Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 50. szám, 1998. december 12

Belpolitika

HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Gyermekek tűzveszélyben

Tizenkét könnyű sérültje van a budapesti Váci Mihály kollégiumban kedden kora délben keletkezett tűznek. A tűzoltók nem sokkal dél előtt nagy erőkkel vonultak ki az épülethez. Több diákot emelőkosárral mentettek ki, mert az épületbe csak oxigénmaszkkal lehetett bejutni. A mentők néhány tanulót füstmérgezés gyanújával kórházba szállítottak. A tűz következtében a kollégium étkezdéje teljesen megsemmisült, a diákszálló egyik szárnya pedig a füst okozta szennyeződés miatt lakhatatlanná vált. A kollégium 940 középiskolás lakóját kiköltöztették. Ötszázan már a jövő héten visszatérhetnek a Mogyoródi út és a Vezér út sarkán lévő diákszállásra.Másnap, szerdán, a VI. kerületi Derkovits Gyula Általános Iskola könyvtára gyulladt ki.


Járőrözés
Tovább a cikkhez >>>

HAJDÚ SÁNDOR
Nincs béke Békéscsabán
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Ki a felelős a finn haláláért

Feltehetően nem a magyar orvos által beadott Seduxen-injekció okozta annak a finn állampolgárságú utasnak a halálát, aki december 5-én, szombaton a Malév Bangkok-Budapest járatán erősen italos állapotban szállt fel a repülőgépre. A felszállást követően molesztálni kezdte utastársait, és a személyzetnek is nekitámadt. Több utas közreműködésével azonban sikerült megfékezni és egy székhez kötözni a férfit. A fedélzeten utasként helyet foglaló ifj. Major Tamás, orvos az éppen kényszerleszálláshoz készülődő gép zűrzavarában a tusakodók segítségére sietve adta be neki a Seduxen-injekciót. A finn férfi ezt követően egy órán belül meghalt.


Minden, csak a 4-es metró nem
Tovább a cikkhez >>>

HELYESBÍTÉS
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Kormánypárti médiát akar

Orbán Viktor három és fél év nyugodtabb időt ígér a médiának is. Addig viszont még akad tennivaló a média és a kormány kapcsolatát illetően: „Nem sikerül azokat a szándékokat hibátlanul bemutatnunk a televízióban és a rádióban, amelyek vezetnek bennünket” - fogalmazott a miniszterelnök a Magyar Rádiónak adott csütörtök reggeli interjújában. A kormány tervei szerint a Napi Magyarország és a Magyar Hírlap is helyet kap a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) sajtóholdingjában, és egyesítik a két napilapot. Jürg Marquard a jövő héten Budapesten találkozik Stumpf Istvánnal és Orbán Viktor miniszterelnökkel.


SEBESTYÉN ISTVÁN
Tévé-függőség

Magyarországon a lakosság nyolcvan százaléka gondolja úgy, hogy a média valamilyen szinten manipulálja a közvéleményt. Viszont az is igaz, hogy mintegy harminc százalékuk szerint még a politikai híreknél sem fontos, hogy milyen forrásból származik a hír, azaz a lakosság ekkora rétege még kísérletet sem tesz a források beazonosítására. Legalábbis ez állapítható meg egy közelmúltban elvégzett közvélemény-kutatás eredményeiből.


Szerződés nincs

„Deák Gábor nevű személy nem áll és nem állt szerződéses viszonyban a Miniszterelnöki Hivatallal” - mondta el lapunknak Borókai Gábor kormányszóvivő. Mint kifejtette: „Nehezen értékelhető az a kifejezés, hogy az üzletembert politikai körökben a Miniszterelnöki Hivatal orosz államadósság rendezésével kapcsolatos szaktanácsadójaként ismerik. Egyébként Deák Gábor nevére a Miniszterelnöki Hivatal nem állított ki parlamenti belépőt. A Hivatalnak és a kormánynak nincs köze ilyen személyhez”.


LOCSMÁNDI ANDREA
Csurka kiütötte Lukácsot

Bár Szabó Lukács alelnök kilépett, illetve kizáratta magát a MIÉP-ből, egyes jóslatok ellenére mégsem szakadt szét a párt. Ráadásul több mint valószínű, hogy a frakciónak sem kell megszűnnie azáltal, hogy tizenhárom főre csökkentek. Szakértők szerint mindenesetre a Csurka-párt megsínyli a belviszályt, de az ügy hamar elcsitul.


