Magyar Tudomány, 2007/03 386. o.

Tudós fórum



Talentum Akadémiai Díj


2002 óta hagyományosan minden év februárjában, az Akadémia Felolvasótermében adja át az MTA elnöke három fiatal kutatónak a kitüntetést.

A díj ötlete Kenyeres Sándortól származik, aki öt évvel ezelőtt azt a célt tűzte ki, hogy anyagi és erkölcsi elismerést biztosít azoknak a fiatal magyar tudósoknak, akik jelentős társadalmi hasznosságot hordozó alkotással járulnak hozzá a tudomány előrelépéséhez.

Az MTA és a Közép-európai Tehetségkutató Alapítvány közösen hozták létre a „Közép-Európai Talentum Díjat”, mely egyenként 20 ezer euróval járó jutalmat jelent a kitüntetett fiatal tudósoknak. A Kuratórium, melynek elnöke Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke, tagjai pedig Glatz Ferenc, Detrekői Ákos, Enyedi György, Fodor István és Roska Tamás, idén az alábbi, 35 év alatti tudósoknak ítélte a 2006. évi Talentum Díjat:


Természettudomány kategóriában Gyurcsányi E. Róbert kémikusnak, a kémiai és bioszenzorok fejlesztése terén elért eredményeiért.

Élettudomány kategóriában Katona István agykutatónak, az endokannabinoid rendszer molekuláris és anatómiai szerveződése az idegrendszerben elért eredményeiért.

Társadalomtudományi kategóriában Langó Péter régésznek, a 10. századi korai magyarság anyagi kultúrájának régészeti kutatásaiért a Kárpát-medencében.


Az alapítók szándéka szerint jövőre a Talentum Akadémiai Díj mintájára Művészeti Díjat is alapítanak, hogy elősegíthessék a fiatal magyar művészek kibontakozását.


<-- Vissza a 2007/03 szám tartalomjegyzékére


<-- Vissza a Magyar Tudomány honlapra