Vissza a tartalomjegyzékhez


Mi lesz veled, NBA

Lesz-e bajnokság 1998/99-ben az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA)? - ez volt a kérdés New Yorkban, ahol az NBA vezérkara az 1951 óta minden évben megrendezett All-Star-gála elmaradásáról döntött. Legkorábban 1999. január közepén indulhat az idény, amely a jelek szerint csapatonként kevesebb mint 50 mérkőzésből állhat csak.

A 23 hete tartó kizárás (lockout) ideje alatt a David Stern főigazgató vezette NBA-vezérkar és a játékosok érdekvédelmi szervezete nem tudott megegyezni az új kollektív szerződés tető alá hozásáról. A vita legsarkalatosabb pontja az úgynevezett bérplafon meghatározása, amely a liga bevételeinek a játékosok bérezésére fordítható hányadát szabja meg.
Az NBA klubtulajdonosai és a játékosok múlt hét óta nem találkoztak, és egyelőre azt sem tudni, mikor folytatják az egyeztetéseket. Stern nem volt hajlandó meghatározni azt az időpontot, ami után már lehetetlen megmenteni az 1998/99-es szezont. A főigazgató viszont határozottan kijelentette: az 1999. február 14-ére, Philadelphiába tervezett All-Star-mérkőzést végleg elhalasztották, és az évad végén sem rendezhetik meg.
David Stern azonban ígéretet tett arra, hogy Philadelphia 2002-ben otthont adhat az All-Star-gálának. Jövőre - a mostani döntés értelmében - nem lesz ilyen esemény az észak-amerikai profiligában, míg 2000-ben Oakland (Golden State Warriors), 2001-ben pedig Washington (Washington Wizards) lesz a házigazda. (AP)