkezése, akik a Pándy-üggyel kapcsolatban hallgatják majd ki a volt lelkész mostohalányát, Tímeát, aki maga is kis híján nevelőapja áldozata lett - nyilatkozta lapunknak Kovács Lajos ezredes, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának osztályvezetője. Egyébként a napokban derült ki a többszörös gyilkossággal gyanúsított Pándyról, hogy éveken át meglopott egy belga áramszolgáltató vállalatot


Országos Cigány Információs és Művelődési Központ
Tovább a cikkhez >>>

Kivár az OIT
Tovább a cikkhez >>>

Hol lesz a hivatal otthona

Ideiglenesen, de megmenekült a Néprajzi Múzeum a váratlan és villámgyors költözéstől, hisz a kormány visszakozott: a gyűjteménynek nem kell márciusban kiköltöznie a Kossuth téri épületből. Ettől függetlenül továbbra is új helyet keresnek a Miniszterelnöki Hivatalnak, s a múzeum épülete fennmaradt az erre a célra alkalmasnak talált ingatlanok listáján.


A vasutas-sztrájk utórezgései

Miután a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) vezetői január 8-án kézhez kapták a Fővárosi Munkaügyi Bíróság döntését, amely jogellenesnek minősítette az általuk folytatott sztrájkot, déli 12 órával „felfüggesztették” a munkabeszüntetést. A vasúti közlekedés viszonylag gyorsan normalizálódott, a csatabárdot azonban még nem ásták el az érintett felek.


Kiújul-e a sztrájk

Viták kereszttüzében áll továbbra is a sztrájkoló szakszervezet. Ennek kapcsán kerestük meg Enzsöl Róbertet, a VDSZSZ alelnökét.


FLOSSMANN GYÖRGY
A tanár úr millenniuma
Tovább a cikkhez >>>

SZOBOTA ZOLTÁN
Vita az önkormányzatok pénzéről

Ellenzéki politikusok szerint az idei költségvetés vesztesei az önkormányzatok. Sőt azt vetik a kormány szemére, hogy különbséget tesz önkormányzatok között - azaz büntet és jutalmaz - aszerint, hogy melyik párt támogatottja a polgármester. Balsay István, az Miniszterelnöki Hivatal államtitkára komolytalannak tartja a vádakat.


HETEK-ÖSSZEFOGLALÓ
Választások az MDF-nél

A Magyar Demokrata Fórum Budapesti Választmánya Dávid Ibolyát és Boross Pétert javasolta a párt országos elnöki posztjára - jelentette be az MTI-nek Csapody Miklós alelnök, a választmány csütörtök hajnalban befejeződött ülése után. A grémium Boross Pétert, Csapody Miklóst, Dávid Ibolyát, Gémesi Györgyöt és Lezsák Sándort javasolta az MDF országos elnökség tagjainak. Az ajánlásokat továbbították az országos választmányhoz, amely szombaton tartja alakuló ülését, és január 24-én teszi meg javaslatát a párt új tisztségviselőire, köztük az elnökre.


Életmód

TAMÁS CSILLA
Nem kivenni a részünket, hanem hozzátenni önmagunkat

Immár hatszáz éve együtt élünk egy mindenképpen különleges néppel, amely a hoszszú évszázadok ellenére is megőrizte másságát, s amelyet a hosszú együttlét ellenére sem sikerült igazán megismernünk. Őshazája a messzi India, és talán a mai napig sem tudott igazi, békés otthonra lelni Magyarországon, de Európa más részén sem. Pedig a magyar romák Magyarországot tekintik hazájuknak, s bár évszázados diszkriminációban és üldöztetésben volt részük, számos esetben szolgáltak bűnbakul, ők mégis azt mondják: „Nincs itt fűszál, fa, de talán egy szál virág sem, melyben ennek a népcsoportnak a hamvait ne lehetne megtalálni… Nekünk magyarországi romáknak nincs más hazánk, csak ez, (...) mert része vagyunk e nemzetnek, mint erdőnek a szélső fa. Adassék meg hát nekünk is, hogy szülőföldünket hazánknak mondjuk. Mert nem kivenni akarjuk belőle a részünket, hanem hozzátenni önmagunkat.” (Lakatos Menyhért, roma író.)


Magyarország beadja a derekát

A szabadság és a szovjet évek hányattatásai alatt meghamisított magyar nemzeti értékek nehezen összeegyeztethetőnek látszanak, írja John Lloyd.


