Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Faramuci foci és futball reform

Hot doggal fejbedobták Paul Durkin angol játékvezetőt az Oldham Athletic - Chelsea FC 0-2-re végződött angol FA kupamérkőzésen. Angliában az egyik legjobb bírónak számító Durkint akkor dobták meg, amikor a vendég londoniak gólt szereztek. A pályafenntartók szerint a tárgy szalámirúd volt némi szószszal, ám Durkin a mérkőzés után azt állította, hogy egy hot doggal találták el. A játékvezető ugyan nem szenvedett semmiféle sérülést, de azt kijelentette, hogy beleveszi a „repülő tárgy történetét“ a mérkőzés utáni bírói jelentésbe.


Egy spanyol fotóriporter szerint Christian Karembeu, a francia válogatott világbajnok sztárja durván bántalmazta őt, amikor fényképet akart készíteni róla. Gonzalo Ocampo szerint Karembeu előbb megrúgta őt, majd ütlegelni kezdte, miközben fotósfelszerelését összetörte. A 30 éves riporter saját bevallása szerint az eset után kórházi ápolásra szorult. Ha a vádak igazak, akkor Christian Karembeunek nem ez lesz az első összetűzése a fotóriporterekkel. Tavaly áprilisban két fotóst ütött meg a madridi repülőtéren, néhány hónappal később pedig korzikai esküvőjén tört ki verekedés, amelyben a középpályás is részt vett.


A francia labdarúgó-válogatottal tavaly világbajnoki címet szerzett Zinedine Zidane rajongói betörtek egy fotószaküzletbe, ahonnan ellopták kedvenc futballistájuk dedikált poszterét. A délnyugat-franciaországi Rodez városában található boltból a tolvajok csak Zidane portréját tulajdonították el, ám az üzletben található más jelentős értékű tárgyakhoz nem nyúltak.


Roby Baggio, aki a ’94-es kihagyott tizenegyesével vált híressé, ismét tizenegyest hibázott. Ezúttal egy olasz bajnoki mérkőzésen az Internazionale színeiben, a Parma ellen. 1-0-ás pármai vezetéskor Ronaldo ellen Cannavaro szabálytalankodott, a bíró tizenegyest ítélt. Baggio a labdát a kapu mellé gurította. Az Inter emiatt ki is kapott, és visszaesett a hatodik helyre. „Nagyon sajnálom, de ha újra büntetôt kapnánk, megint én rúgnám, mert az a dolgom - mondta Baggio. - A csapattársaimtól elnézést kértem, ám ôk is tudják: csak az hibázhat, aki vállalja a felelôsséget.”


Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke egy svájci napilapnak adott nyilatkozatában optimizmusát fejezte ki az elmúlt héten közzétett tervének végrehajtásával kapcsolatban. A svájci sportvezető azt szeretné, ha a jelenlegi négy helyett kétévente rendeznének labdarúgó-világbajnokságokat.
„Biztos vagyok benne, hogy a tervem valóra válik. Úgy vélem, hogy a 2000-ben esedékes FIFA-kongresszuson sokan fogják támogatni a javaslatomat” - mondta Blatter.


Az angol labdarúgó Premier League vezetői azt tervezik, hogy a játékvezetők és aszszisztenseik kommunikációját elősegítendő, jövőre - kísérleti jelleggel - egyes mérkőzéseken mikrofonnal és fülhallgatóval látják el őket. A Premier League szóvivője elmondta, hogy amennyiben a játékvezetők a kommunikációs eszközök segítségével kevesebb hibával vezetik majd a mérkőzéseket, valószínűleg rendszeresítik a módszert az élvonalbeli mérkőzéseken.