FĹ‘oldal

Korunk 1931 Január

Kulturkrónika rövid hírekben

 


A lelkiismeretes pedagógus


Johann Jakob Hauberle tanító, egy kis sváb városban pontos naplót vezetett pedagógiai tevékenységéről. Ötvenegy évi tanítói működésének sajátmaga összegezi a napló végén a következő számokban valóban imponáló eredményét: Kiosztott 1,115.000 barackot, 176,716 tenyerest, 20.989 körmöst, 29.989 pofont, 911547 botütést, 124.010 vesszőcsapást, 12.756 odavágást a bibliával vagy az énekeskönyvvel, 1707-szer alkalmazta a büntetést, amely abban áll, hogy a korbácsot addig felemelt karral magasra kell tartani, míg a karok s a térdek reszketnek; 777-szer térdepeltette a gyermekeket borsón, 636-szor háromszögű éles fadarabon. A szorgalmas pedagógus összesen 1,480.983 büntetést osztott ki hosszu és áldásos működése alatt.


 


A békeszerető egyház


Siegmund Schultze lelkész azt a javaslatot tette, hogy az evangélikus egyház minden évben egy meghatározott vasárnapot szenteljen a világbéke és a népek kölcsönös megértése eszméjének. A javaslatra a német orthodox protestánsok lapja, a „Reichsbote” a következőket válaszolja:


„Ha arról volna szó, hogy a kecsketenyészet emelésének szenteljünk egy vasárnapot: ez támogatást érdemlő tisztességes ügy; ha arról volna szó, hogy az általános hadkötelezettség újra való bevezetésének, a harcias szellem felelevenítésének, a vitézségnek és a hűségnek szenteljünk egy vasárnapot, lehetne róla beszélni. De békevasárnap?! Az az egyszerű ember szemében egyszerűen mocskosság. Olyan utálatos dolog, mint amikor egy halott mellett kártyáznak vagy egy haldokló mellett kuplékat énekelnek.”


Kell ehhez kommentár? Mindenesetre a tízparancsolat meglepjen új egyházi értelmezése.


 


Költőnek lenni — enyhítő körülmény


A berlini büntető törvényszék előtt egy tárgyalás, amelyben a vádlott azzal van vádolva, hogy egy mezőgazdasági szövetkezetet alapított, a tagoknak részük fizetése ellenében kölcsönt igért, amelyet azonban soha nem szállított. Az első fokú bíróság el is ítélte hat havi börtönre. A másodfokú bíróság előtt a védő azzal érvelt a védence mentségére, hogy — költő. És igazolta, hogy egy vígjátékot írt, amelyet 150-szer előadtak, azonkívül felmutatott egy lírai antológiát, amelyben a vádlott több költeménnyel szerepelt s arra a konkluzióra jutott, hogy egy költőnek könnyen gyulékony fantáziáját mentségül kell venni. S idézte a Tonio Krögert annak igazolásáúl, hogy a költőnél könynyen elmosódik a határ valóság és fantázia között. A költői tevékenység és a kriminalitás lelkileg közel állanak egymáshoz. A bíróságot meggyőzte a védő okadatolása s a költő-vádlott büntetését leszállította hatról két hónapra.


 


A hazugság-detektort


Karinthy varázsszékét, amelyben ülve csak az igazat lehet mondani, Amerikában tényleg elkészítették. De nem vígjátéki célokra, hanem a rendőrség vallatási eszközéül. A „Hazugságdetektor” egy komplikált gép, amely pontosan tudja mérni és mutatni a vérnyomást, amely tudvalevőleg igen érzékenyen reagál minden lelki folyamatra. A delikvenst, akit vallatni akarnak, leültetik egy ilyen vérnyomásmérő mellé s belehelyezik az egyik kezét. Aztán feladnak neki kérdéseket. S úgy mondják, hogy nincs olyan hidegvérű gazember, aki vérnyomásán is uralkodni tudna: ha hazudik, meggyorsul a szívverése, megnő a vérnyomás s a „hazugság-detektor” elárulja a hazugot. Washingtonban kísérleteztek az új masinával, azzal az eredménynyel, hogy a gyanusított nyolc napi kínzás után egy ökölcsapással öszszetörte a gépet. A modern lélektan inkvizíciós eszközei nem állanak sokkal a középkori eretnek törvényszékek kínpadjai mögött.