HETEK-ÖSSZEFOGLALÓ
Tavasztól NATO-tag Magyarország

Nincs különösebb jelentősége, hogy a vártnál több mint egy hónappal előbb lesz Magyarország a NATO tagja. Kormánypárti politikusok szerint nem vet jó fényt hazánkra, hogy az ellenzéki pártok visszavonták támogatásukat a NATO-csatlakozáshoz kapcsolódó, a kormány mozgásterét bővítő, alkotmánymódosító megállapodástól. Az ellenzék természetesen cáfolja mindezt.


Életmód

KEREKES A. LIZA, FITOS MARIANN
Egy csíz a csupasz körtefán

A fent említett szárnyas - legalábbis angol barátaink szerint - karácsony első napján köszönt minket, nyomában népes állatsereglettel az elkövetkező tizenkét napon.Ki is hozza tulajdonképpen az ajándékokat? Milyen madár szerepel legtöbbet az étlapon?A környező országokban körülnézve kiderült, hogy nem mindenhol 24-én „szentestéznek”, nem mindenki állít karácsonyfát és nem mindenki „Jézuskától” várja az ajándékot.


HEGEDŰS KATALIN
Narancsillat és damasztszalvéta

Közelednek az ünnepek, és ilyenkor, ahogy megszoktuk, kezdik elárasztani az utcai bódékat, üzleteket a giccses díszek, csingi-lingik, gipszangyalkák és egyebek.A háziasszonyok egyre többet gondolkodnak azon, hogy milyen finomságokat tegyenek majd az ünnepi asztalra. Szerencsére egyre többen vannak azok, akiket az is érdekel, hogy hogyan.


HELYREIGAZÍTÁS
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

TATÁR GYÖRGY
Kultúrharc jobb- és baloldal között Izraelben

Előző két számunkban Karl Pfeifer és Hechs László folytattak vitát az izraeli bal- és jobboldal, vallásosak és világiak egyre csak mélyülő ellentétének kérdéséről. A vita lezárására mostani számunkban Tatár György vallásfilozófust, az ELTE Társadalomfilozófia és Etika Tanszékének docensét kértük fel.


Gazdaság

PAPP LEVENTE
Az óvilág új pénze az euro
Az euro történelmi gyökerei a Newsweek elemzése alapján:

1999 januárjától a nemzetközi pénzvilág egyik legjelentősebb eseményeként bevezetésre kerül az új európai pénznem, az euro. Január 4-én a nyugat-európai központi és kereskedelmi bankok áttérnek az euroban történő elszámolásra. Az eurot elfogadó 11 állam - Németország, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Írország, Hollandia, Belgium, Luxemburg, Olaszország, Ausztria és Finnország - kétségtelenül vállal kockázatokat is, azonban a monetáris unió előnyeiből is elsőként fognak részesülni.


Csendes BÉT
A BUX változása 1998.11.10. 12.10.
Tovább a cikkhez >>>

DEBRECZENY RÉKA
Kinek kedvez az új költségvetés

A költségvetésben a kormány politikai preferenciái mutatkoznak meg - jelentette ki Bauer Tamás SZDSZ-es képviselő, közgazdász a jövő évi költségvetésről hétfőn este megtartott fórumon. Vitapartnere, Varga Mihály pénzügyminisztériumi államtitkár ugyanakkor leszögezte: ha nem is „a történelem legjobb költségvetése” - ahogyan Járai Zsigmond pénzügyminiszter ezt megfogalmazta - de a körülményekhez képest a legjobb költségvetés az idei.


HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Rendcsinálás a TB alapoknál

A társadalombiztosítási önkormányzatok megszüntetése óta gőzerővel folyik a felülvizsgálat. Selmeczi Gabriella, politikai államtitkár a héten bejelentette, hogy az újonnan létrehozott ellenőrzési és felügyeleti főosztály eddig 80 ügyben folytatott visszamenőleges vizsgálatot, ebből 20 ügyet már le is zárt, hat esetben pedig büntető- feljelentést tett a rendőrségen hűtlen kezelés, csalás, okirat-hamisítás és személyes adatokkal való visszaélés gyanújával. Az államtitkár kiemelte, hogy a folyamatban lévő vizsgálatok befejezése után további büntetőfeljelentésekre kerül sor.


POGÁCSÁS PÉTER
Kis- és középvállalkozói program

Kis- és középvállalkozás támogatási programot állított össze a Gazdasági Minisztérium azért, hogy két éves távlatban érzékelhetően javítson ennek, a foglalkoztatottak felének munkát adó szektornak a helyzetén. A gazdálkodó szervezetek 99 százaléka tartozik az 50 főnél kevesebb alkalmazottal működő kis- és középvállalkozók kategóriájába, GDP-hez való hozzájárulásuk a „láthatatlan jövedelmeket is bekalkulálva” azonban csak 40 százalék körüli lehet.


