Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
A szuperszilveszter főpróbája

Az év végi féktelenség rendszeresen tragédiákat okoz világszerte. Ez alól az idei évforduló sem volt kivétel: a kicsapongás éjszakáján számos áldozatot szedett az alkohol, a petárdák, de volt, ahol természeti csapás végzett a szilveszterezőkkel.


Egy indián térdel a kanadai lavinakatasztrófa helyszínén   Fotó: MTI

Akinek nem volt része abban a szerencsében, hogy az év végi mulatság központjának tekintett New York-i Times Square-en fagyoskodhatott szilveszter éjszakáján, az a televízióban nézhette végig a téren összegyűlt mintegy 500 ezer fővel együtt, hogyan gördül le az éjféli óraütéssel egy időben a tér egyik épületéről az a körülbelül 226 kilogramm súlyú alumíniumgolyó, amely 1906 óta minden évben az új év beköszöntét jelzi. A mínusz hét fokos hidegben vacogó tömeget különféle remek mulatságokkal szórakoztatták: az égboltot 42 reflektor világította meg, miközben a fülsüketítő ordítozás kíséretében „Idő Apó” átúszott a tömeg fölött.
Bár legtöbben már a jövő évi megaszilveszterre készülnek, az idei „jelmezes főpróba” is kitett magáért. Egyedül a Times Square-en 15 ezer, héliummal töltött léggömböt eresztettek a levegőbe, mintegy másfél tonna konfettit szórtak szét, valamint egy olyan erős spotlámpát szereltek fel, amely a szervezők szerint még a Holdról is látható volt.
A szakemberek szerint az idei pazar díszlet mégis eltörpül amellett, ami 1999 végére várható. Debra Kelleher, aki egy rendezvényszervező cég igazgatója, szintén megerősítette: az emberek átlagosan 25-75 ezer dollárt költenek arra, hogy szilveszteri álombáltermeket kreáljanak, ám a millenniumi eseményre készülve az idén mindenki szűkebbre húzta a családi költségvetést, és csupán 10-20 ezer dollárt voltak hajlandók kiadni erre a célra. Jim Ryan, aki szintén a szakmában dolgozik, úgy véli, jövőre nem lesz ritka, hogy valaki 200 ezer dollárt költsön egy-egy rózsaszín masnikba csomagolt bálteremre.
Lehet, hogy az idei szilveszter kiadásai visszafogottabbak voltak, ám tragédiákban ez az év sem szűkölködött az Egyesült Államokban. Szinte már nem is számít hírnek, hogy a mámoros hangulatban kocsiba ülő sofőrök több száz halálos kimenetelű balesetet okoztak. A San Francisco-i rendőrség minden erőfeszítése ellenére is tehetetlennek bizonyult több tucat garázdálkodóval, tivornyázóval szemben, akik kirakatokat és autókat rongáltak meg. A rendőrség amiatt aggódik, hogy képes lesz-e féken tartani a millenniumi szilveszter eseményeit, ha már az idei „előkészítő” tivornya is ennyire féktelen volt.
New Orleansban két pirotechnikus vesztette életét, amikor a szilveszteri mulatság helyszínének közelében felrobbant egy, a tűzijátékhoz szükséges lövedékekkel teli kamion. Egy segítőjüket súlyos égési sérülésekkel szállították kórházba: testének mintegy ötven százaléka égett meg.
Ocean Ridge-ben szilveszter éjszaka tűzijáték híján egy házat robbantottak fel ismeretlen tettesek. Tennessee államban szintén kigyulladt egy ház, amelyben egy terhes hölgy tartózkodott. A kilenchónapos kisbabát sikerült kioperálni az édesanya testéből, ám a hölgy belehalt égési sérüléseibe.
