FĹ‘oldal

Korunk 1933 Február.

Tensistruttura


Nemes Lajos

 


Newyork-ban a felhőkarcolók emeletein hatalmas plakátok: kiadó. — A felhőkarcolókban elhelyezett sokezer nézőhelyes mozik hatalmas deficittel dolgoznak, de mégsem állítják le üzemeiket, mert az üres helyiség karbantartása és bére hatalmasabb a deficitnél. Európában jólehet százezrekre rúg a hajléktalanok száma, százezrekre megy az üres lakások száma. A helyzet nem kedvezőbb Olaszországban sem, ahol például a 600.000 lakósu Génuában a városi statisztikai hivatal kimutatása szerint ötezer üres lakás van, mig — de minek is emlitjük — a kikötőnegyed szűk sikátoraiban lakók zöme ágyra járó, az A1bergo dei poveri (népszálló) állandóan zsufolva, a külvárosban pedig még ma is áll egy a világháború alatt vékony deszkákból épített fabarak, ahol egy-egy helyiségben hatan, nyolcan, sőt tizen is élnek. A munkanélküliek és a rosszulfizetett dolgozók képtelenek az egészséges és kényelmes üresen álló lakásokat megfizetni. Ez a szomoru körülmény azonban mégsem akadályozta meg Guido Fiorini olasz mérnököt abban, hogy egy architektikai ötletével ne vonja magára a figyelmet. Architektikai újitásátő maga tensistrutturá-nak nevezi.


Nincs olyan olasz napilap, amely még ne foglalkozott volna hasábos cikkben Fiorini mérnök ötletével a ne emelte volna ki annak fontosságát és „forradalmiságát” az építészetben s nagy értékét hazafias és nemzeti szempontból. Mi is a tensistruttura? A felhőkarcoló új építési módja a régitől abban különbözik, hogy a hatalmas épülettömböt egy egészen kis alapra helyezi. Az alapzatra először egy a fundamentum kerületével egyenlő egykét emeletnyi magasságú épület kerül, erre aztán egy ennél jelentékenyen (hatszor, nyolcszor) nagyobb kerületű lapra épül a felhőkarcoló emeletsora. Alatta természetesen utak és uccák épülhetnek. Előnyei: helymegtakarítás (kis alap), s azonkivül: a felhőkarcoló az építőanyag összeállítása következtében sokkal könnyebb az eddigieknél. A Fiorini által tervezett felhőkarcolónál egy köbméterre a vas sulyából 33 kg. esik, mig egy ugyanolyan méretű newyorki felhőkarcolónál 50 kg.


A Gazzetta del Popoló-ban az új találmányról Marinettí írt, közölve Corbusier 1932 dec. 7-én kelt levelének fordítását, amelyben azt írja Fiorininek, hogy ajánlani fogja a francia kormánynál, hogy az algiri építkezéseknél alkalmazzák a tensistrutturát.


Ha a realizálás beváltja a tervhez fűzött reményeket, a gyakorlat szempontjából ma még mindig keveset jelent Fiorini ötlete, mert a jelenlegi gazdasági körülmények között ugyan kiket helyeznek el Fiorini felhőkarcolóiban? Ezért nem valószínű, hogy egyáltalán megkísérlik a terv megvalósítását s az sem igen valószínű, hogy a. francia kormány elfogadja Le Corbusier javaslatát. (Ujításokkal a kormányok ma nem igen foglalkoznak.) Fiorinit legfeljebb a jövő fogja igazán értékelni — ha addig a technika eredményei nem vetik ötletét a múlt érdekességek múzeumába. (Genf)


 


Vissza az oldal tetejére