stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   


Kisebbségkutatás - 2008. 1. szám

Rose, Romani

A roma- és szintiellenes diszkrimináció területén Európában a helyzet változatlan

Anhaltende Ausgrenzung. Die Diskriminierung der Roma und Sinti in Europa. = Blätter für deutsche und internationale Politik. Jgh. 2007. H. 7. 878-884. p.

A neves polgárjogi aktivista, a Német Szinti és Roma Központi Tanács elnöke cikkében ismert és kevésbé ismert adatok, jelentések birtokában a roma/szinti és a többségi társadalom tarthatatlan viszonyának változatlanságáról vagy romlásáról ad számot, a kelet- és délkelet-európai vonatkozásokra külön hangsúllyal is utalva, és sürgeti az összefogást a további, hathatósabb cselekvésre.

Az említett Tanács egy közvéleménykutatás németországi viszonylatban kimutatta a hátrányos megkülönböztetés zavartalan jelenlétét a lakásjuttatás, az álláskeresés területén, valamint és főként az iskolában. Számos EU-állam viszonyaira jellemző a faji előítéletesség, a kisebbség irányában megnyilvánuló jogsértések, a nyílt bántalmazások felerősödése. Ezt a nemzetközi horizontú kisebbségvédő szervezetek vizsgálatai is alátámasztják. Nem kevés csalódásra ad okot gyakran éppen a kelet- és délkelet-európai országokban tapasztalható helyzet. Neonáci indíttatású atrocitások, gyilkosságok, sőt pogromok kerülnek napvilágra, amelyek jogorvoslása ráadásul nemcsak nehézkes, de kényszeredett is. Gyakori a cigányság rendőri bántalmazása, az esetek eltussolásával. Példa: az 1993-as romániai (hadareni) pogrom tetteseinek felmentése, amelyet követően az Európai Emberi Jogi Bíróság 2005-ben hozott kötelező érvényű ítéletet az áldozatok hozzátartozóinak kárpótlását illetően. A Strassbourgban benyújtott keresetek nagy száma jól érzékelteti a nemzeti igazságszolgáltatások elégtelen működését ebben a vonatkozásban.

Önmagában álló kérdéskör a koszovói romák tragédiája az 1999-es háború és a kapcsolódó etnikai tisztogatások során, több mint százezer menekülttel (ebből ötvenezer mai napig Németországban, egyébiránt több tartományban a gyerekek iskolázásának megioldása nélkül), és olyan kirívó esetekkel, mint egy bezárt ólombánya területén berendezett menekülttábor, ahol 500 roma sínylődik, ráadásul ENSZ-felügyelet alatt. Az eltelt idő elég volt arra, hogy hasson az ólommérgezés, főként a gyermekek korosztálya soraiban. (Az esettel kapcsolatban az érdekképviselők az ENSZ-szervek ellen nyújtottak be keresetet Strassbourgban.)

A csehországi és szlovákiai történet a sterilizációval (több száz nő terhére) ismertté vált Európa-szerte, miután az ügy 2001-ben kipattant. A jogorvoslat azonban továbbra is csak várat magára. Egyébként félő, hogy a fajellenes erőszak ismert esetei csak a jéghegy csúcsát rajzolják ki.

Szintén a volt keleti blokk országaiban jellemző ma a gettókra emlékeztető, zsúfolt és egészségtelen roma nyomortelepek kialakulása, amelyek már-már a volt dél-afrikai apartheid-viszonyokat idézik. A gettósítás további köre az iskolákban formálódik, cigány iskolák vagy osztályok elkülönítésével. Jogvédő szervezetek és például az UNICEF ebben a körben szintén vizsgálódtak. Egy csehországi eset is a strassbourgi bíróság előtt van. Úgy látszik, az USA déli államaiból az 50-es évekből ismert játszmát kell elölről kezdeni. A tanulók esélyegyenlőségét csak integrált oktatással lehet biztosítani. Szerencsére pozitív példa is előfordul, ilyen a bulgáriai Vidinben és környékén 2000 roma tanulót érintő program. A magasabb oktatási szinteken több országban sikerült ösztöndíj-programokat indítani. Az UNICEF-től jön az igényes és költséges javaslat az iskola előtti korosztállyal történő kiemelt foglalkozással kapcsolatban, ennek gyakorlatba ültetése során megméretik majd a társadalompolitika szándéka és teljesítőképessége.

És, ha már politikáról, nota bene politikusokról beszélünk: bizony van úgy, hogy maguk is olykor képesek a cinizmusra, mint a jelenlegi cseh helyettes miniszterelnök esete mutatja vsetini polgármester-időszakából, amikor is saját szavai szerint - kóros daganatot távolított el” több mint kétszáz roma kilakoltatásával. Azaz, újraéled a náci terminológia. Hasonló gyűlöletbeszédet több alkalommal újabban már Németországban is tetten értek, és az érintettek jogorvoslatot is kértek. Ami a németországi helyzetet illeti, főként a sajtó stílusát érheti elmarasztalás: 1995 és 2006 között több száz előítéletes megfogalmazást, szóhasználatot gyűjtöttek össze. A sajtódiszkriminációt illetően Németországban (is) hiányos a törvényi szabályozás, a helyzet sürgős változtatást igényel.

További kritikus szektor: a világhálóra felkerülő gyalázkodások köre, ezek ellen országok szintjén, úgy látszik, nincs védelem. Ezért az önvédelem nemzetközi egybehangolására van szükség. A Német Szinti és Roma Központi Tanács nem is tétlen, és elindította egy konferencia megszervezését, amely az internetes megnyilvánulások elleni nemzetközi fellépés módozatait lesz hivatva tárgyalni.

A gyászos múltba visszautaló fajellenesség új felerősödése ma elsősorban a cigányságot sújtja. Ezért nagyon is időszerű a felvilágosító munka, nem utolsósorban a háború idején végbement roma-holokausztot illetően (félmillió áldozat). Ezzel kapcsolatban sokat mondó a Német Roma- és Szinti Dokumentációs és Kulturális Központ kiállítási anyaga, amely először az Európai Parlament falai között került bemutatásra 2007-ben, majd elindult nemzetközi körútjára.

A tudatos roma-jogvédő fórumok jogos törekvése, hogy a romakérdés eljuthasson a társadalmi és politikai érzékenységnek arra a szintjére, ahol az antiszemitizmus áll. Ennek jegyében látott napvilágot az a felhívás (a 2007. évi holokauszt-emléknap alkalmából), amely felveti az ENSZ aktivitásának bővítését ilyen irányban, egyebek között egy roma-szinti ügyek képviseletére hivatott megbízotti poszt kialakítására.

Komáromi Sándor


stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   


Figyelem! Nem nyomdahű változat. Tudományos célú felhasználáshoz ajánlatos összevetni a nyomtatott kiadással.