Vissza a tartalomjegyzékhez

HEGEDŰS KATALIN
Narancsillat és damasztszalvéta

Közelednek az ünnepek, és ilyenkor, ahogy megszoktuk, kezdik elárasztani az utcai bódékat, üzleteket a giccses díszek, csingi-lingik, gipszangyalkák és egyebek.A háziasszonyok egyre többet gondolkodnak azon, hogy milyen finomságokat tegyenek majd az ünnepi asztalra. Szerencsére egyre többen vannak azok, akiket az is érdekel, hogy hogyan.


Elegáns ünnepi asztal    Fotó: MTI

Az étkezőasztal ugyanis nemcsak az étel elfogyasztásának helye, hanem a szeretteinkkel, barátainkkal való együttlétnek is. Minden ünnepünknek fontos része a szépen terített asztal, legyen az születésnap, esküvő vagy akár a karácsony. Ki ne szeretne egy jót beszélgetni egy finom ebéd vagy vacsora közben? Mindezt még kellemesebbé tehetjük, ha az ételek mellé az alkalomhoz illő dekoratív látványt is megteremtjük. Ha kell, egy-egy gyertya fénye is meghitt légkört nyújthat.
Kis ügyességgel, szépérzékkel, mindenki tud szépen díszített asztalt készíteni, a maga pénztárcájához mérten. Sokszor egy-egy jó ötlet többet ér, mint a drágán vásárolt asztaldíszek, kellékek, gyertyatartók. Ehhez szeretnénk néhány tippet adni, amit ki-ki a maga ízlésének megfelelően kombinálhat vagy használhat fel egyéni elképzeléseihez.
Egy ünnepi asztal az egyszerű puritán stílustól az elegánsig, a kimondottan ünnepélyestől a vidám hangulatúig számtalan fajtájú lehet. Ha már tudjuk melyik stílust választjuk, el kell döntenünk, milyen színeket fogunk használni. Lehetőleg két-három színt válasszunk és főleg ezeket kombináljuk. Természetesen figyelembe kell vennünk a rendelkezésre álló étkészlet és anyagok színeit is.
A karácsonyi asztal színei lehetnek például a leggyakrabban használt piros-zöld-arany, vagy az elegáns fehér-arany illetve óarany, de a kék-arany, vagy akár a kék-(fehér)-ezüst színpárosítás is, mindegyiknél a zölddel kiegészülve, ami a fenyőág és az örökzöldek színe. Bátran használhatunk más harmonikus színeket is, amit a kellékekkel, dekorációval alkalmivá tudunk tenni. Ilyen lehet például a bordó rózsaszínnel, arannyal. Aki szeret természetes anyagokkal díszíteni, az használhat kötözőnek nyersszínű raffiaszálat vagy lenszalagot is.
Nem kell ragaszkodnunk a nagy, nyomottmintás karácsonyi terítőkhöz sem. Felhasználhatunk régről megmaradt csipketerítőt, damasztszalvétát, szóló poharakat, különleges, szép formájú üveget, vagy régi gyertyatartót is. De néhány méter szép anyagot, szalagot, zsinórt vagy csipkét vásárolva magunk is varrhatunk ünnepi asztalterítőt.
Később is jól variálható megoldás, ha egy nagy (akár egyszínű) terítőre elforgatva egy kisebb terítőt helyezünk, amit más-más (jelen esetben karácsonyi) mintázatú anyagból elkészítve, mindig alkalomhoz illően tudunk változtatni. Ennek, vagy az alsó terítőnek az anyagából készíthetünk textilszalvétákat is. Még szebb lehet, ha selyemszalaggal szegjük be, vagy csipkét, bortnit, díszzsinórt varrunk a szélére. Érdemes ilyenkor ezekből az anyagokból többet vásárolni, mint ami a szegéshez kell, mert még harmonikusabb, ha ezek köszönnek vissza masniként vagy kötözőként az ünnepi csokorból vagy egyéb díszítésekről.
