Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Igen az áfa-visszatérítésre

Január 1-jétől az új lakás építéséhez vásárolt építőanyagok és szolgáltatások, vagy az ingatlan megvásárlásáról kiállított számlák alapján megfizetett áfa 60 százaléka, de legfeljebb 400 ezer forint igényelhető vissza - jelentette be Járai Zsigmond pénzügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón. (MTI)


Csökken a benzin ára

Csökken a motorbenzinek ára pénteken hajnaltól - tájékoztatta a MOL Rt. az MTI-t. A benzinek nagykereskedelmi árát 1,20 forinttal, míg a gázolajét 1,60 forinttal csökkenti literenként a MOL Rt. A kiskereskedelmi árakat a hálózatok egyedileg alakítják ki. A Shellnél és az Aralnál követik a nagykereskedelmi árrés változását, míg a MOL-nál a benzinek fogyasztói ára 1,50 forinttal, a dízel-üzemanyagoké pedig 2 forinttal lesz olcsóbb. Januártól ugyanakkor a benzinek ára több mint 10 forinttal fog emelkedni literenként az adótartalom növekedése miatt. (MTI)


Szrtájkveszély az Ikarusnál

Áll a bál az Ikarus Rt-nél. Péntekre kétórás figyelmeztető sztrájkot helyeztek kilátásba a dolgozók, ha a cég vezetése nem volna hajlandó velük tárgyalóasztalhoz ülni a bérek kifizetésének megvitatására. A dolgozók jogos bérük 100 százalékos kifizetését, a kialakult helyzetért felelős vezetők felelősségre vonását, valamint a privatizációs szerződés munkavállalókra vonatkozó pontjainak felülvizsgálatát követelték. A magyar autóbuszokat gyártó cég az Oroszországra kiterjedt gazdasági válság miatt nem tudja értékesíteni a termékeit. (MTI)


SZDSZ a Postabankról

Az SZDSZ álláspontja szerint a parlamenti pártok képviselőiből álló felügyelőbizottságnak kell ellenőriznie a Postabank rossz követeléseinek értékesítését - jelentette ki csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Magyar Bálint pártelnök. A politikus úgy vélekedett: a parlamenti kontroll nélkül nem lehet megakadályozni a korrupciót. (MTI)


Bankharmonizáció

A magyar bankrendszer folyamatosan átáll az euro-zóna országainak pénznemében vezetett devizaszámlák euróban való vezetésére, a konvertálás az ügyfél kívánságára és jutalékmentesen történik - közölte a Magyar Bankszövetség az MTI érdeklődésére. A négy legnagyobb magyar pénzintézet már közzé is tette az euro-konverzióról szóló értesítéseket, de a hazai 43 bankból 6-nál az euróban való devizaszámla vezetés nem is merülhet fel, hiszen ennek a fél tucat pénzintézetnek nincsen devizajogosítványa. (MTI)


Javult a fizetési mérleg

Ez év októberében a folyó fizetési mérleg 110 millió dolláros hiánnyal zárt, ami 216 millió dolláros javulást jelent a szeptemberi deficithez képest, ez lényegében az áruforgalom kiadási többletének alacsonyabb értéke és a tőkebefektetések utáni kisebb nettó jövedelemkiáramlás magyarázza - derült ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból. Október végén a jegybanki tartalékok állománya 8,3 milliárd dollárra rúgott. (MTI)