FĹ‘oldal

Korunk 1931 Május

Az első szexuális élmény – számokban

 


A nemek első szexuális élményéről évezredeken keresztül csak fátyollal és költészettel beszélt a szó meg az írás: J. J. Bachofen kutatásai a mult század végén ugyan betéptek a hipokrizis eme legendájába is, valójában azonban a szexuális életnek ezt a részletét is a Freud és Adler nyomán fakadt kutatás fedte fel először. Igy tehát ma már módunkban áll ennek a sokat takargatott élménynek a fátyolnélküli számokkal való értelmezése. — Persze a legkevésbé sem könnyen. Az orvoskutató számára az első szexuális élmény még mindig meglehetősen megközelíthetetlen. Megközelíthetetlen a gátlások miatt, melyek ezt az élményt a legtöbb embernél, de különösen a nőknél körülbástyázza s megközelíthetetlen a diffúz vélemények miatt, melyek a tudományban ez élmény egészségileg szükséges bekövetkezésének időpontja felöl fennáll. Ebben a vonatkozásban döntő szerepet játszik magának az életnek általános alakítása is. Jót tudjuk a szexuálpszihológiából például, hogy maguk az érett nők mily különbözőkép reagálnak a szexuális élményre s így világos, hogy a fiatal lányoknál ez a kérdés még erősebb szerepet játszik. Ujabban ugyan hasznos adatgyüjtések folytak annak megállapítására, hogy mikor következik be a határozott törekvés a teljes szexuális élményszerzésre, az eredményekből azonban nem lehet egyértelmű megállapítást vonni. Eltekintve az ily kutatások alkalmával használt kérdőívek őszíntétlenségi százalékaitól, a szociális milieu, a műveltségi fok, a különböző intenzitású érdeklődési kör, a hivatás, a jobb vagy rosszabb táplálkozás, a városi vagy vidéki élet s még nagyon sok más körülmény olyan döntő befolyással bir, hogy helytálló következtetések valójában csak tökéletesen azonosok köréből vonhatók. Ilyen lélektanilag és szociológiailag azonos lelki-, illetve téri milieuből valók között végzett kutatás eredményét tették közzé ujabban Meirowsky és Neissner s ők az első szexuális élmény bekövetkezésének időpontjáról a következő táblázatot állították fel:


 

























































































a


14.


életévben


1.9


%



15.



1.4




16.



6.3




17.



8.8




18.



13.2




19.



17.6




20.



18.6




21.



11.2




22.



6.3




23.



5.3




24.



3.4




25.



0.4




26.



0.4




27.



0.4



 


Georg Klatt megállapítása szerint (Geschlechtliche Erziehung als soziale Aufgabe, Verlag Ernst, Oldenburg) s az előbbi táblázat szerint is az első szexuális élmény relatíve legáltalánosabb bekövetkezési időpontja a huszadik év.


Nem érdektelen az előbbi megállapításokkal kapcsolatban rávilágítani arra a motivumra, mely a különböző nemű ifjuságot közvetlenül az első szexuális élmény felé hajtja. Erre vonatkozólag egy 1922-ben lefolytatott oroszországi anket 1552 kérdőívéből az. derül ki, hogy a férfiaknak csupán 0.4 százaléka jut „szerelmi” összetartozás révén az első szexuális élményhez, 26 százaléka pedig prostituáltaknál. Ugyanennek az ankétnak nők között való lefolytatásakor kiderült, hogy a nők 61 százaléka szerelemben találkozik először ezzel az élménnyel. (m. m.)


 


Vissza az oldal tetejére