Vissza a tartalomjegyzékhez

SEBESTYÉN ISTVÁN
Vigyázat Zsebesek szezonja

„Ha észrevettük a zsarukat, úgy csináltunk, mintha csak vásárolnánk: vettünk egy nagy halat alibiből, aztán gyorsan elszeleltünk, a halat meg kidobtuk a kukába” - eleveníti fel nekünk élményeit Zs. Péter ex-zsebes, aki - lám, milyen furcsa az élet - ma már biztonsági vezetőként füleli le a tolvajokat egy áruházban. Írásunkban a zsebtolvajlás témakörét járjuk körül.

- Péter, milyen módszerekkel dolgoztatok, volt valami stratégiátok? - kérdeztük „kriminalisztikai szakértőnket”, a volt gengsztert.
- Hát a legfontosabb, hogy mindig csapatban dolgoztunk. Hárman-négyen mentünk, egy nyúló volt, a többiek meg falaztak. Kiszúrtunk valakit a tömegből, mondjuk egy öreg nénit, hárman körbeálltuk, falaztunk, a negyedik meg nyúlt, aztán a pénzt igazságosan elosztottuk. A lényeg a nagy tömeg, meg a finom kéz, a többi már gyerekjáték volt.
- Buktatok le valaha?
- Á, dehogy.
- Soha?!
- Soha. Úgy látszik, profik voltunk...
- Volt munkahelyetek, vagy csak ebből éltetek?
- Nekem volt munkahelyem, ott is lehetett lopni...
- Maradjunk a zsebelésnél. Úgy tudom, hogy már nem ezt csinálod.
- Biztonsági őr vagyok egy áruházban.
- Na ne!
- De. Megjavultam.
- És, hogy megy a munka?
- Mi kapjuk el a legprofibb tolvajokat. Ismerjük a legkisebb jelzéseket, intéseket, mi is ezeket használtuk. Ezek laikusoknak nem mondanak semmit, még rendőröknek sem. Sokszor, akiket elkapunk, nem értik, hogyan csináljuk.
A gyanútlan járókelő persze nem azzal van elfoglalva, hogy figyelje: ki fogja őt kizsebelni. Gyakran a legváratlanabb pillanatokban és helyeken bukkannak fel, lökdösődnek, tolakodnak, vagy éppen csak csendben, a háttérben megbújva operálnak. Ha lebuknak, oda se neki, eldobják a zsákmányt és futás.
Palotás István őrnagy, a BRFK zseblopási alosztály vezetője elmondta, hogy eddig ebben az évben nyolcezer bejelentett zseblopás volt Budapesten.
- A rendőrség mit tud tenni a zsebtolvajok ellen?
- Ismerjük a kedvenc helyeiket, odamegyünk és megpróbáljuk tetten érni őket. A gond csak az, hogy ha el is fogjuk az elkövetőt, a bíróság - amely legfeljebb két év szabadságvesztést szabhat ki ilyen esetben - általában csak pénzbüntetésre ítéli őket. Az elkövetők nagy része egyébként kábítószeres, és mivel szükségük van a pénzre, csak addig nem lopnak, amíg nálunk vannak a rendőrségen.
- Mit tudna tanácsolni, hogyan lehet elkerülni, hogy lopjanak tőlünk?
- Elsődleges dolog, hogy mindenkiből lehet sértett. Fontos, hogy elővigyázatosak legyünk a nagy tömegben. A pénztárcánkat lehetőleg a belső zsebünkbe, vagy a táskánk aljára tegyük. Praktikus dolog ebből a szempontból, hogy ha az iratainkat és a bankkártyánkat nem a pénzzel egy helyen tartjuk.
- Van-e olyan időszak, amikor az embereknek jobban kell ügyelniük a zsebeikre?
- Az egyik a nyári három hónap, amikor inkább külföldiek válnak sértetté. Ezekben a hónapokban a Hősök tere és a Vár a zsebtolvajok törzshelye. A másik ilyen időszak a decemberi nagy bevásárlások ideje. Ilyenkor inkább a nagy bevásárlóközpontokban és a zsúfolt közlekedési eszközökön kell jobban figyelni az értékeinkre.