Gazdaság

APRÓPÉNZ
Csökken a jegybanki alapkamat
Tovább a cikkhez >>>

DEBRECZENY RÉKA
A politikai egység a vezércsillagunk
Tovább a cikkhez >>>

BOR GABRIELLA, az IE-New York Bróker Rt. elemzője
Hektikus mozgás a tőzsdéken
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Bessz a világtőzsdéin

Csütörtökre némileg elült a szerdai tőzsdevihar. A Budapesti Értéktőzsde indexe 6128 ponttal zárva csupán 0,5 százalékkal esett az előző naphoz képest. A befektetők továbbra is a brazíliai pénzügyi válság fejleményeire figyelnek, az árfolyamokat most a Latin-Amerikából érkező hírek mozgatják. A nemzetközi tőzsdék kiegyensúlyozottak voltak. A Sao Paolo-i börze is erős emelkedéssel nyitott. A real árfolyama a sáv felső határa alatt volt, ami azt mutatja, hogy megnyugodott a piac. Az európai tőzsdék vezető részvényei is stabilak voltak csütörtökön.


HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Összefogás Brazíliáért

A világ pénzügyi vezetői újra foghatják a fejüket: az ázsiai és az orosz krízis után váratlanul Brazíliában újra felütötte a fejét a pénzügyi válság réme. A brazil real keddről szerdára 8,6 százalékot esett a dollárral szemben, miután lemondott Gustavo Franco, a brazil központi bank elnöke. A hír félelmet keltett a világ tőzsdéin, és erőteljes eladási hullámot váltott ki a brazil pénzpiacon. Néhány nap alatt 3,5 milliárd dollár külföldi tőke menekült el Brazíliából.


BÁN KINGA
Egy óriásvállalat tervei

Múlt év végén már Magyarországon is megvetette lábát a két észak-amerikai cég (a kanadai illetőségű Nortel és az amerikai Szilícium-völgyben működő Bay Networks) 1998 októberében történt összeolvadásával létrejött Nortel Networks. Az óriáscég megközelítőleg 80 ezer személynek ad munkát, s monumentalitását az is mutatja, hogy 1997-ben a 18 milliárdos bevétel mellett az évet 957 millió amerikai dollár (!) nyereséggel zárta.


Bezár a Real

A Realbank január 14-től nem rendelkezik működési engedéllyel. Az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF) teljes körű kifizetési tilalmat rendelt el a hitelintézetnél, sőt kezdeményezte a bank felszámolását, és ezzel párhuzamosan felügyeleti biztost rendelt ki.


OROSZ ESZTER
Fővárosi beruházások

A Fővárosi Önkormányzat 1999. évben is folytatni kívánja a már nyolc éve tartó városfejlesztési programját. Ennek megvalósítása érdekében kiegyensúlyozott költségvetést dolgozott ki. Az 1998. évi sikeres kötvénykibocsátással jelentős összegű tartalékot képzett az önkormányzat fejlesztési kiadásaira - tudtuk meg Demszky Gábor főpolgármestertől évnyitó sajtótájékoztatóján.


POGÁCSÁS PÉTER
Visszafogottan optimisták a vállalkozók

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) legfrissebb felmérése szerint enyhe fordulat figyelhető meg a budapesti vállalkozások gazdasági helyzetértékelésében 1998 novemberében. Koji László, a BKIK elnöke elmondta, hogy a tavaly év eleji pozitív várakozás némiképp visszaesett, a vállalkozók inkább stagnálásra számítanak 1999-ben.


Háttér

VAGYIM ARISZTOV
Félelmek és remények

Európában már rég lecsengett a karácsony, a pravoszláv Oroszország azonban a Juliánus-féle naptár szerint ezen a héten, a mi időnk szerint csak január 13-ról 14-re virradó éjjel lép át az új esztendőbe. Annak ellenére, hogy a „régi” újév nem hivatalos időpont, a legtöbb ember mégis ilyenkor érzi véglegesnek az évváltást. Arra pedig, hogy az orosz polgár milyen érzésekkel élte meg mindezt, egy közvélemény-kutató intézet próbál választ adni.


Kicsoda valójában David Copperfield
Tovább a cikkhez >>>

FLOSSMAN GYÖRGY
Szigorúan ellenőrzött benzinkutak

Nagy a kísértés némely benzinkutas számára. Ugyanis egy-egy benzinkútnál naponta több száz vevő megfordul, ezért közülük „elég” egy-kettőt megkárosítani fizetés-kiegészítésként. Páran meg is teszik. Mind a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, mind a kutak üzemeltetői is folyamatosan találkoznak a nem éppen imázsépítő problémával…


SZOBOTA ZOLTÁN
Nem fog ki Magyarországon

A 2000. évi komputerproblémát tekintve Magyarország a szerencsés nemzetek közé tartozik. Legalábbis ezt mondják a szakértők, akik szerint az a körülbelül 20-25 évnyi technikai lemaradás, amely a fejlettebb nyugati országokhoz képest jellemzi hazánkat, most kifejezetten előnyként jelentkezik. Hiszen míg Amerika az 1960-as évek óta gyorsvonatként robog előre a számítástechnika területén, addig itthon csak a rendszerváltás után tapasztalhattunk némi áttörést. A fejlettségnek ezen a szintjén viszont sokkal könnyebben orvosolható a Y2K néven ismert jelenség, mint az úgynevezett komputerizált társadalmakban.


