Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Bagdad vádaskodik

Kofi Annan ENSZ-főtitkár olyan értesülések és bizonyítékok birtokába jutott, hogy a világszervezet iraki fegyverzetellenőrei segítséget nyújtottak az amerikai hírszerzésnek a bagdadi rezsim megdöntését előmozdító bizalmas információk megszerzésében - adta hírül a Washington Post. Habár a leleplezőnek szánt cikk tartalmát azóta számosan cáfolták, köztük Annan szóvivője is, enyhülni látszik a világszervezet Irakkal szembeni magatartása. Oroszország már a decemberi légicsapások előtt kezdeményezte az ellenőrző csoport vezetőjének, Richard Butlernek a leváltását, akit Bagdad az egyik fő felelősnek tart az ország elleni akcióért. Irak most Franciaországot igyekszik rávenni arra, hogy teljes mértékben vonuljon ki a légitilalom ellenőrzését végző nemzetközi kötelékből.

Bagdad állandó ENSZ-képviselője szerint a hír megkérdőjelezi a világszervezet iraki ellenőrző tevékenységének létjogosultságát. Mint az ENSZ-főtitkár egyik közeli, nevének elhallgatását kérő munkatársa az amerikai lapnak elmondta, Annan úgy értesült: Washington felhasználta a világszervezet fegyverzetellenőrző rendszerét (UNSCOM) arra, hogy behatoljon a Szaddám Huszein iraki elnököt oltalmazó biztonsági hálózatba, és lehallgassa a legbizalmasabb beszélgetéseket.
Az iraki tömegpusztító fegyverek leszerelését ellenőrző ENSZ-bizottság és az Egyesült Államok hírszerzési együttműködésében elmosódott a határvonal abban, hogy vajon a rejtegetett iraki tömegpusztító fegyverek felkutatását vagy Szaddám Huszein iraki elnök hatalmának aláásását célozza-e az információcsere - vélekedik Michael Eisenstadt, egy, a közel-keleti politikai események tanulmányozásával foglalkozó washingtoni intézet munkatársa.
Az amerikai szakértő kifejtette: Szaddám Huszein hatalma és a tömegpusztító fegyverek rejtegetése az iraki hatalmi rendszerben is összefonódik. A fegyveres erők különlegesen kiképzett elitalakulatának, a Köztársasági Gárdának például egyaránt feladata a diktátor védelmezése és a titkos tömegpusztító fegyverek őrzése. Az amerikai Központi Hírszerző Hivatal (CIA) kettős feladatot kapott az arab országgal kapcsolatban: egyfelől az UNSCOM tevékenységét kellett segítenie a titkolt tiltott fegyverek felderítésében, másrészt a bagdadi rezsim aláásásának lehetőségeit kell keresnie - ezzel magyarázta a szakértő, hogy szerinte miért mosódott egybe bizonyos mértékig az ENSZ-ellenőrzés és az amerikai hírszerzés tevékenysége.
Eközben újabb iraki-amerikai incidens történt csütörtökön, ezúttal az észak-iraki repülési tilalmi övezetben: az irakiak számára előírt repülési tilalom betartását ellenőrző amerikai gépek egyike rakétát indított egy földi iraki légvédelmi állásra, miután az amerikai pilóta észlelte, hogy gépét befogták az iraki radarok. Moszkva komoly nyugtalanságának adott hangot a tilalmi övezetben történt incidensek miatt. Vlagyimir Rahmanyin orosz külügyi szóvivő moszkvai sajtóértekezletén utalt arra, hogy információi szerint ezúttal iraki repülőgépekre nyitottak tüzet amerikai harci gépek. Az orosz szóvivő külön hangsúlyozta, hogy a repülési tilalmi zónákat Irak déli, illetve északi részén nem az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai alapján jelölték ki.
Rahmanyin Moszkva roszszallásának adott hangot a fegyveres akció kapcsán, megerősítve, hogy az orosz fél jogszerűtlennek ítéli az ilyen fellépést. Utalt arra, hogy a tilalmi övezetek problémáját előbb vagy utóbb mindenképpen rendezni kell.
Irak felszólította Franciaországot, hogy teljesen szüntesse meg részvételét a dél-iraki repülési tilalom betartását ellenőrző járőrözésekben. „Ha Franciaország felelős politikusai vissza akarják nyerni az iraki nép bizalmát, és helyre akarják állítani szavahihetőségüket az arab nép gyermekeinek körében, akkor teljesen be kell szüntetniük minden francia részvételt az iraki légteret megsértő akciókban” - írta az asz-Szaúra című bagdadi újság, a kormányzó Baath párt szócsöve. A felhívást ismertető AFP beszámolójában megjegyezte, hogy Franciaország a „Sivatagi Róka” hadművelet után decemberben felfüggesztette közreműködését a dél-iraki repülési tilalmi övezetben végrehajtott járőrözésekben.