Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK ÖSSZEÁLLÍTÁS
Béke, nyugalom kell

A Magyar Labdarúgó Szövetség múlt héten tartott évi rendes közgyűlésén - sokak várakozásával szemben - továbbra is bizalmat kapott Kovács Attila MLSZ-elnök és szakmai stábja. A szavazás után több küldött, köztük a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga által MLSZ-elnöknek jelölt Mészöly Kálmán is távozott a teremből. Mészöly vidéki körútjának tapasztalataira hivatkozva úgy nyilatkozott, hogy szomorú: nem erre számított a küldöttek részéről.


Mészöly Kálmán távozott az MLSZ közgyűléséről, miután Kovács Attila elnök és stábja további bizalmat kapott. Jött, látott, ment   Fotó: Vörös Szilárd

A közgyűlést követően a Szövetség elnöksége ült össze. A több mint hatórás ülés határozatait Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára így összegezte: „Feladataink közé soroltuk a kormányzattal való kapcsolatfelvételt, a televíziós közvetítések ügyében pedig tárgyalnunk kell a jogok tulajdonosaival és a televíziós társaságokkal. A különböző társaságokkal és magánszemélyekkel szembeni vitás ügyeket pedig igyekszünk peren kívül rendezni.” Izsó Ignác, az MLSZ szakmai alelnöke hozzátette: „Béke, nyugalom kell a magyar labdarúgásnak a túléléshez.”
A szándékot tett is követte. A labdarúgó-mérkőzések televíziós közvetítésével kapcsolatosan a Szövetség tárgyalóasztalhoz ült a Football Duó Kft.-vel. Itt elvi megállapodás született arról, hogy a televíziós közvetítések értékesítése ügyében a Football Duó Kft. vezetősége járhat el. Mint azt a gazdasági társaság csütörtöki taggyűlésén is kimondták, az egymással perben lévő Football Duó Kft. és az MLSZ hozzájárul a televíziós közvetítésekhez. A bevételekből a Football Duó Kft.-t három százalék illeti meg, míg a fennmaradó kilencvenhét százalék az MLSZ elkülönített számlájára kerül. Az utóbbi összeget az MLSZ hasznosítási szabályzata alapján osztják fel a csapatok között. A most megszületett megállapodást december 28-ig foglalják írásba.


A 2004-ben esedékes labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogának elnyeréséért benyújtott osztrák-magyar közös pályázati anyagban szereplő, megépítendő és felújítandó stadionok 2003 végére jelzett elkészültével szemben az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) egy, a 2003 nyárvégi átadást garantáló nyilatkozatot kér a szervezőktől - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t Szabó István, az UNIO Labdarúgó Európa-bajnokság Közalapítvány projektirodájának igazgatója.
A stadionok felépítését és felújítását azért kellene meggyorsítani, mert az UEFA az osztrák-magyar rendezés esetén 2003-ban őszi nemzetközi mérkőzésekkel szeretné tesztelni a létesítményeket.