SZLAZSÁNSZKY FERENC
Ellenségekből barátok
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

Békemegállapodásra készen
Tovább a cikkhez >>>

Leszakadt hegy a zarándokhelyen
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Átvilágítják az uniót

A strasbourgi Európai Parlament képviselői elutasították az Európai Bizottság tagjai ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Az eljárást az Európai Bizottságban elburjánzó pénzügyi visszaélések tették szükségessé, mivel a bizottság némely hivatalnoka szerint is olyan súlyossá vált a helyzet, hogy „néhány fejnek a porba kell hullania” ahhoz, hogy helyreállhasson a közvéleménynek az Európai Bizottságba vetett bizalma.


HECHS LÁSZLÓ Jeruzsálem
Kéz kezet mos

Három napon át tartott a Tel Aviv-i Peresz Békeközpont igazgatótanácsának konferenciája több mint 150 résztvevővel. A helyszínre a világ minden tájáról érkeztek meghívottak: politikusok (hatalmon lévők és nyugdíjba vonultak egyaránt), üzletemberek, tekintélyes személyiségek, Nobel-díjasok. Így - a teljesség igénye nélkül - Desmond Tutu érsek, Henry Kissinger


MÁRER GYÖRGY - NEW YORK
Amit szabad Jupiternek

Rövid néhány héttel ezelőtt az amerikai képviselőház - ha csekély többséggel is - megszavazta William Jefferson Clinton elnök hivatalból történő eltávolítását. A dolog várható volt, és lényegében senkinek sem okozott különösebb meglepetést, mivel a törvényhozásnak ebben a kamarájában csupán egyszerű többség volt szükséges a javaslat keresztülviteléhez. A kisebbségben lévő demokratapártiak minden lehetőt megtettek a szavazás elnapolására. Clinton attól sem riadt vissza, hogy mind az ENSZ megbízása, mind a szövetségesek jóváhagyása nélkül támadást intézzen Szaddám Huszein iraki elnök erői ellen, hogy elterelje mind a közvélemény, mind pedig a törvényhozók figyelmét saját viselt dolgairól.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Orosz amerikai rakétavita

Az Egyesült Államok azzal fenyegette meg Oroszországot, hogy ha Moszkva nem hagy fel Irán nukleáris és rakétaprogramjának támogatásával, akkor elveszíti részesedését abból a szépen jövedelmező üzletből, amelynek keretében rakétáival amerikai műholdakat bocsát fel rendszeresen a világűrbe.


NAGYÍTÓ
Nehéz év előtt a Balkán
Tovább a cikkhez >>>

KARL PFEIFER
Indulatok a német állampolgárság körül

1998 szeptembere óta szociáldemokraták és zöldek kormányozzák Németországot. Várható volt, hogy egy baloldali kormány meg fogja változtatni az állampolgársági jogot. Az utolsó választásokon vesztes „keresztény” pártok, a CDU és főleg a bajor CSU (UNION) heves kampányba kezdtek e kezdeményezés ellen. Amióta Wolfgang Schäuble, az UNION frakcióvezetője kijelentette, hogy aláírásokat akarnak gyűjteni a reform ellen, heves vita dúl Németországban. Január elején egy közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a németek 39 százaléka hajlandó csatlakozni az akcióhoz, míg 53 százalékuk ellenzi.


Publicisztika

SZABÓ MIKLÓS
Közös ügyek Európában

Magyarország elérkezett a nyugati katonai-politikai tömb, a NATO épületének küszöbéhez és ott áll az „Európa Ház”, az Európai Unió küszöbén is. Újra felmerül a kérdés, hogy milyen mértékben érinti az ezekhez, a nemzetállamnál tágabb integráló szervezetekhez való csatlakozás az állami szuverenitás és a nemzeti függetlenség korlátozását.


