Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Rendcsinálás a TB alapoknál

A társadalombiztosítási önkormányzatok megszüntetése óta gőzerővel folyik a felülvizsgálat. Selmeczi Gabriella, politikai államtitkár a héten bejelentette, hogy az újonnan létrehozott ellenőrzési és felügyeleti főosztály eddig 80 ügyben folytatott visszamenőleges vizsgálatot, ebből 20 ügyet már le is zárt, hat esetben pedig büntető- feljelentést tett a rendőrségen hűtlen kezelés, csalás, okirat-hamisítás és személyes adatokkal való visszaélés gyanújával. Az államtitkár kiemelte, hogy a folyamatban lévő vizsgálatok befejezése után további büntetőfeljelentésekre kerül sor.

Rendőrségi eljárást kezdeményeztek például a Gyógyászati Segédeszközöket és Rehabilitációs Termékeket Gyártó Rt. (GYSGY Rehab Rt.) és az OEP közötti hamis vagy teljesítés nélküli vényelszámolások miatt. Az OEP-nek a Bürozentrum GmbH-val felhatalmazás nélkül, az OEP kárára egyoldalúan megkötött szerződése és a művese kezeléshez felhasznált regenerált eszközök új értéken történt finanszírozása miatt. A hat ügyben összességében egyébként több milliárd forintos kár keletkezett.
A tájékoztató szerint eddig az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság által finanszírozott Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság nyíregyházi székházának beruházásával, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szűrés-gondozás kuratóriuma és az Egészséges Légzésért Alapítvány szűrés munkacsoportja közötti támogatási szerződésekkel, továbbá az Egészségbiztosítási Önkormányzat fővárosi VII. kerületi Wesselényi utcai székházvásárlásával kapcsolatban is feljelentést tettek.
Selmeczi Gabriella elmondta: az OEP új vezetése a külső szakértői megbízások egy részének felülvizsgálata után 14 olyan szerződést szüntetett meg, ahol a szakértőt még senki sem látta az OEP-nél. Ezzel a lépéssel több mint 17,5 millió forintot sikerült megtakarítani. Több esetben kezdeményezték a korábban indokolatlanul kifizetett szakértői díjak visszafizetését.
A politikai államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a pazarló gazdálkodás megállítása érdekében tett intézkedések mellett új vagyonkoncepciót dolgoztak ki. Ennek megfelelően az elmúlt négy hónapban megkezdődött az egészségbiztosítás hosszú távú stratégiájának kidolgozása.