Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Ellenzékiek rejtélyes halála

Iránban megtalálták a december elején eltűnt ellenzéki író, Mohammed Mohtari holttestét. A hivatalos szervek a halál okát még nem nevezték meg, de a francia Radio France Internationale értesülése szerint az írót ismeretlen tettesek megfojtották.

Az ellenzéki Mohammed Mohtari vásárolni indult otthonából múlt csütörtökön, amikor eltűnt. Bár családja értesítette a rendőrséget, és végigkérdeztek minden lehetséges forrást, sehol nem akadtak nyomára. A rokonoknak adott hivatalos információ szerint a holttestet pénteken találták meg Teherán külterületén, de még nem azonosították. Mohtari egyike volt annak a hat jelentős ellenzéki értelmiséginek, akiket egy iszlám forradalmi bíróság októberben több alkalommal kihallgatott, mivel az iráni írószövetség újjászervezésén munkálkodtak. 1994-ben részt vett a 130 író által szervezett nyilvános tiltakozóakción, ahol a cenzúra ellen emeltek szót.
Mohtari halála nyomán több mérsékelt hangvételű lap aggodalmát fejezte ki a reformisták és ellenzékiek biztonságának hiánya miatt, különösen, mivel Mohtari néhány héten belül már a második meggyilkolt ellenzéki. A múlt hónapban Dariush Forouhar veterán ellenzéki vezetőt és feleségét gyilkolták meg ismeretlen tettesek. Ugyancsak nemrégen az emigrációból néhány éve hazatért Javad Sharifot találták meg holtan, eltűnése után. A hivatalos szervek állítása szerint Sharif szívrohamot kapott, ellenzéki barátai azonban gyanúsnak találták halála körülményeit.