Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 1. szám, 1999. január 09

Belpolitika

Elítélt Energolosok
Tovább a cikkhez >>>

T. Ház: új munkarend
Tovább a cikkhez >>>

Deutsch Tamás az új miniszter
Tovább a cikkhez >>>

Érmecsempészek
Tovább a cikkhez >>>

Globex vezérek szökésben
Tovább a cikkhez >>>

SEBESTYÉN ISTVÁN
Atomszemétből gyarapodnának a falvak

A rendszerváltást közvetlenül megelőző évek egyik nagy polgári engedetlenségi mozgalma a Baranya megyei Ófalu nevéhez fűződik. Mikor a települést értesítették, hogy egy állami beruházás keretében a Paksi Atomerőműből származó radioaktív anyagok tárolására alkalmas létesítmény, egy úgynevezett atomtemető fog épülni a falu közelében, a térség lakosai addig egyedülálló módon „megvétózták” a döntést. A történet napjainkban folytatódik, amikor a szakértők több évi kutatás után az Ófalu közvetlen közelében lévő Üveghutát találják a legalkalmasabbnak egy hasonló tároló megépítésére.


LOCSMÁNDI ANDREA
Amerikai stílus

Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelente a Kossuth Rádióban hallgatói kérdésékre válaszol. Ez teljesen új jelenség a rendszerváltás utáni kormányzati politikában, mivel korábban Antall József, illetve Horn Gyula is más módját választotta a nyilvánosság tájékoztatásának.


HAZAFI ZSOLT
A hét kérdése
Válaszol az államtitkár... Csökkenhet-e a szakszervezetek befolyása

A kormány meg akarja szüntetni az Érdekegyeztető Tanácsot, s helyette egy többségében új érdekegyeztetési modellt kíván bevezetni. Herczog Lászlót, a tervezet koncepcióját elkészítő helyettes államtitkárt kérdeztük minderről.


SZAKONYI DÁVID
Sarcolják az aranyműveseket

Az év első napjával lépett életbe a tavaly júniusban a Pénzügyminisztérium által megszerkesztett törvénymódosítás, amely a Magyar Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet hitelesítési eljárását és normáit hivatott megszigorítani. A változtatásokat az ékszerészek általában nemtetszéssel fogadták, annál is inkább, mivel az intézet új rendelkezése szerint a mintának beadott csekély mennyiségű nemesfémdarabokat ezután nem adják vissza. Sőt az így összegyűlt aranyat értékesítik is.


SZLAZSÁNSZKY FERENC
Hamis feljelentés

Kommandósok szállták meg december elején az egri P. Bálint házát. Hat órán keresztül kutattak fegyverek és robbanóanyag után, de semmit nem találtak. A döbbent háztulajdonossal csak annyit közöltek, lakossági bejelentés alapján érkeztek, az informátor úgy tájékoztatta a rendőrséget, hogy P. Bálint a hazai alvilág egyik fegyver- és robbanóanyag-ellátója. A valóság ezzel szemben az, hogy a gyanúba kevert ember a város egyik köztiszteletben álló polgára, borpalackozással foglalkozik, és soha semmilyen ügye nem volt a hatóságokkal.


HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Vita a BIT-tézisekről
Tovább a cikkhez >>>

SOMORJAI LÁSZLÓ
Dráma, káosz és egymásra mutogatás a vasútnál

Tragikus halál, bombariadók, megvesztegetési kísérlet, verekedés és kétes párttámogatások. Így foglalhatók össze a vasutassztrájk eddigi fejleményei röviden. Ugyanis - vélhetően szívinfarktusban - elhunyt Sipos István, a MÁV vezérigazgatója; Debrecenben, Pécsett és Budapesten valakik bombariadóval fenyegettek; egy állomásfőnök arról számolt be, hogy a szakszervezet meg akarta vesztegetni: állítsa pirosra a jelzést. A MIÉP a „szociálliberálisokat” vádolja újkeletű taxissztrájkkal, pedig - a Hetek úgy értesült - több miépes is van a sztrájkoló vasutas szakszervezet vezetőségében. Megegyezés, legalábbis lapzártánkig , nem történt…


