Vissza a tartalomjegyzékhez


Világkonferencia az emberi jogokról

A héten megkezdődött Párizsban az a négynapos nemzetközi kongresszus, melyet az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának 50. évfordulója alkalmából rendeznek.

„Minden ember szabadnak születik, és méltóságában, valamint jogaiban egyenlő” - áll a nyilatkozatban. Felvilágosult filozófusok, papok és politikusok évszázadokig osztoztak ebben a nézetben, de a századunkban történt két világháború és a Holocaust borzalmai szükségessé tették, hogy a világ vezetői nyíltan deklarálják az alapvető, elidegeníthetetlen emberi jogokat. Mindemellett a nyilatkozat egyesek szerint a modern idők egyik leginkább figyelmen kívül hagyott dokumentuma. Jó példa erre Kambodzsa, Ruanda és Bosznia esete.
Bár Kína nemrégiben írt alá egy ENSZ-szerződést az emberi és politikai jogokról, és hangoztatja, hogy tiszteletben tartja az Egyetemes Nyilatkozatot, mégis megbüntet mindenkit, aki nem követi a hivatalos irányvonalat. Egy a CNN-nek nyilatkozó kínai üzletember szerint az elmúlt húsz évben a gazdasági fejlődés hatására az embereknek is több joga lett. „Húsz évvel ezelőtt még nem beszélgethettem volna itt önnel.” Az üzletember azonban nem járult hozzá, hogy nevét közzétegyék a riportban, s ez a tény rámutat arra a távolságra, amit még Kínának meg kell tennie az alapvető emberi jogok elérése terén. (CNN)