2003/12.

Tudós fórum

DIÁKOK KUTATÓMUNKÁJÁNAK MEGSZERVEZÉSÉÉRT TÜNTETTÉK KI CSERMELY PÉTERT

A nagytekintélyű európai tudományos szervezet, az EMBO (European Molecular Biology Organization) idén egy magyar tudósnak, Csermely Péter professzornak ítélte oda a tudomány népszerűsítéséért adható legmagasabb kitüntetését, a Science Communication Awardot. A Semmelweis Egyetem oktatója a díjat számos nagysikerű ismeretterjesztő cikke és könyve mellett a középiskolás diákok tudományos kutatásait elősegítő, immár hétéves mozgalom megszervezéséért nyerte el. A tudomány iránt érdeklődő diákok a http://kutdiak.hu honlapon jelentkezhetnek a résztvevő, közel hétszáz kutatóhely valamelyikébe. Az őket segítő mentorok között a Magyar Tudományos Akadémia száztíz tagja vállalt szerepet. A mozgalom szervezői (akik maguk is kutató diákok) a résztvevők számára előadássorozatokat, konferenciákat, kutatótáborokat és külföldi tanulmányutakat biztosítanak. A mozgalom a középiskolások kutatási lehetőségeinek kibővítésére 2002-ben egy huszonöt országra kiterjedő nemzetközi szervezetet hozott létre, jelenleg pedig a kutatással is foglalkozó középiskolai tanárok összefogásán dolgozik.

Szerkesztőségünk különösen örül Csermely Péter kitüntetésének, hiszen valamennyire lapunk munkatársának is tartjuk: a Magyar Tudományban negyedévente megjelenő A jövő tudósai rovatot ő állítja össze.

Csermely Péter a díjat november 14-én, az EMBO heidelbergi, genomikai konferenciáján vehette át. Gratulálunk.

KONDUKTÍV NEVELÉSI VILÁGKONGRESSZUS

A Nemzetközi Pető Intézet és a Nemzetközi Pető Társaság 2004. június 20-22-én rendezi meg V. Világkongresszusát Budapesten. Címe:

Konduktív nevelés a világban - Tudomány és minőség

Részvételi díj: 420,- Euro • Jelentkezés és információ: Pető Intézet titkársága, Pulay Éva, Földiné Németh Gabriella • Tel.: 224-1518 • fax: 355-6649 • email: congress@peto.hu

Jelentkezés és előadáskivonatok benyújtásának határideje: 2004. január 31.

Várjuk a konduktív neveléssel és az érintett határterületekkel foglalkozók és érdeklődők előadóként vagy résztvevőként történő jelentkezését!


<-- Vissza az 2003/12. szám tartalomjegyzékére