Tragédiával végződött egy kanadai mulatság is, melyet Quebectől északra, a Kangiqsujuaq nevű településen tartottak a helyi iskola épületében. A mintegy ötszáz mulatozót egy váratlan lavina temette maga alá: négy felnőtt és öt gyermek vesztette életét. A tragédia azért különösen szomorú, mert megelőzhető lett volna. Az iskolát ugyanis a biztonsági előírások ellenére alig 500 méterre építették a hegy lábától, s így teljesen kiszolgáltatott volt egy esetleges lavina számára. A helybeliek évek óta sürgették, hogy legalább ideiglenes megoldásként egy acél védőkorlátot építsenek az épület mellé. A korlát a figyelmeztetések ellenére soha nem épült fel. A tragédia másik oka a szakértők szerint az lehetett, hogy az összegyűlt mulatozó tömeg meggondolatlan lövöldözéssel is megünnepelte az éjféli óraütést: a lavina megcsuszamlását a hangos puskaropogás válthatta ki.
A vaktában kilőtt lövedékek a Fülöp-szigeteken is bajt hoztak: a tűzijáték forgácsaival együtt több száz sérülést okoztak. Manilában legalább tizennégyen megsebesültek, miközben az emberek az éjfélt ünnepelve vaktában lövöldöztek a levegőbe. A Fülöp-szigeti lakosok előszeretettel dobálnak petárdákat is szilveszter éjszakáján, hogy elűzzék a beköszöntő év gonosz szellemeit. Nem ismeretes, mennyire eredményes az ördögűző tevékenység, annyi azonban bizonyos, hogy tevékenységük „gyümölcse” minden évben több száz ember halála. A hatóságok által visszafogottnak értékelt idei szilveszteri buli során több tucatnyian megégtek vagy szemsérüléseket szenvedtek, harminchét ember valamely végtagját pedig amputálni kellett.
A túlvilági lényekkel a braziloknak is meggyűlt a bajuk. Szilveszter éjszakáján milliók gyűltek a tengerpartra, hogy az új év hajnalán imákat mondjanak és felajánlásokat tegyenek Iemanjának, a tenger és a termékenység istennőjének. „Elűzzük a következő év szerencsétlenségeit és fájdalmait, és felajánlásokat teszünk Iemanjának, hogy friss kezdetet adjon a jövő évre” - mondta a 66 éves Herceilia Freitas. A felajánlásokat fehér rózsák, kardvirágok, likőrös üvegek, szappanok és parfümök tucatjai jelentik, melyeket az istennő tiszteletére többnyire hófehérbe öltözött emberek dobálnak a tengerbe, miközben éjfélkor eszelősen vetik bele magukat a habokba. Hitük szerint akkor lesz szerencsés az új év, ha a tenger elviszi az ajándékokat. Úgy tűnik azonban, az idén a válogatós Iemanja megsértődött valami miatt, mert a másnapi dagály tonnaszámra hordta ki a partra a szemetet. Kétezer ember több órán keresztül takarította össze a nyolc tonnányi „ajándékot” a parton kinyúlt tivornyázók között.
Féktelenkedésben az európaiak sem maradnak le: ezt bizonyítja annak a román férfinak az esete, aki szó szerint eszméletlenre itta magát szilveszter éjszakáján. A kórházba szállítás után az orvosok megállapították, hogy a 25 éves férfi alkoholmérgezésben meghalt. A nem sokkal később érkező halottkém legnagyobb megdöbbenésére azonban Leon Ianinak csak hűlt helyét találta. A rendőrség később családja körében talált rá a férfira, aki saját bevallása szerint semmire sem emlékszik, kivéve azt az iszonyatot, hogy hullák között fekve tért magához.
Vannak azonban, akik még akkor sem veszítik el a fejüket, amikor az idei szilveszter romhalmazain ülve az egész világ máris lázasan készülődik a jövő év vége nagy eseményére. Rory Coakley például úgy véli: nagyon is józannak kell lenni a millenniummal kapcsolatban. A 2000. évi időbomba felrobbanásától tartva ő inkább otthonában, családja körében fogja eltölteni a szilvesztert. „Semmi kedvem sincs ahhoz, hogy valahol repülőn üljek, vagy kinn az óceán kellős közepén ünnepeljek, amikor egyszer csak kiderül, hogy semmi sem működik. Inkább otthon maradok a családommal.”