Riport

TIHANYI PÉTER
Megtanultam tisztelni az életet
Beszélgetés dr. Oláh Istvánnal

Dr. Oláh István mérnök 1950-ben született Tatabányán. 1971-ben diplomázott. 1984-ben doktorált a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen melioráció, növényvédőszer és környezetvédelem témakörökben. 1997-ben meghívást kap Groznijba, hogy dolgozza ki Csecsenföld mezőgazdasági termelésfejlesztési programját. Két hónapos gondolkodás után a felkérést elfogadta. Kész, kidolgozott programjait a Genfi központ jóváhagyta, megvalósítását azonban az emberrablók megakadályozták. 1997. október 23-án társával, Dunajszky Gáborral együtt csecsen fegyveresek elrabolták. Kilenc hónap múlva szabadult.


Sport

Sporttörténeti helyszín
Tovább a cikkhez >>>

De kár ralley 99
Tovább a cikkhez >>>

Kína helyett Argentína
Tovább a cikkhez >>>

A brazil, aki olasz is
Tovább a cikkhez >>>

Bezárul a karika
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Minden idők legjobbika
Tovább a cikkhez >>>

MAGYARY FERENC
Ki lesz az áldozat

Az Ifjúsági és Sportminisztériumban olyan tervezet készül, amely tönkre teheti nagy múltú klubjaink legtöbbjét. Egy tollvonással a minisztériumhoz került több állami tulajdonú pálya. A piaci szemlélet a minisztérium felfogásában úgy jelenik meg, hogy a klubok saját pályájukért bérleti díjat fognak fizetni, ám nem kedvezményeset, hanem piaci szintűt. Ez azt jelenti, hogy ezeket a koncertek bérleti díjaihoz fogják viszonyítani. Az illetékes államtitkár tisztában van azzal, hogy ez a klubokat végveszélybe sodorhatja.


Nyereséges vébé
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Túraprogramok
Tovább a cikkhez >>>

KIRÁLY SÁNDOR
Az autók hidegindítása
Tovább a cikkhez >>>

FABINI PIROSKA
Óvakodj a talpbetéttől

Az orvostudomány mai állása szerint jobb, ha a gyerek nem visel betéttel ellátott cipőt 4 éves kora előtt. Az ilyenkor jellemző telitalpúság ugyanis még nem lúdtalp, betéttel való kezelése fölösleges, sőt káros is lehet.


Színes

Meglopták hazájában a bolgár exkirályt
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Egy kisfiú a csillagok keresésére indult
Tovább a cikkhez >>>

Rablóverő matróna
Tovább a cikkhez >>>

Svájcban Chagall-festmények vásárolhatók
Tovább a cikkhez >>>

Törpeviziló
Tovább a cikkhez >>>

A Marx szelet keserű íze
Tovább a cikkhez >>>

194 éves végrendelet
Tovább a cikkhez >>>

Házőrző kertitörpék
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Tollhegy


Vallástörténet

GRÜLL TIBOR
Qumrán titkai

1947 nyarán egy beduin pásztor a Holt-tenger északnyugati csücskének holdbéli tájain rábukkant az évszázad kétségkívül legnagyobb régészeti szenzációjára, melyeket azóta „holt-tengeri tekercsek” néven ismer a világ. Talán fel sem lehetne sorolni, hogy az azóta eltelt több mint ötven évben hány „titkot” és „rejtélyt” akartak szenzációéhes publicisták (sőt tudósok is) e valóban nem mindennapi felfedezés mögött kinyomozni. Pedig a tekercsek e „titkok” nélkül is éppen elég szenzációt rejtenek magukban: elég ha arra gondolunk, hogy a héber Biblia legkorábbi - az eddig ismerteknél mintegy ezer évvel korábban keletkezett - kéziratait sikerült közöttük megtalálni. Természetesen szép számmal akadnak még megoldatlan, vagy vitás kérdések is a tekercsek körül, mint például a qumráni közösség és a korai kereszténység kapcsolata.


MORVAY PÉTER
A náci antikrisztus és az árja millennium

Az antikrisztusi és a messiási eszme történetével, valamint irodalmi adaptációival foglalkozó sorozatunk hetedik részében a nácizmus és az okkultizmus kapcsolatáról az utóbbi években napvilágot látott elméleteket kíséreljük meg felvázolni. Egyes kutatók azt állítják, hogy Adolf Hitler és közvetlen munkatársai, elsősorban Heinrich Himmler, Joseph Goebbels és Rudolph Hess élénk érdeklődése az ezoterikus tanok iránt jelentős hatással volt a Harmadik Birodalom politikai, sőt katonai döntéseire is. A náci vezetők egy új éra, az „árja millennium” bekövetkeztét várták, amelyben a felsőbbrendű árja faj, megtisztulva a történelem során az alacsonyabb rendű népekkel történt keveredés korlátaitól, betöltheti küldetését.