Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Ki a felelős a finn haláláért

Feltehetően nem a magyar orvos által beadott Seduxen-injekció okozta annak a finn állampolgárságú utasnak a halálát, aki december 5-én, szombaton a Malév Bangkok-Budapest járatán erősen italos állapotban szállt fel a repülőgépre. A felszállást követően molesztálni kezdte utastársait, és a személyzetnek is nekitámadt. Több utas közreműködésével azonban sikerült megfékezni és egy székhez kötözni a férfit. A fedélzeten utasként helyet foglaló ifj. Major Tamás, orvos az éppen kényszerleszálláshoz készülődő gép zűrzavarában a tusakodók segítségére sietve adta be neki a Seduxen-injekciót. A finn férfi ezt követően egy órán belül meghalt.

Szeptemberben a Heteknek nyilatkozva Jánosi Józsefné vezető légi utaskísérő elmondta, hogy a számos lehetséges helyzetre speciális tanfolyamon készítik fel a Malév-járatok személyzetét. Az elsődleges szempont minden esetben a gép és az utasok biztonsága. A veszélyhelyzetekre alkalmazható előírt procedúrákat kemény gyakorlattal sajátítják el a földi kiképzéseken. Egy nem várt válsághelyzet esetén azonban a képzettség és a lélekjelenlét együtt számít.
Ifj. Major Tamás orvos a rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta: biztos abban, hogy nem a nyugtató okozta utastársa halálát, és nem gondolja, hogy szakmai hibát követett volna el, mert a Seduxen-injekció beadása és a halál beállta között eltelt idő nem utal a nyugtató túladagolására. Tapasztalatai szerint valószínű, hogy valamilyen keringési rendellenesség lépett fel. A vizsgálat során egyébként bebizonyosodott, hogy a finn fiatalember legalább egy üveg whiskyt ivott meg a fedélzeten. A férfi útitársa később elmondta, hogy barátja hetek óta nem evett rendesen, csak alkoholt ivott, valamint „tablettákat” és „cseppeket” fogyasztott.
Amennyiben a török orvosok által elvégzett boncolás bármilyen terhelő adatot tartalmazna Majorra nézve, akkor a további eljárást a magyar ügyészség folytatja le. Az orvos kijelentette: neki egy adott pillanatban döntenie kellett egy őrjöngő, közveszélyes beteggel kapcsolatban az utasok megmentése és egy fenyegető légi katasztrófa elkerülése érdekében. Ha nem lenne más választása, újra ezt cselekedné.
Az AFP francia hírügynökség a Hürriyet című török újságra hivatkozva arról tudósított, hogy a boncoláskor a halott vérében egy Diazem nevű nyugtató nyomaira bukkantak. Ez a fejlemény tisztázhatja a fiatal, magyar orvost.