Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Monicát már nem csak Bill unja

Az évente kihirdetett amerikai unalomlista első hat helyét a Monicagate hat főszereplője szerezte meg, az élen - tisztesség ne essék - Bill Clinton elnökkel. A legunalmasabb személyek rangsorát évről-évre egy New Jersey-i intézet, a The Boring Institute határozza meg, s a dögunalom pálmáját idén maga az elnök kapta. Bill Clinton a méltatás szerint minden idők legunalmasabb és egyben legrövidebb elnöki beszédét mondta el augusztus 17-én, amikor beismerte kalandját a fehérházi gyakornoknővel. Monica Lewinsky a tizenötös lista második helyezettje, s a (tőlük) független ügyész, Kenneth Starr is unalomdobogós a maga harmadik helyével. (MTI)


Spielberg és Hanks tovább katonáskodnak

Úgy tűnik, megtetszett a katonaélet Steven Spielbergnek és Tom Hanksnek. A Ryan közlegény megmentése című film után - amelyet Spielberg rendezett, a főszerepet pedig Hanks játszotta - ismét második világháborús tévésorozatot tervezgetnek együtt. A sorozat időtartama 13 órányi lenne, a forgatást jövőre kezdenék. A történet gerincét Stephen Ambrose valós alapokon nyugvó, Citizen Soldiers című könyve adja, s Tom Hanks mellett ismét komoly szerepet játszik majd a D-nap is, a normandiai partraszállás. Hanks ezúttal nem a tenger felől érkezik francia földre, hanem a levegőből, ejtőernyővel. (MTI)


Kiskorú tengerész

Jesse Martin, 17 éves ausztrál fiatalember Melburnből világkörüli útra indult „Lionheart” nevű, 10 méteres vitorlásával. Az utat egyedül kívánja megtenni. Tervei szerint 9 hónapot fog a tengeren tölteni, mielőtt - a 18. születésnapjára - visszatérne kiindulási pontjához. Amennyiben sikerül célját megvalósítania, ő lesz a világ legfiatalabb tengerésze, akinek sikerült a Földet körbeutaznia. Ezt a címet jelenleg David Dicks védi, aki 18 éves és 41 napos volt, amikor Föld körüli útjáról visszatért 1996-ban. (Le Monde)


Milliomos kényszermunkán

31 millió dollárt nyert a lottón az Egyesült Államokban egy feltételesen szabadlábra helyezett elítélt. A brunswicki (Georgia állam) Kenny Dukes így multimilliomos lett ugyan, de - a bírósági végzés értelmében - 2001-ig kényszermunkát tartozik végezni. Dukes amúgy visszaeső bűnöző. A hetvenes évek óta immár négyszer került rács mögé lopás, rablás, csalás és erőszak miatt. A negyven éves férfi nem tekinti életében bekövetkezett döntő fordulatnak a 31 milliós lottónyereséget. Mint mondja, a nagy változás már bekövetkezett életében: nem iszik és nem kábítószerezik többé. (MTI)