Érdekességek, furcsaságok – innen-onnan

A Hale-Bopp üstökös

1997 egyik szenzációja volt egy új üstökös feltűnése az égbolton. Az üstökös a Comet C/199501 (Hale-Bopp) nevet kapta, felfedezőiről, Alen Hale csillagász és Thomas Bopp amatőr üstökösvadászokról. A két üstökösvadász egymástól függetlenül 1995. július 22-én éjszakai megfigyelése során észlelte az égi tüneményt, ami nem volt más, mint egy 30 km átmérőjű piszkos jégtömb, amely 270 fokos hidegben összefagyott porból, gázból és mindenféle vegyi elemből állott össze. A jégtömb a Naphoz közeledve párolog és gázfelhőt húz maga után. Földünket 1997. március 22-én közelítette meg legjobban. Ekkor “csak” 197 millió km-re volt tőlünk.

(A TVR-hét IX. évf. 18. számában megjelent cikk alapján)

Tűzparancs a pisai ferde toronyra

A partraszálló amerikai csapatok vezetése 1944 júliusában parancsot adott egy műszaki egységnek, hogy robbantsa fel a pisai ferde tornyot, ahonnan német mesterlövészek tartották tűz alatt a környéket. Az egykori parancsnok, Leon Weckstein nem hajtotta végre a parancsot, kivárta a hajnalt, amikor a bekerített németek megadták magukat.

(A Népszabadság 1997. április 28-i számában megjelent cikk alapján)

Az ál-Titanicot kikötötték

Az eredeti Titanic hű mását Mexikó partjainál kikötötték. Az új négykéményes hajó sorsa vélhetően nem lesz olyan tragikus, mint az eredetié. Az új Titanic 244 méter hosszú, és a hajószerencsétlenségről szóló, 200 millió dolláros költséggel forgatott filmhez készült.

(Népszabadság, 1997. április 29.)

Négylábú csirke

A bolgár Mitko Peikov mutatta be a sajtó képviselőinek öt nappal a tojásból való kikelte után a négylábú csirkét. A különös teremtmény Bulgáriában, a Szófiától délkeletre lévő Haskovóban látta meg a napvilágot. A tenyésztő szerint a kiscsibe szépen fejlődik és mozgásában a két extra lába nem zavarja.

(Népszabadság, 1997. június 3.)

Tornádó Edelényben és Kunszent-mártonban

Edelényben 1997. július 1-jén kisebb tornádó pusztított és okozott komoly károkat. A megsérült műemlék református templom tetőszerkezetéből mintegy 120 négyzetméternyit ragadott el a forgószél, 25 lakóházat megrongált. Két menekülő gyermeket felkapott és a közeli búzatáblába repített, az egyiket a kerékpárjával együtt.

1997. november 11-én az edelényinél nagyobb erejű tornádó pusztított Kunszentmártonban. A több mint 200 km/óra sebességű forgószél 150 épületet rongált meg, s egy embert a levegőbe emelt. Szerencsére személyi sérülés nem következett be.

Megtalálták Jerikó falait

Hat méter vastag, vályogtéglából rakott falakat a Krisztus előtti II. évezredből, tíz méter magas, négy méter széles és 15 méter hosszú falszakaszt a Krisztus előtti III. évezredből, s egy középületet a Krisztus előtti 1700-ból tártak fel. Ilyen szenzációs leletekről számolt be egy régészcsoport Rómában.

(A Magyar Nemzet 1997. június 23-i cikke alapján)

Óriási strucctojás

A pest megyei Vasadon levő struccfarmon egy strucc óriási, két kiló 26 dekás tojást tojt. A tojás kétszikű, és 21 dekával nehezebb az eddigi legnagyobb tojásnál.

(A Magyar Nemzet 1997. június 26-i cikke alapján)

Az emberiség lélekszáma

A Természettudományi Múzeum állandó kiállításán egy számsor mutatja, hogy az adott időpontban hány ember él Földünkön. 1997. július első hetében a számsor 5 milliárd 877 millió 390 ezer 767 embert számlált, s a számsor valamikor 2000-ben eléri a 6 milliárdot.

(A Népszabadság 1997. július 12-i száma alapján)

Az első becsületrendes magyar nő

H. Balázs Éva történészprofesszor az első magyar nő, aki a külföldieknek oly ritkán adományozott francia Becsületrend lovagja kitüntetés tulajdonosa lett.

(A Népszabadság 1997. július 19-i cikke alapján)

Elefántméretű ősmadár és giganti-kus hüllő

Ausztrál paleontológusok hazájukban a McDonell-hegységben rábukkantak egy meglepően jó állapotban maradt csontvázra, a Dromornis Stritonitra, amely a Földön valaha legnagyobb termetű madár csontváza.

