Vissza a tartalomjegyzékhez

DEBRECZENY RÉKA
Kinek kedvez az új költségvetés

A költségvetésben a kormány politikai preferenciái mutatkoznak meg - jelentette ki Bauer Tamás SZDSZ-es képviselő, közgazdász a jövő évi költségvetésről hétfőn este megtartott fórumon. Vitapartnere, Varga Mihály pénzügyminisztériumi államtitkár ugyanakkor leszögezte: ha nem is „a történelem legjobb költségvetése” - ahogyan Járai Zsigmond pénzügyminiszter ezt megfogalmazta - de a körülményekhez képest a legjobb költségvetés az idei.

Olyan alapvető követelések nem valósulnak meg, mint a gazdaság versenyképességének javítása és a szociális feszültségek mérséklése - fogalmazott Bauer Tamás. „Fontos ígéretek nem teljesülnek: nincs adócsökkentés, bár kismértékű Tb-járulék csökkentés van, ennek terhét viseli a nyugdíj. A költségvetési javaslat nem állítja meg a társadalom kettészakadását, sőt fokozza azt, ugyanis az a közepes jövedelműeknek kedvez, a legalacsonyabb jövedelműeknek hátrányos.”
A szakértő a kormány „apró szemétségei” közé sorolja a költségvetés szempontjából a Politikatörténeti Intézet és az 56-os Intézet költségvetési támogatásának megvonását, ami csak azért történt, mert ezen intézmények „politikailag távol állnak a kormánytól”. Hegedűs B. András, az 56-os Intézet egyik vezetője, aki - elmondása szerint - „nem tartozik az SZDSZ holdudvarába”, ugyanakkor szószegéssel vádolta a kabinetet, amiért - a költségvetés tervezetében foglaltakkal ellentétben - egyetért az intézet jövő évi támogatásának 73 millió forintról 6 millió forintra csökkenő fideszes módosító indítvánnyal, így gyakorlatilag lehetetlenné téve az intézmény működését. „Apróság számszakilag, de nem apróság, mint nemzeti ügy“ - mondta. Az MSZP választmányának elnöke által vezetett Politikatörténeti Intézettel kapcsolatban Varga Mihály megjegyezte: „érdemesebb több kutatóintézetet támogatni”.
Bauer Tamás nehezményezi azt is, hogy a választási kampány idején teljesített „szolgálat” honorálásaként az egyház hitéletének támogatása 8 milliárdról 12 milliárdra növekszik, ezen belül 1,7 milliárddal emelkedik a hittanoktatási támogatás, miközben alapvető beruházásokra - metró, útépítés, autópálya-építés - vagy a reál értéken történő nyugdíjemelésre, ami 45-50 milliárd forinttal igényelne többet a megállapítottnál, nincs pénz. A költségvetés rossz motivációt alkalmaz, legdinamikusabban azokat a kiadásokat növeli, amelyek az államigazgatás, a titkosszolgálatok, általában a fegyveres testületek fenntartását szolgálják - mondta Bauer.
Varga Mihály a költségvetést ért bírálatokra megjegyezte, nem volt könnyű a kormánynak: az ígéreteket el kell kezdeni teljesíteni, és tekintettel kell lenni arra is, hogy az előző kormány milyen ígéreteket tett, illetve foglalt törvénybe. A kormányprogramban kijelölt két irány - a családi támogatások helyreállítása és a munkateremtés ösztönzése - álláspontja szerint teljesült.
Nincs még itt az ideje, hogy a nyugdíjasok, családosok, dolgozók igényeinek - ezen elhalasztott céloknak - eleget lehessen tenni, ugyanis a magyar gazdaság még mindig jelentős részben külföldről van finanszírozva, s a többletbevételt nem arra osztja el, amire akarja - jegyezte meg az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy az említett „szemétségek” a legkisebb tételek a költségvetésben, emellett az EU pénzügyi és gazdasági bizottságának főosztályvezetője, a Bauer Tamásnál nagyobb tekintélynek örvendő Ravazzio is csütörtöki látogatásakor elmondta: „a költségvetés megalapozott”. Ettől persze még lehet rossz - tette hozzá Varga Mihály.