Életmód

MAKKI MARIE-ROSE
Mi legyek, ha nagy vagyok

Magyarországon az elmúlt évtized során sokakat érintő kérdéssé vált a vállalatok létszámleépítése. Ezzel együtt nyugodtan állíthatjuk, hogy manapság az egzisztenciális bizonytalanság, ha különböző mértékben is, de mindannyiunk életét áthatja. A jelenlegi foglalkoztatáspolitika nem képes arra, hogy megfelelően kezelje azt a problémát, amit az egyik napról a másikra utcára kerülő emberek helyzete jelent. Mit tehet a munkavállaló az adott munkaerőpiaci viszonyok között azért, hogy ne maradjon tartósan állás nélkül? Szatmáriné dr. Balogh Mária munka- és pályatanácsadó szakpszichológus úgy látja, a társadalom jövője szempontjából meghatározó a folyamatosan karbantartott tudás, és az, hogy az emberek mennyire képesek elsajátítani az önmenedzselés képességét.


Fókusz

SZABÓ IBOLYA ANNA
Vallási fanatikusokat utasítottak ki Izraelből

Kiutasították Izraelből egy denveri apokaliptikus kultusz tagjait arra hivatkozva, hogy az ezredforduló küszöbén erőszakos cselekmények elkövetésére készültek Jeruzsálemben. A rendőrség döntése szerint bíróság elé állításuk nem szolgálná a közérdeket, azonban a nemzetközi egyezmények értelmében kitoloncolásuk után vissza kell térniük hazájukba, az Egyesült Államokba. A demonstratív kommandóakcióval az izraeli hatóságok elejét kívánják venni további fanatikus csoportok feltűnésének az amúgy is súlyos konfliktusokkal terhelt városban.


PÁTKAI MIHÁLY
Dzsihád a cionista keresztesek ellen

„Hadüzenet a két szent hely földjét megszállás alatt tartó amerikaiak ellen” - ezzel a címmel jelent meg Oszama bin Laden szaúd-arábiai származású multimilliomos terrorista legújabb felhívása, amelyben az újév alkalmából ismét szent háborúra, dzsihádra szólította fel az iszlám világot az Egyesült Államokkal és Angliával szemben: minden iszlám harcos feladata, hogy ennek a két országnak a befolyását kiszorítsák a Közel-Keletről.


Gazdaság

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Detroiti autókiállítás
Tovább a cikkhez >>>

KOVÁCS GERGELY
Kevert lapokkal

A készpénzkímélő fizetési módok rohamos terjedésével egyre többen kerülünk válaszút elé: melyik banknál tartsuk a pénzünket, illetve milyen kártyát érdemes csináltatnunk?


Eurófórikus tőzsdei hangulat
Tovább a cikkhez >>>

SZŰCS EMESE
Lendületben a vállalkozói kedv

Nem vetette vissza a vállalakozási kedvet az a január elsejével hatályba lépett rendelet, amely módosította - pontosabban többszörösére emelte - a cégbejegyzések illetékeit. A gazdasági társaságok közül leginkább a betéti társaságot érintette rosszul a módosítás, amely ma Magyarországon a legközkedveltebb vállalkozási forma. Cégbejegyzési illetéke ötezerről húszezerre, azaz a négyszeresére emelkedett. A korlátolt felelősségű társaságok esetében nem történt változás, a cégmódosítás illetékei azonban duplájára emelkedtek.


VARGA PÉTER
Adóelvonás és a TB-pénzek

Az 1999. január 1-jétől hatályos rendelkezések a társadalombiztosítási járulék és a személyi jövedelemadó kapcsolatát, összefüggéseit erősítik, az adójellegű elvonások meghatározó szerepet kapnak. Minden személyi jövedelemadó-köteles kifizetés, juttatás vagy a társadalombiztosítási járulék, vagy a 11 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapját képezi. A közteherviselés szélesítése folytán szélesedik a befizetők köre, emelkedik egyes munkáltatói kategóriáknál az élő munka költsége, amivel nem párosul a szolgáltatások színvonalának javulása vagy a biztosított kör bővülése.


HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Soros Kelet-Európába tart

Soros György nemzetközi befektető, az osztrák Raiffeisen Zentralbankkal (RZB) társulva beszáll a kelet-európai hitelezésbe - írta a News hírmagazin. Elsősorban olyan országok jönnek szóba a közös tevékenység számára, ahol a reform késve indult és a magánszektor még gyerekcipőben jár, például Bulgária vagy Románia, ahol elsősorban magáncégeknek akarnak kölcsönözni.