Jövőre lassul a gazdaság növekedése

A magyar gazdaság az idén 5 százalékkal bővül, miközben az infláció az év átlagát tekintve 14 százalékra, december végéig pedig 11,5 százalékra mérséklődhet - hangzott el a Kopint Datorg Rt. által készített legfrissebb előrejelzést bemutató sajtótájékoztatón.


Szállnak rendelkezésünkre
Tovább a cikkhez >>>

VARGA P. MIKLÓS
Üres a kamara kamrája

A költségvetési törvény részletes vitájának lezárása előtt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megjelentette a falugazdászok munkakörére kiírt pályázatot.


Drágul Budapest
Tovább a cikkhez >>>

Óvatosan Romániával
Tovább a cikkhez >>>

RÓTH ISTVÁNNÉ
A bíróság

Sorozatunkban tőzsdei fogalmak, kifejezések magyarázatával, tőzsdei szereplők bemutatásával foglalkozunk. Ez esetben a tőzsdei választottbírósággal.


APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

SZAKONYI DÁVID
Shopping-mizéria

Az utcán fagyos szél tombol, a zsúfolásig tömött autóbuszból a járműben uralkodó túlnyomás veti ki a polgárokat. A busz elviharzik, egy pocsolyába gázol, a járdán kóválygó tömeg perifériáján elhelyezkedők a kabátjukat törölgetik. A vevő meglátja az üvegpalotát. A bevásárlás szelleme járja át, a hideg futkos a hátán, ahogy átlépi a fotocellás bejárót. Arcába csap a légkondicionáló 23 Celsius fokos levegője. A kopasz biztonsági őr összevont szemöldöke után a több emelet magas aulára vetődik a tekintete. Ez itt a nagy bevásárlóközpont. Minden egy helyen.


SEBESTYÉN ISTVÁN
Vigyázat Zsebesek szezonja
Tovább a cikkhez >>>

MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ
Paktumpolitika

Finanszírozási különmegállapodásokat kötött a héten a kormány egyenként a református, az evangélikus, a szerb ortodox, valamint a baptista egyházzal. A rendszerváltás után nyolc évvel a magyar állam ezzel végérvényessé tette, hogy az egyházügyek területén nem a törvényi normativitás, hanem a paktumpolitika útján kíván járni.


GADÓ GYÖRGY
A helyzet reménytelen, de nem komoly

A szín- és filmművészet képviselői Bálint Andrástól Szinetár Miklósig, a társadalomtudományok jelesei Bihari Mihálytól Samu Mihályig, ismert újságírók Farkasházy Tivadartól Tamás Ervinig, zeneművészek és atomfizikusok, egyházi személyiségek és politikusok, szakszervezeti vezetők és írók - 179 túlnyomóan közismert név volt olvasható a meghívottak listáján. Sajnálatosképpen mindöszsze mintegy harmincöten voltak azonban ténylegesen ott a kerekasztal-beszélgetésen, amelyre a meghívó szólt. (Az itt megnevezettek is távol maradtak.)


VAGYIM ARISZTOV SZENTPÉTERVÁR
Jelcint felébresztették

Ez az orosz gyerekkönyvekből ismert rigmus jutott az eszembe, amikor hírül adták, hogy Jelcin elnök rövid időre elhagyta a kórházat, és azonnali személyi változtatásokat jelentett be. Mint tudjuk, az államfő elbocsátotta Valentyin Jumasevet, az elnöki hivatal vezetőjét és helyetteseit. Jumasev helyére Nyikolaj Bordjuzs vezérezredes, helyettesévé pedig Alekszander Makarov tábornok került kinevezésre. Nagyjából ezzel egy időben menesztették Alekszander Sztarovojtovot, az információs szövetségi ügynökség vezetőjét is, akinek helyét Vlagyiszlav Sersztnok vezérezredes foglalta el.


LAUDANCSEK KATALIN
Az apokalipszis fél órája

Alig hét perc választotta el a világot a nukleáris katasztrófától 1983 őszén - idézi fel a tizenöt évvel ezelőtti eseményeket a moszkvai Kommerszant című hetilap. A Vörös Hadsereg védelmi rendszere téves riadót jelzett, és csak a bátor parancsnok lélekjelenlétén múlt, hogy nem indultak el megállíthatatlanul az orosz rakéták az amerikai nagyvárosok elpusztítására.