 


Egyenlő mértékkel


Egy érdekes összehasonlító statisztikát közöl Kurt Grossmann a német birodalmi bíróság előtt 1922 óta lefolytatott hazaárulási perekről. Három hazaárulási per folyt a német köztársaság élete alatt a jobb oldal ellen. Az egyik Traugott von Jagow ellen, melyben a vádlottat öt évi várbörtönre ítélték. Társai büntetés nélkül maradtak, Lüttwitz bárónak a Kapp-puccs után visszafizették nyugdíját 58.000 márka összegben. A másik nagyobb hazaárulási per Hitler és társai ellen folyt le. Hitlert s még négy társát elítélték öt évi várbörtönre s hat hónap mulva szabadon engedték őket. Ludendorfot felmentették.


Így jobbra. Ezzel szemben balra 1922 óta 478 hazaárulási per folyt, körülbelül 1100 vádlottal, akik közül hármat halálra ítéltek; kiosztottak összesen 1600 év fegyházat és 700 év várbörtönt.


 


Ima az újságírókért


Nemrégiben járta be az európai sajtót a hír, hogy egy újságírót szentté avattak. A szerencsés kolléga, kit polgári nevén — hogy mi lesz az égi neve, azt nem árulta el a közlemény. -- Ferou-Vrau-nak. hívtak a La Croix című klerikális újságnak volt a szerkesztője. Ezek után nem fogunk a Deutsche Presse híradásán csodálkozni, amely a következő szép imát közli, amelyet T. D. Bateman tiszteletes úr tartott Columbus városban, Ohio államban az újságíró kongresszus alkalmából:


„Szerető Atyánk a mennyekben, kérjük áldásodat ezekre az újságíróemberekre, akik ugyan az egész föld kerekségével kapcsolatot tartanak fenn, kiszimatolják a forradalmat Kínában s akik előtt a királyok és fejedelmek ajtói is megnyílnak, akinek mégis túl kevés idejük marad, hogy a paradicsommal törődjenek. Légy kegyelmes ezekhez az emberekhez, akiket mindenféle ördög kísértésbe visz, kezdve a sajtóhiba-ördögtől. Légy kegyelmes hozzájuk, mert hiszen a legundorítóbb és legmocskosabb dolgokkal kell foglalkozzanak, úgy kívánja tőlük újságjuk. Légy kegyelmes hozzájuk, akiknek oly sok banketten jelen kell lenniük, hogy az már egészségüknek árt s akiknek zsidókkal és pogányokkal, feketékkel és fehérekkel, demokratákkal és republikánusokkal, baptistákkal és methodistákkal vegyesen közlekedniök kell. Légy könyörületes ezen emberek iránt, akiknek egész élete egy örökös rohanás a bálteremből a templomba, a templomból az alkoholcsempészek tanyájára, hogy újságjuknak mindig valami újat tudjanak hozni.


Tedd, hogy összejövetelük áldásthozó legyen és amikor egyszer minden földi gondjaiktól megszabadulnak, újságjaiktól és cikkeiktől, akkor készíts számukra az örök béke


birodalmában olyan fogadtatást, mely még melegebb és szívélyesebb, mint aminőben most Columbus városa részéről részük van.”


 


Miatyánk az automobil jegyében


„Miatyánk, taníts meg bennünket úgy. kocsizni az életen át, hogy azzal mások üzleteit ne károsítsuk. Oltalmazd meg a mi fékjeinket, hogy megállhassunk, mielőtt túl messze mennénk. Segíts meg bennünket, hogy csa,k a saját motorunk berregését halljuk s zárd el a füleinket


mások zörgése dől. Tartsd meg az alkoholt tankjainkban s tarsd távol a gyomrunktól. Szabadíts meg bennünket az őrült vágytól, hogy egy másik autót egy szűk úton elhagyjunk. Nyisd meg szemeinket a közlekedési jelzések számára s tartsd szorosan lábainkat fékünkön. Amen.” (Christian Register.)


 


Christian Science


Egy közkedvelt Christian Science-prédikátor üzleti névjegye Minnesotában:


„Vyron Rossiter, Rev. Dr.-a a korlátlan tudománynak, lélekorvos és asztrológus. 9 Eeast Firat Street Proktor, Minn.


„Isten szentséges akarata, hogy minden ember egészséges legyen. Nincs gyógyíthatatlan - betegség. Nincs reménytelen eset. Isten, a te atyád nem fog a te hitetben megcsalni. Egyéni konzultáció és gyógykezelés minden időben megállapodás szerint.”


 


Vissza az oldal tetejére