HETEK ÖSSZEÁLLÍTÁS
Új pénz: új politika, új korszak

Az euró szellemi atyjai elégedettek voltak azzal a hatással, amit az új nemzetközi valuta váltott ki a születésével. Bár az óvatosság miatt érzékelhető volt a kivárás a pénzpiacokon, az euró új lendületet adott a befektetéseknek, és a dollár riválisaként robbant be. Valami megmozdult a világ pénzpiacain: Ázsia és Európa pénzügyi vezetőinek álláspontja közeledett, sőt elindult az egységesülés útján. Keidzo Obucsi japán miniszterelnök egy, a dolláron, az eurón és a jenen alapuló új pénzügyi rendszer létrehozását javasolta Párizsban. Az új világvaluta megjelenése révén a tagországok pénzügyminiszterei szerint az Európai Unió mostantól erőteljesebben fogja hallatni a hangját a nemzetközi ügyekben. A hétfői erős kezdés után a héten folyamatosan alábbhagyott az „eurófória”, ahogyan egy amerikai bank devizakereskedője is fogalmazott a Reuters hírügynökségnek, mivel szerdáról csütörtökre az euró tovább gyengült a dollárhoz képest. (11,630-40 dollár/ euró). Az egységes európai pénz a japán valutával szemben is veszített értékéből (131,30-35 jen/euró).


Háttér

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
A szuperszilveszter főpróbája

Az év végi féktelenség rendszeresen tragédiákat okoz világszerte. Ez alól az idei évforduló sem volt kivétel: a kicsapongás éjszakáján számos áldozatot szedett az alkohol, a petárdák, de volt, ahol természeti csapás végzett a szilveszterezőkkel.


CSEREKLYEI MÁRTA
Ellenreformáció brazil módra

Nemrégiben sajátos színfolttal gazdagodott Brazília már amúgy is egzotikusan tarka vallási palettája. Az új csillag egy katolikus pap, aki úgy érezte: tarthatatlan az az állapot, hogy a hetvenes évektől egyre inkább erősödő neoprotestáns keresztény közösségeket favorizálva a hívek milliói fordítanak hátat a Római Katolikus Egyháznak. Az elvesztett bárányok visszaszerzését célul kitűző „ellenreformáció” legújabb fogását Marcelo Rossi atya zenés-táncos aerobic istentiszteletei jelentik.


RAMOR FRIGYES
Peking rémálma a szabadság

A kínai közember számára az elmúlt időszak politikai atmoszférája annyiban jelent többet, mint ahogy a tavasz több a télnél. A zord és csendes időszak után (Kínában korábban elképzelhetetlen) reformmozgalmak eseményei színesítik a mindennapokat. Pekingben szabadon megvásárolható He Qinglan nagy népszerűségnek örvendő új könyve, „A modernizáció csapdája”, amely az elmúlt 20 év kínai reformjainak kritikája. A televízióban „Fókusz” címmel indult vitaműsorban egy gombatermelő üzem okozta környezetszenynyezésről rántották le a leplet. „Hogyan történhetett ez meg?”- kérdezte a műsorvezető. „Hiszen sok ember tudott róla, mégsem tett ellene senki sem.”


HECHS LÁSZLÓ JERUZSÁLEM
A Golán-törvény és a szír izraeli béketárgyalások

A héten a jeruzsálemi törvényhozás első olvasatban elfogadta az úgynevezett „Golán-törvényt”, amely a Knesszet minősített többségének, azaz hatvanegy képviselő jóváhagyásához köti a szuverén területekről történő bármilyen további izraeli csapatkivonást. A tervezet - amelynek következő vitájára már csak a májusi választások után kerül sor - a parlamenti döntés mellett népszavazást is előír a kérdésben, szigorú korlátot állítva fel ezzel az új izraeli kormányzat számára. Cikkünk a szír-izraeli kapcsolatok legkritikusabb pontjait tekinti át.


SZLAZSÁNSZKY FERENC
Mélyhűtött magok

Több száz olyan gyermek él Magyarországon, akik mesterséges ondóbevitel segítségével fogantak. E speciális egészségügyi szolgáltatást hazánkban házaspárok vehetik igénybe. Az okok között első helyen a férjeknél jelentkező meddőség áll, ez azonban nem alapfeltétel a művi beavatkozáshoz.