Külpolitika

RAMOR FRIGYES
Clinton Izraelben

„Izrael határozza meg a jövőjével kapcsolatos kérdéseket” - jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki hangsúlyozta: még Clinton elnök nyomására sem hajlandó további területeket átadni a palesztinok számára, amíg azok nem teljesítik az októberi egyezségben vállalt kötelezettségeiket.


EPERJESI ILDIKÓ
Illúziók és a realitás

Nem tudta dűlőre vinni az Európai Unió bővítése finanszírozásának kérdését a tizenöt uniós tagország a bécsi csúcstalálkozó előtt, és ez alapvetően befolyásolja a csatlakozásra legesélyesebb Magyarország, Csehország és Lengyelország közeljövőbeli sorsát és lehetőségeit is.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Döntő szakaszban a vizsgálat Clinton ellen

Az amerikai képviselőház igazságügyi bizottságában a héten szavaznak a Clinton elnök elleni vádemelési javaslatról. A republikánusok négycikkelyes felelősségrevonási indítványt dolgoztak ki. Abbe Lowell demokratapárti tanácsadó közel kétórás beszédben sorakoztatta fel a vádemelés elleni javaslatait, melyek mellett egyik fontos érve az elnöki pozíció lehetséges meggyengülése volt.


Világkonferencia az emberi jogokról

A héten megkezdődött Párizsban az a négynapos nemzetközi kongresszus, melyet az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának 50. évfordulója alkalmából rendeznek.


NAGYÍTÓ
Nincstelen túlélők romvárosban

A koszovói albánok határozottan elutasították a Christopher Hill amerikai közvetítő által kidolgozott rendezési terv legújabb változatát. Az albánok saját rendezési tervük elkészültéig nem hajlandók részt venni a tárgyalásokon, a szerbek pedig még át sem tekintették a múlt héten átnyújtott tervezetet. Miközben a politikusok a térség egymást követő rendezési tervein munkálkodnak, a civil lakosság kétségbeesett erőfeszítéseket tesz az emberinek sokszor alig nevezhető élet fenntartására. A Washington Post egy átlagos koszovói család sorsán keresztül hívja fel a figyelmet az otthonaikba visszatérő menekültek mindennapi küzdelmeire.


Űrkarbantartás
Tovább a cikkhez >>>

SURJÁNYI CSABA
Brit vendégmunkások tragédiája

Négy levágott és az orosz határ közelében az útszélre kitett férfifej jelezte: tragikus végkifejletbe torkollott a már jó két hónapja elhúzódó legújabb csecsen túszügy. Egy fegyveres banda magas váltságdíj reményében október 3-án rabolta el a brit Granger Telecom telefontársaság négy munkatársát. A csecsen hatóságok túszmentési akciójára az emberrablók brutális választ adtak: végeztek valamennyi foglyukkal. A londoni lapok szalagcímei az oroszországi tartományt egyszerűen a „banditák földjének” minősítik.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Ellenzékiek rejtélyes halála

Iránban megtalálták a december elején eltűnt ellenzéki író, Mohammed Mohtari holttestét. A hivatalos szervek a halál okát még nem nevezték meg, de a francia Radio France Internationale értesülése szerint az írót ismeretlen tettesek megfojtották.


Új katolikus várállam

Európa területileg legkisebb miniállama született meg a Máltai Lovagrendnek megadott területenkívüliségi jogokkal - jelentette az olasz sajtó Máltáról, ahol a napokban ünnepelte 900. évfordulóját az eredetileg a szentföldi zarándokok befogadására, ellátására és ápolására alapított katolikus lovagrend.


A diákok el akarják számoltatni a volt diktátort
Tovább a cikkhez >>>

Áramszünet San Franciscoban
Tovább a cikkhez >>>

Sport

SASS SZILVESZTER
Kispályások és profik

Alighogy lezárult a Professzionális Labdarúgó Bajnokság őszi szezonja, máris javában tartanak a játékos-átigazolási tárgyalások. A legnagyobb változás az Újpest csapatánál várható, míg a magyar profik iránt a legnagyobb érdeklődés Izraelből érkezik.


Mi lesz veled, NBA

Lesz-e bajnokság 1998/99-ben az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA)? - ez volt a kérdés New Yorkban, ahol az NBA vezérkara az 1951 óta minden évben megrendezett All-Star-gála elmaradásáról döntött. Legkorábban 1999. január közepén indulhat az idény, amely a jelek szerint csapatonként kevesebb mint 50 mérkőzésből állhat csak.


