Vissza a tartalomjegyzékhez

SZLAZSÁNSZKY FERENC
Hamis feljelentés

Kommandósok szállták meg december elején az egri P. Bálint házát. Hat órán keresztül kutattak fegyverek és robbanóanyag után, de semmit nem találtak. A döbbent háztulajdonossal csak annyit közöltek, lakossági bejelentés alapján érkeztek, az informátor úgy tájékoztatta a rendőrséget, hogy P. Bálint a hazai alvilág egyik fegyver- és robbanóanyag-ellátója. A valóság ezzel szemben az, hogy a gyanúba kevert ember a város egyik köztiszteletben álló polgára, borpalackozással foglalkozik, és soha semmilyen ügye nem volt a hatóságokkal.

Dr. Orosz Gyula, a Heves Megyei Rendőrkapitányság bűnügyi igazgatója a Heteknek elmondta, hogy a megalapozottnak vélt bejelentéseket csak úgy tudják ellenőrizni, ha kimennek a helyszínre. Ebben az esetben is ez történt, három rendőr és két kommandós jelent meg P. Bálint házában, majd az eredménytelen kutatás után távoztak. A sértett viszont arról számolt be lapunknak, hogy valójában egy tizenkét fős csoport szállta meg otthonát, házkutatási parancsot nem mutattak neki, és az ilyen esetekben kötelezően kirendelt hatósági tanút sem engedték be a házba, hanem a kertkapunál várakoztatták. A rendőrök a pince átkutatásával kezdték a munkát, az informátor ugyanis ezt a helyiséget nevezte meg raktárként. Miután itt semmit nem találtak, detektoraikkal az egész házat, sőt a gyanúsított autóját is átvizsgálták, de még egy vaktöltényt sem leltek. Ezek után jegyzőkönyvet vettek fel a történtekről, ebből azonban nem adtak másolatot a gyanúsítottnak, noha P. Bálint határozottan kérte.
A megrágalmazott ember beperli az informátort - amennyiben sikerül megtudnia annak kilétét. Miután sem haragosa, sem ellensége nincs, P. Bálint elképzelni sem tudja, ki és miért tett ellene bejelentést. Dr. Orosz Gyula úgy tájékoztatta a Heteket, hogy mind a bejelentő személyével, mind a bejelentés indítékával tisztában vannak, ezek az adatok azonban titoknak minősülnek, annak ellenére, hogy a bejelentés „tévesnek” bizonyult.
Dr. Somogyi János, a Helsinki Bizottság jogásza szerint tudatos félrevezetés esetén a rendőrségnek kötelessége tájékoztatni a sértettet az informátor személyéről, akit hamis vád bűntette miatt akár el is ítélhetnek. A magyar jog mindazonáltal nem védi az állampolgárokat az egrihez hasonló esetek bekövetkeztétől, egy esetleges kommandós akció megindításáról mindig a bejelentést vizsgáló rendőrtiszt dönt. A tévedés pedig nem zárható ki.