Külpolitika

Lesz-e újabb bányászjárás Bukarestben
Tovább a cikkhez >>>

Orosz rakétarendszer Krétán

Váratlan fordulatot hozott Glafkosz Kleridesznek, a ciprusi görög köztársaság elnökének bejelentése, miszerint az orosz gyártmányú Sz-300-as rakétarendszert a kettéosztott Ciprus helyett a görög fennhatóság alatt álló Krétára telepítik. Ezzel enyhülni látszik a görög-török katonai konfliktussal fenyegető ciprusi rakétaválság, ugyanakkor a döntés máris koalíciós feszültséget okozott a nicosiai kormány pártjai között.


SZABÓ GERGELY
Gyilkosság gombnyomásra
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Chirac helyesli a palesztin államot

Jacques Chirac francia államfő arra emlékeztette az izraelieket és a palesztinokat, hogy „nincs más út, mint az adott szó tiszteletben tartása”, s kijelentette: Franciaország természetes fejlődésnek tartja, hogy adott pillanatban meg fog születni a palesztin állam.


SCHMIDT BARNA
Németország drágállja az uniót

Németországnak ez év január elsejétől fél esztendeig nem csupán saját belső problémáival kell szembenéznie: az alig két hónapja hivatalban lévő új német kormánynak az EU soros elnökeként jó néhány alapvető uniós politikai kérdést kell a megoldás felé vinnie. Az EU pénzügyi struktúrájának átalakítása, a foglalkoztatási egyezmény kidolgozása és a keleti bővítés jelentik az elkövetkezendő hat hónap kihívásait Gerhard Schröderék számára.


NAGYÍTÓ
Washingtoni tanácstalanság
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Káoszt okozott az újévi csapás

Hívatlan újévi vendégként lepte meg az Egyesült Államokat a hóvihar. Az ünnepek után a rokonoktól hazafelé igyekvők milliói akadtak el valamelyik repülőtéren vagy autópályán a mostoha időjárás miatt. Több helyen elfogyott a kenyér, százezrek maradtak elektromos áram nélkül. Az időjárás halálos áldozatokat is követelt.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Bagdad vádaskodik

Kofi Annan ENSZ-főtitkár olyan értesülések és bizonyítékok birtokába jutott, hogy a világszervezet iraki fegyverzetellenőrei segítséget nyújtottak az amerikai hírszerzésnek a bagdadi rezsim megdöntését előmozdító bizalmas információk megszerzésében - adta hírül a Washington Post. Habár a leleplezőnek szánt cikk tartalmát azóta számosan cáfolták, köztük Annan szóvivője is, enyhülni látszik a világszervezet Irakkal szembeni magatartása. Oroszország már a decemberi légicsapások előtt kezdeményezte az ellenőrző csoport vezetőjének, Richard Butlernek a leváltását, akit Bagdad az egyik fő felelősnek tart az ország elleni akcióért. Irak most Franciaországot igyekszik rávenni arra, hogy teljes mértékben vonuljon ki a légitilalom ellenőrzését végző nemzetközi kötelékből.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Bírósággá alakult a szenátus

Hosszú huzavona után elkezdődött a Bill Clinton amerikai elnök elleni impeachment eljárás, amely két vádpontban vizsgálja az elnök bűnösségét. A bíráknak azonban előbb egyéb kérdésekben is dönteniük kell: az eljárás számos részlete ugyanis a kezdésig tisztázatlan maradt.


Riport

HAJDÚ SÁNDOR
Szembeállítottak bennünket egymással

A rendszerváltás óta a január 4-én kezdődött vasutassztrájk a hatodik a sorrendben. Az eddigiek közül a leghosszabb 86 óráig tartott. Ennyi idő kellett, hogy a bérvitákban a szakszervezetek és a MÁV vezetői megegyezzenek. Úgy látszik, ez a jelenlegi demonstráció, amely hétfő óta tart, minden eddiginél nagyobb indulatokat és vitákat vált ki. Riportunk a békéscsabai vasútállomáson keresett választ arra, hogy hogyan élik meg a sztrájkolók és a hétköznapi emberek az eseményeket.


HAZAFI ZSOLT
Nehéz az ugaron utat építeni
Interjú Kósáné Kovács Magdával, az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának szocialista elnökével
Tovább a cikkhez >>>

Sport

KEREKES OTTÓ
Védelmi pénz a stadionokban
Tovább a cikkhez >>>

Népszerű az amerikai foci
Tovább a cikkhez >>>

HÍRÖSSZEFOGLALÓ
BARomi jók vagyunk

Szerdán a nagy-britanniai Brackleyben mutatta be két különböző festésű 1999-es versenyautóját a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság újonca, a British American Racing (BAR) csapata.


