Vissza a tartalomjegyzékhez


Új katolikus várállam

Európa területileg legkisebb miniállama született meg a Máltai Lovagrendnek megadott területenkívüliségi jogokkal - jelentette az olasz sajtó Máltáról, ahol a napokban ünnepelte 900. évfordulóját az eredetileg a szentföldi zarándokok befogadására, ellátására és ápolására alapított katolikus lovagrend.

A születésnap kapcsán a máltai állam 99 évre a lovagrend elidegeníthetetlen, sérthetetlen birtokává nyilvánította az egykori keresztes főhadiszállást, a Sant Angelo (Szent Angyal) várat. A területenkívüliség kiváltságait élvező törpeállamocska diplomáciai képviseleteket nyithat, egyenruhás katonai alakulatot tarthat fenn, pénzt verhet, saját bélyeget bocsáthat ki. Egyetlen korlátozás, hogy nem adhat menedékjogot senkinek.
Két zászló - a Máltai Köztársaság és a lovagrend lobogója - lengedezik a Sant Angelo erőd tornyán azóta, hogy Eddie Fenech Adami máltai kormányfő és Andrew Bertie, a lovagrend nagymestere aláírta a területenkívüliségről szóló szerződést. A Máltai Lovagrend innen kívánja kifejteni nemzetközi humanitárius és kulturális tevékenységét, de spirituális és továbbképző központnak is szánja saját, még a Vatikánnál is kisebb „államát”.
Nemzetközi közvetítői szerepre is igényt tart a jövőben a mintegy 10 ezer tagot számláló lovagrend, amelynek nemesemberek származásuk jogán válhatnak tagjává, míg mások tíz évig tartó szociális, karitatív tevékenység által érdemelhetik ki a lovagi rangot. (MTI)