Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Kormánypárti médiát akar

Orbán Viktor három és fél év nyugodtabb időt ígér a médiának is. Addig viszont még akad tennivaló a média és a kormány kapcsolatát illetően: „Nem sikerül azokat a szándékokat hibátlanul bemutatnunk a televízióban és a rádióban, amelyek vezetnek bennünket” - fogalmazott a miniszterelnök a Magyar Rádiónak adott csütörtök reggeli interjújában. A kormány tervei szerint a Napi Magyarország és a Magyar Hírlap is helyet kap a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) sajtóholdingjában, és egyesítik a két napilapot. Jürg Marquard a jövő héten Budapesten találkozik Stumpf Istvánnal és Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A rádiózásról és a televíziózásról szóló törvényt a politika szereplőinek konszenzusával és a médiumokban dolgozók bevonásával kívánja módosítani a kormány. Mivel a monopóliumok kialakulása csorbítja a véleményszabadság érvényesülését, ezért a kormányzat kutyakötelessége a pluralizmus fenntartása, szemben az elmúlt időszakban érvényesülő szocialista-liberális gondolkodással - jelentette ki Stumpf István egy médiapolitikáról szóló rendezvényen hétfőn a Kempinski Hotelben. A kormány célja, hogy megváltoztassa a médiában a rendszerváltás óta kialakult erőviszonyokat. Az MTV hatmilliárd forintot meghaladó vesztesége reklámfüggőségre kényszerítette a közszolgálati televíziót. Az MTV jövőre 14 milliárdos keretből - az ideinél három milliárddal kevesebből - fedezheti a működését. Az MTV három hónapja találkozott Stumpf Istvánnal, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterrel. Azóta megtörténtek azok a személyi változások a politikai tájékoztató műsorok élén, amelyekre a miniszter célzásokat tett, holott a médiatörvény alapvető követelményként rögzíti a közszolgálati média teljes függetlenségét.

Horváth Lóránt, a Magyar Televízió Rt ügyvezető alelnöke december 9-i hatállyal Bocskay Zsoltot nevezte ki a Híradó főszerkesztőjévé, Rér Évát pedig A Hét című műsor szerkesztőségvezetőjévé. Az MTV valamenynyi hír- és információs programjában „belső tartalmi és formaváltás lesz” - fogalmazott Horváth Lóránt. A tervek szerint január elejétől belső gyártásba vonnák a Nap-kelte című reggeli műsort. Ez azt jelenti, hogy nem hosszabbítanák meg a program korábbi szerződését, azaz az MTV maga készítené reggeli műsorát. Horváth Lóránt tájékoztatása szerint december 15-i hatállyal Knézy Jenőt nevezi ki a Telesport élére.


A Die Presse című osztrák konzervatív napilap szerdai elemzése szerint a magyar sajtóvilágot a „tisztogatástól” való félelem jellemzi. A rendszerváltás után a legtöbb napilapnak új (nyugati) tulajdonosa lett. A véleményalkotó írott sajtóban azonban még mindig ugyanazok az - igaz, szakmailag kitűnő - személyek ülnek vezető pozíciókban, akik már a Kádár-korszakban is meghatározó szerepet játszottak. Ez nem hagyja nyugodni az Orbán Viktor kormányfő környezetében található új gárdát - jegyzi meg a szerző. A konzervatív lap hozzáteszi: a kormányprogram új sajtótörvényt ígér, és Orbán azt tűzte ki célul, hogy februárig kiadnak egy teljes mértékben kormányhű napilapot. Így született a gondolat, írja az osztrák lap, hogy a csődbe ment Postabank miatt megroppant Magyar Nemzethez vegyék meg a most Orbánnal radikálisan ellenséges Magyar Hírlapot, és a két lapból csináljanak egy átütő erejű jobboldali-liberális, nemzeti orgánumot. Jürg Marquard, a Magyar Hírlap svájci tulajdonosa először elutasította az ajánlatot. Azok, akik a középjobb kormánynak fórumot szeretnének teremteni, remélik, nem ez lesz az utolsó szava, és végül a két lap összeolvasztása és a munkatársi gárda megtisztítása után Marquard nyomdájából kerül majd ki az új lap.(MTI)