Vissza a tartalomjegyzékhez

VAGYIM ARISZTOV SZENTPÉTERVÁR
Jelcint felébresztették

Ez az orosz gyerekkönyvekből ismert rigmus jutott az eszembe, amikor hírül adták, hogy Jelcin elnök rövid időre elhagyta a kórházat, és azonnali személyi változtatásokat jelentett be. Mint tudjuk, az államfő elbocsátotta Valentyin Jumasevet, az elnöki hivatal vezetőjét és helyetteseit. Jumasev helyére Nyikolaj Bordjuzs vezérezredes, helyettesévé pedig Alekszander Makarov tábornok került kinevezésre. Nagyjából ezzel egy időben menesztették Alekszander Sztarovojtovot, az információs szövetségi ügynökség vezetőjét is, akinek helyét Vlagyiszlav Sersztnok vezérezredes foglalta el.

„Egér komák táncot járnak
Vászka cica szundikál.
Csitt, egerek, vigyázzatok,
hangosan ne cincogjatok,
Vászka cica felriad,
ellátja bajotokat!”

 
Borisz Jelcin. Korai lenne leírni   Fotó: MTI

Némelyek szerint a Jumasev-vezette elnöki hivatal megengedte magának, hogy az elnöki poszt egyik várományosának is számító Viktor Csernomirgyin, leváltott miniszterelnök támogatásáról kezdjen beszélni. Egyszóval az egerek elkezdtek hangoskodni, és felébresztették az alvó kandúrt. A Jelcin körül táncot járó egerek azonban többen is vannak.
Primakov kinevezését követően Jelcin meglehetősen távol tartotta magát a közügyektől. Ennek egyik oka mindenképpen megrendült egészségi állapota, de az sem kizárt, hogy tudatosan törekedett egyfajta hatalom-áthelyezésre. Nem véletlen, hogy az elnöki hivatal ekkor kezdett olyasfajta kijelentéseket tenni, hogy szükség volna egy alelnöki posztra, ennek feladatait pedig Primakov tudná ellátni, sőt gyakorlatilag már el is látja. Az is előfordulhat persze, hogy ez is csak egy játék az elnök részéről - akiről tudvalevő, hogy igen jártas a politikai sakkjátszmákban -, azt vizsgálandó, mekkora a hatalmi vonzásköre Primakovnak, akit az utóbbi időben egyre többször emlegetnek mint az elnök lehetséges utódját.
Primakov azonban szintén tapasztalt játékos, nem olyan könnyű őt lépre csalni. Kijelentette, hogy nem szándékozik indulni az elnökválasztásokon. Közben mások is reflektorfénybe kerültek, így például Jurij Luzskov, Moszkva főpolgármestere. Az utóbbi hetek során aktív tevékenységet folytatott, megalapította a nemzeties csengésű „Otyecsesztvo” (Haza) néven bejegyzett új pártot. E párt - programja szerint - azért jött létre, hogy megmentse az országot a széteséstől, és újra hatalmassá és megbecsültté tegye azt. Azt azonban a vak is látja, hogy az igazi cél a főpolgármester támogatása az elnökválasztásokon.
(Érdemes megjegyezni, hogy Luzskov minapi németországi látogatása során az európai szociáldemokrácia és az „Otyecsesztvo” alapelvei közötti egységet hangoztatta, minek következtében azt gondolhatná az ember, hogy Luzskovék is szociáldemokraták. Erről azonban szó sincs. Pártjuk - a Csernomirgyin vezette „Hazánk, Oroszország”-hoz hasonlóan - funkcionáriusok és csinovnyikok csoportja.)
A fő veszély az, hogy az elnöki hivatal meggyengülését a duma, azon belül is a kommunisták szeretnék kihasználni. A kormány mint olyan meglehetősen passzív. Ahogy némelyek mondják, nincs is miért szidni őket: nem tesznek se jót, se rosszat. A Primakov-kabinet is inkább csak konzerválja a meglévő állapotokat. A kommunistáknak így nem is maradt megfelelő ellensúlya. Az egyik képviselő, Jurij Ribakov szerint: „Galina Sztarovojtova meggyilkolása után a kommunisták és a nácik vérszemet kaptak. Manapság a duma egyre inkább őrjöngők osztályára emlékeztet.”
Talán van igazság Ribkin szavaiban - elég csak Szeleznyevnek, a duma szóvivőjének javaslatára gondolni, aki felvetette a munkatáborok visszaállításának ötletét -, ráadásul a hanghordozásából az is érzékelhető volt, hogy nemcsak bűnözők kerülhetnének oda, hanem esetenként egy-egy politikai ellenlábas is. Emlékszünk továbbá Makasov tábornoknak a baloldali frakciók által támogatott antiszemita kirohanásaira is. Vagy ott van Iljuhin képviselő már-már rögeszmés követelése, hogy az elnököt vessék alá kötelező orvosi vizsgálatnak; vagy Dzerzsinszkijnek, mint a bűnüldözés hősének felállítandó emlékmű-terve - bűnüldözés helyett. Egyébként nem tűnik véletlennek, hogy a vörös terror szülőatyjának készülnek szobrot állítani: Oroszországban mindig is nagy jelentősége volt a szimbólumoknak. A kommunisták hatalmi törekvéseit jól ismerő Jelcin ezért váratlanul előremenekült. Az elnök ismét bebizonyította: ő a jelenlegi alkotmány garanciája, aki nem hagyja, hogy bárki is veszélyeztesse a hatalmát. Lépése sikeresnek nevezhető: az elnöki hivatal élén generálisok állnak, az igazságügyi minisztérium és az adórendőrség pedig ezentúl közvetlen alárendeltje lesz. Az erőviszonyok ezzel nyilvánvalóan az elnök javára mozdultak el.
A változásokra gyorsan reagáltak az ellenzéki vezetők. Kijelentették, hogy ami történt, mind az elnök magánügye, ami nem érinti őket. Szeleznyev szerint nem változott semmi. Zjuganov, a kommunista párt vezetője hangsúlyozta, hogy az elnöki hivatal nem hatalmi szervezet - amivel kifejezte, hogy a hatalom jelen pillanatban a duma kezében van, Jelcin ideje pedig letűnőben van. Ezt azonban még idő előtti lenne kijelenteni. A Kremlben tett háromórás elnöki villámlátogatás üzenete: „Csitt, egerek, vigyázzatok...”