stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   


Kisebbségkutatás - 2008. 2. szám

1


Tiedemann, Paul

Közel-keleti menekült-probléma: Irak

Irak: Flucht und Vertreibung. = Blätter für deutsche und internationale Politik. Jg. 2008. No. 1. 23-26. p.

Az iraki polgárháborús állapotok nyomán földönfutóvá lett milliók nagyságrendje mellett ma már eltörpül az első izraeli arab háború palesztin menekültjeinek nagy száma (900 ezer). Nyílt erőszak vagy megfélemlítés következtében Irakban eddig az összlakosság egyötöde, 4,5 milliónyi, ám napról-napra gyarapodó tömeg kényszerült elhagyni lakóhelyét. Az érintettek körülbelül felerészt Irakon belül keresnek menedéket. A többi, tehetősebb 2,2 millió - legálisan vagy illegálisan - átlépi a határt nyugati irányban: Szíria, Jordánia vagy (elenyésző számban) Törökország felé, egy részük eljut esetleg Egyiptomig vagy Libanonig. Keletre, Iránba senki sem törekszik, vagy be sem engedik őket. Legálisan ma már csak vízummal, ráadásul néhány hónapra lerövidített érvénytartammal mehetnek oda is, ahol korábban nem volt vízumkényszer (Szíria). A legtöbb (1,3 millió) iraki menekültet Szíria mondhatja a magáénak, Jordániára 750 ezer, Egyiptomra 100 ezer jut.

A földönfutók zömmel a siita-szunnita összecsapások menekültjei. Mintegy 200 ezren azonban keresztények, akiknek addig is gyakori fenyegetettségét az euroatlanti (=keresztény!) jelenlét állandósította és felfokozta. Irányukban is gyakorlattá vált az életveszélyes zaklatás, túszszedés stb. A keresztény menekültek csakis az iraki határon kívül érezhetik biztonságban magukat. Általában előnyös iraki előmenetelüknek, gyakran tisztes vagyonuknak a menekült-helyzetben is "haszonélvezői" annyiban, hogy lakbért tudnak fizetni, összeköttetéseik révén tevékenységhez jutnak, noha hivatalosan nem kaphatnak munkát. Tartalékaik, alkalmi lehetőségeik fogytával azonban ugyanúgy ellehetetlenülnek, mint kevésbé tehetős menekülttársaik, akik segítség, támasz nélkül tengődnek. A menekültsegély intézménye egyik fogadó országban sem ismert, szervezett gondoskodás nem történik, integrációs program nincs. Egyelőre az ENSZ menekültügyi biztosság sem készült fel segítő akcióval. A menekültek jelenléte ismeretlen kimenetelű provizóriumnak számít, aminek legalább Szíriában és Jordániában csak tragédia lehet a vége: destabilizáló tényezőként itt is felforrósodhat a talaj a lábuk alatt, nem utolsósorban a radikális iszlamizmus átterjedése útján. Vízumhiányért, lejárt vízumért ma már egyébként büntetést szednek, és napirenden van a visszatoloncolás gyakorlata.

A Szíriában, illetve Jordániában tartózkodó menekültek, főleg a keresztény elemének egyetlen esélye a továbbjutás Európa felé. Ennek a legális esélye, megfelelő összeköttetésekkel, legfeljebb egyének számára nyílik meg, a tömeg csak illegálisan mozoghat. Az EU-nak a közeljövőben számolnia kell iraki menekültek tömegével, ha nem tesz megelőző lépéseket: a szolidaritás és segítségnyújtás minden eszközével, az ENSZ bevonásával oda kell állni a két arab állam mellé a rájuk nehezedő menekültprobléma célirányos kezelése és helyi megoldása érdekében.

Komáromi Sándor


stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   


Figyelem! Nem nyomdahű változat. Tudományos célú felhasználáshoz ajánlatos összevetni a nyomtatott kiadással.