SASS SZILVESZTER
Kézilabda-nagyhatalom lettünk

A múlt hét rendkívül sikeresnek mondható a magyar kézilabdasport számára. A hét elején Magyarországot a férfi és női sportág összesítésével a világ legjobb kézilabdázó országának választották. Majd a Fotex KVC férfi csapata fölényes győzelmet aratott a Montpellier csapata fölött, biztosítva ezzel a továbbjutást a Bajnokok Ligája csoportjából.


Jégkorong-csillagok háborúja

Dominik Haseket, a Buffalo Sabres cseh kapusát választották be a legtöbb szavazattal az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) All-Star gálájának Világválogatott csapatába.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Faramuci foci és futball reform
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

HORVÁTH ANIKÓ
Magukra hagyott gyermekparalízisesek

Ma már sokan nem emlékeznek a gyermekparalízisre. A betegséget a poliovírus okozza, amely a bélrendszeren keresztül fertőz, a gerincvelő nagy mozgató idegsejtjeibe jut el, és ezek pusztulását okozza. Az irányítását elveszített izom működésre képtelen, ennek következtében kéz-, láb- vagy légzésbénulás egyaránt kialakulhat. A különböző elnevezések - Heine-Medin kór, járványos gyermekbénulás, poliomyelitis anterior acuta - mind ugyanazt a betegséget jelentik.


KIRÁLY SÁNDOR
Egytonnás pofon
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Mi legyen a karácsonyfákkal
Tovább a cikkhez >>>

Elűz a metró bűze
Tovább a cikkhez >>>

Bankautomata a templomban
Tovább a cikkhez >>>

Kutyából szalonna
Tovább a cikkhez >>>

Cápa fogta tacskó
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Visszatérnek a farkasok Svájcba
Tovább a cikkhez >>>

Az évezred emberei az évezred vitái
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Tollhegy

Az Egyiptom hercege című rajzfilmmel kapcsolatos cikkeink élénk visszhangot váltottak ki. Ezek közül két levelet közlünk, melyeket nagy terjedelmük miatt sajnos kénytelenek voltunk erőteljesen lerövidíteni.


Vallástörténet

GRÜLL TIBOR
Ahol Isten lakott

„Bét Jahve”, Jahve háza. E néven emlegetik a korabeli források azt az épületet, amely kisebb-nagyobb megszakításokkal csaknem ezer éven keresztül a zsidó vallás egyedüli hivatalos központját, az izraeli államiság jelképét és összetartó erejét jelentette. A jeruzsálemi Mórija-hegy csúcsán emelkedő Első és Második Szentély az ókori Közel-Kelet építészeti szempontból is egyedülálló remeke volt: valószínűleg nem túlzás a babilóni Talmud azon kijelentése, mely szerint „aki a Templomot nem látta, még semmi szépet nem látott a világon”. A jeruzsálemi Szentély(ek) története a zsidó nép hányattatott sorsának példázata és előképe: rombolások, fosztogatások és újjáépítések követték egymást korszakonként; s amióta Titus római tábornok légiói 70-ben a földdel tették egyenlővé az épületet - vagyis csaknem kétezer év óta -, a vallásos zsidóság és a keresztény világ jelentős részét lázas izgalomban tartja a kérdés: vajon felépül-e, s ha igen, mikor, a Harmadik Szentély? Az izraeli hatóságok attól tartanak, hogy a ma megoldhatatlannak látszó probléma némelyeket a millenniumi láz hevében erőszakos cselekedetekre indíthat.


NÉMETH SÁNDOR
Vallások és messiások

Hamis messiásokról és Antikrisztus-elméletekről szóló sorozatunk e hatodik írásában evangéliumi aspektusból vizsgáljuk a legbefolyásosabb világvallások messianizmusról alkotott elképzeléseit. Az elfogultság vádját vállaljuk. Álláspontunk szerint szinte lehetetlenség a témáról pártatlanul és elfogulatlanul véleményt formálni. Annak ellenére, hogy számos vallásos meggyőződést és gyakorlatot tévedésnek minősítünk, mégis szilárdan hiszünk a polgárok lelkiismereti és vallási szabadságában, és abban is, hogy az államhatalomnak, és nem az embereknek kell a kérdésben semleges magatartást tanúsítaniuk.