HETEK ÖSSZEÁLLÍTÁS
Béke, nyugalom kell

A Magyar Labdarúgó Szövetség múlt héten tartott évi rendes közgyűlésén - sokak várakozásával szemben - továbbra is bizalmat kapott Kovács Attila MLSZ-elnök és szakmai stábja. A szavazás után több küldött, köztük a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga által MLSZ-elnöknek jelölt Mészöly Kálmán is távozott a teremből. Mészöly vidéki körútjának tapasztalataira hivatkozva úgy nyilatkozott, hogy szomorú: nem erre számított a küldöttek részéről.


Félidőben a Bajnokok Ligája
Tovább a cikkhez >>>

Ben Johnsonnak nincs visszatérés
Tovább a cikkhez >>>

Eltiltották az apát a lányától
Tovább a cikkhez >>>

Tyson, a jófiú

Eldőlt, hogy Mike Tyson, egykori profi nehézsúlyú világbajnok, amerikai ökölvívó január 16-án lép szorítóba a dél-afrikai François Botha ellen Las Vegasban.


Szabadidő

JOBBÁGY KATALIN, ABONYI ORSOLYA
Iskola az emberért

Dánia Nyugat-Európa szíve és a tolerancia egyik mintája. Iskolarendszerében is például szolgálhat sok olyan kezdő és haladó demokráciának, ahol az oktatás finanszírozása és annak törvényi szabályozása most van kialakulóban. A dán oktatási rendszer ugyan nem eurokonform, de egy igen régóta működő és kipróbált társadalom jól működő szférájának számít.


SZŰCS EMESE
Spanyol receptek
Valenciai paella

A spanyol konyhát könnyű megszeretni, kivált nekünk magyaroknak. „Vastag” levesek, sok húsféleség, és gazdag fűszerezés jellemzi. Az ételek elkészítésében a természetes, jó ízek, zamatok megőrzése, nem pedig elnyomása a cél, hasonlóan a magyar gasztronómia alapelvéhez. A hasonlóság azonban itt talán ki is merült, mivel a két ország földrajzi elhelyezkedése igen eltér egymástól, és ezzel együtt a főzéshez felhasználható alapanyagok is mások.


SZŰCS EMESE
NANE demonstráció az erőszak ellen

A néma tanúk megszólalnak címmel a családon belül bántalmazott nőkről és gyerekekről nyílt kiállítás december 1-én Budapesten, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen ( NANE) egyesület szervezésében.


Programok
Tovább a cikkhez >>>

Karácsony előtt a gyermekekért
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Szenteste és a borz illata
Tovább a cikkhez >>>

Halványuló nyakkendő-remények
Tovább a cikkhez >>>

Koppintják Michelangelót
Tovább a cikkhez >>>

Hajléktalanok útikalauza
Tovább a cikkhez >>>

Kincsesláda a börtönben
Tovább a cikkhez >>>

Friss hírek a múltból
Tovább a cikkhez >>>

Aszpirintől jobban nő az uborka
Tovább a cikkhez >>>

Jégfüggöny
Tovább a cikkhez >>>

Vékonyodik jégpáncélja
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

NÉMETH SÁNDOR
Messiási eszme és Antikrisztus

Előző két számunkban az európai és észak-amerikai Antikrisztus-irodalomból szemezgettünk. Mint az a szerkesztőségünkhöz érkezett jelzésekből is kiderült, a téma sokak érdeklődését felkeltette. Így jelen számunkban tovább folytatjuk az Antikrisztus kérdésével kapcsolatos sorozatunkat.


HACK MÁRTA
Nem volt rájuk méltó e világ

A Hanukka az egyik legnépszerűbb és legtöbbek által megtartott zsidó ünnep. A kiszlév nevű héber hónap 25. napjától ünneplik nyolc napon át. Ez általában decemberre esik, az ünnep idén december 14-én estétől kezdődik. Neve azt jelenti: felszentelés. A jeruzsálemi Szentély újraszentelésére emlékeztet, amelyre három évvel azután került sor, hogy a szír uralkodó, Antiokhosz Epifanész i. e. 167. december 15-én erőszakkal idegen kultuszt vezetett be Izrael e legszentebb helyén. A Hanukka különösen akkor vált fontos üneppé, amikor idegen elnyomás akadályozta a kinyilatkoztatás népének szabad vallásgyakorlatát. Így volt ez a római megszállás alatt is, és nem véletlen, hogy a János evangéliuma följegyzett egy hanukka-ünnepet, amelyen a Názáreti Jézus is részt vett (Ján 10,22).