Külföldön régóta használnak már a terítékek alá műanyagból, textilből szabott alátéteket. Nagyobb asztalokra készíthetünk mi is a terítővel harmonizáló színűt, például papírból. Mégpedig úgy, hogy a méretre vágott színes kartonlapok egyik sarkát festékbe mártott félbevágott gyümölcsök, fenyőág lenyomatával, vagy aranyfestékkel megfújt levéllenyomattal díszítjük. De választhatunk az üzletekben kapható sokféle díszcsomagoló közül is megfelelő mintájút, majd a kartonból kivágott alátétet bevonjuk a csomagolópapírral. Az éleken a papírt visszahajtjuk és a hátoldalon leragasztjuk. Készíthetünk aranyszínű vagy a nyomatokkal díszített színes kartonból poháralátétet, szalvétakarikát is.
Aki a megszokott ünnepi terítőjénél marad, vagy a romantikus csipketerítőt választja, az díszítheti az asztalok sarkát aranyszalaggal, vagy zsinórral összefogott kis karácsonyi csokorral. Ezt cérnával, egy-két öltéssel rögzítjük a terítôhöz. De díszíthetjük a szépen összehajtott vagy feltekert textilszalvétákat is hasonló kis csokorral, amit - természetesen csak a tálalásig - minden teríték felső tányérjába helyezünk.
Az asztalra is készíthetünk magunk gyertyás virágcsokrot. Elég hozzá egy-egy szép mázas cserép, amit kitöltünk „Oázis” tűzőhabbal (virágárusnál beszerezhető) és közepébe lyukat fúrva beleállítjuk a gyertyát, majd a gyertya köré az Oázisba szurkáljuk a fenyőágakat, örökzöldet, szárazvirágot, és vékony drót segítségével a bogyókat és a masnit. Használhatunk élethű műfenyőágakat is, az még tartósabb, bár nincs kellemes fenyőillata.
Igen dekoratív díszítőelemek lehetnek még a szárított gyümölcsszeletek is: narancsot, citromot, almát felszeletelünk, és tálcán szétterítve konvektoron vagy sütőben a legalacsonyabb fokozaton kiszárítunk.)
Gyertyatartónak használhatunk szép piros almákat is.Tetejébe lyukat vágunk, és abba állítjuk a gyertyát. Romantikusabb terítékhez előszedhetjük a klasszikus réz gyertyatartókat, de régi, szép rajzolatú üvegpoharat is felhasználhatunk, félig megtöltve sóval vagy cukorral,ami megtartja a beleállított gyertyát (ehhez legszebb a fehér színű) és egyben mutatós is.
Dekoratív, ha az italokat, üdítőket különböző, régebbről megmaradt szép formájú üvegben vagy kancsóban tesszük az asztalra. Az üveg nyakára köthetünk a felhasznált szalagokból masnit, ezt díszíthetjük egy-két bogyóval,aranyra lefújt levéllel.
Dekorációs boltokban, nagyobb Ápiszokban beszerezhető arany, illetve ezüst színű dekorspray vagy filctoll, amivel rajzolhatunk üvegre. Az utóbbival egyszerű, szép rajzolatokat készítve feldíszíthetjük poharainkat, sima fehér tányérok széleit, vagy az italoskancsót is. A spray-vel befújhatunk tobozokat, dió- vagy mogyoró-szemeket, falevelet, bogyókat, gyümölcsöt, virágcserepet, tortapapírt, papírcsipkét, de még akár dekorációnak szánt háztartási kekszet is. Csak a fantáziánkon múlik hogy, mit használunk fel a díszítéshez.
Természetesen készen vásárolt színes papírszalvétákat, alátéteket, terítőt is bátran használhatunk. Ha ügyesen, jó ízléssel válogatjuk össze a színeket, formákat, kevés kiegészítéssel is szemet gyönyörködtető, kellemes környezetet teremthetünk az ünnepi étkezéshez.