Az észak-perui Neuva Tacna település lakói 1997 augusztusában egy 40 méter hosszú és 5 méter széles kígyószerű állatot véltek látni, amint előtűnik a dzsungelből, letarolja a fákat, majd eltűnik.

(A Népszabadság 1997. augusztus 12-i és augusztus 22-i számának cikke alapján)

Gázolt a repülőgép

1997. szeptember 27-én egy vitorlázó repülőgép leszállás közben szárnyával nekiütközött egy idős hölgynek, aki Budapesten a II. kerületi sportrepülőtér gyalogosok számára tiltott zónájában tartózkodott. Az asszonyt csonttöréssel szállították kórházba.

(A Népszabadság 1997. szeptember 29-i száma alapján)

Házasságkötés a fellegekben

1997. augusztus 5-én a miskolci repülőtér felett 800 méter magasban egy AN-2-es repülőgép fedélzetén fogadott örök hűséget egymásnak Fehér Zsolt és Szántó Krisztina, akik az ejtőernyős- klubban ismerkedtek meg. A boldogító igen kimondása után az ifjú pár ejtőernyővel a mélybe ugrott. A szertartást dr. Lengyel Gyula szendrői plébános és kerületi esperes végezte, de az ejtőernyős ugrásra nem vállalkozott.

(A Népszabadság 1997. augusztus 7-i száma alapján)

Hatos és hetes ikrek

Hatos ikreket szült egy 34 éves olasz asszony, terhességének 27. hetében. Az inkubátorban tartott négy kisfiú és két kislány súlya egyenként fél és másfél kiló között van.

Egy szaúdi nő Darhanban négy fiúnak és három kislánynak adott életet. Az újszülöttek hat és félhónapnyi terhesség után jöttek világra, és egészségesek. Súlyuk 650 és 800 gramm között van.

1997. november 20-án az amerikai Iowa államban egy 29 éves asszonynak születtek hetes ikrei. Az újszülöttek 1-1,5 kg súllyal jöttek a napvilágra.

(A Népszabadság 1997. augusztus 13-i és szeptember 23-i cikke alapján)

Lakótelepi lovas

A badacsonyi szüreti mulatságról 1997. szeptember 15-én az egyik tapolcai lakóházban lóval érkezett fel a 10. emeletre egy kapatos férfi. A rendőrök a szelíd négylábút a bútorszállító liftbe tuszkolták, a férfit pedig előállították és szabálysértési eljárást indítottak ellene.

Szív a jobb oldalon

Szerencsés kimenetelű bűncselekmény történt Esztergomban. K. I. Z. 30 éves férfi a bal mellkasán megszúrta a 18 éves V. J.-t. A szúrás nem vált végzetessé, mivel a sértett szíve testének nem a bal, hanem a jobb oldalán helyezkedik el. Átlagosan minden 3500. embernél fordul elő hasonló rendellenesség.

(A Magyar Nemzet 1997. október 2-i számának cikke alapján)

Elhunyt a legalacsonyabb

1997. október 1-jén 36 éves korában egy újdelhi kórházban elhunyt a világ legalacsonyabb embere, Gul Mohamed, aki mindössze 57 cm-re nőtt meg. Úgy távozott el, hogy nem teljesült a nagy vágya: nem talált magának egy sudár termetű színésznő feleséget, és ő maga sem lett filmsztár.

(A Népszabadság 1997. október 3-i számából)

Gigantikus jéghegy

Óriási jégdarab szakadt le az Antarktisz partvidékén, és azóta a tengerben úszik. Több mint háromezer-nyolcszáz négyzetkilométer a felülete, vagyis kétszer akkora, mint Luxemburg! Harmincméternyire áll ki a vízből, amiből a kutatók arra következtetnek, hogy a víz alatti része leg-alább háromszáz méter lehet. Az egész Föld ivóvízszükségletének egyötödét lehetne kinyerni a jégtömbből. Így azonban valószínűleg elolvad majd az óceánban, ha melegebb vízre sodorja a szél.

(TVR-hét, 1997. IX. évf. 18. sz.)

Háromszemű kínai férfi

Kínában három szemmel bíró férfit találtak. A 25 éves férfi harmadik látószeme a bal halántékán helyezkedik el, de mégsem lát, mert a bal szemén és a harmadik szemén elvesztette a látását.

A világon eddig mindössze két ilyen esetről tudnak. Az orvosok alapos vizsgálat után a harmadik szemet el akarják távolítani.

(Az Észak-Magyarország 1997. február 8-i számának cikke alapján)

Összeállította: Széplaki Kálmán