Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Gyermekek tűzveszélyben

Tizenkét könnyű sérültje van a budapesti Váci Mihály kollégiumban kedden kora délben keletkezett tűznek. A tűzoltók nem sokkal dél előtt nagy erőkkel vonultak ki az épülethez. Több diákot emelőkosárral mentettek ki, mert az épületbe csak oxigénmaszkkal lehetett bejutni. A mentők néhány tanulót füstmérgezés gyanújával kórházba szállítottak. A tűz következtében a kollégium étkezdéje teljesen megsemmisült, a diákszálló egyik szárnya pedig a füst okozta szennyeződés miatt lakhatatlanná vált. A kollégium 940 középiskolás lakóját kiköltöztették. Ötszázan már a jövő héten visszatérhetnek a Mogyoródi út és a Vezér út sarkán lévő diákszállásra.Másnap, szerdán, a VI. kerületi Derkovits Gyula Általános Iskola könyvtára gyulladt ki.


Tűz a terézvárosi iskolában    Fotó: MTI

Nyolc tűzoltóautó és 34 tűzoltó vonult a helyszínre, így a lángokat rövid időn belül sikerült megfékezni. A gyerekek az emeletről az erkélyre, a földszinti tantermekből pedig az udvarra menekültek. Öszszesen húsz gyermeket szállítottak a mentők füstmérgezés gyanújával a főváros három kórházába. A szerencsétlenséget feltehetőleg elektromos berendezések hibája okozta. A Heim Pál Gyermekkórház, a Madarász Utcai Gyermekkórház és a Bethesda Gyermekkórház orvosai elmondták: valamennyi tanuló jól van, de megfigyelésre egyelőre az intézményben kell maradniuk.
Ugyancsak szerdán Pintér Sándor belügyminiszter a Budapesten történt kollégiumi, valamint iskolatűzzel kapcsolatban arra utasította a tűzoltóság országos parancsnokát, hogy soron kívül intézkedjen az oktatási és a szociális intézmények tűzmegelőzési ellenőrzéséről. A belügyminiszter egyúttal azt kérte az oktatási intézményektől, hogy a jelenleg mintegy 1700 óvodában és általános iskolában folyó tűzvédelmi program keretében szervezzenek külön tűzvédelmi napot az aktuális (karácsonyi, szilveszteri ) tűzveszélyek elkerülése érdekében. A közlemény szerint Pintér Sándor felkérte az illetékeseket a tűzvédelmi oktatóprogram középiskolás tankönyvének, valamint az általános iskolai oktatáshoz kapcsolódó tűzvédelmi videófilm és multimédiás CD elkészítésének felgyorsítására.
Csütörtökön viszont már három kisgyermek életét követelte egy tűzeset. Karcagon egy csecsemőt, egy 3 és egy 5 évest már csak holtan tudták kihozni az égő házból. A tüzet a riasztás után egy órával eloltották a tűzoltók. Oka lapzártánkig ismeretlen volt.