Korunk 1928 Május

Kulturkrónika rövid hirekben

 


A film mint a lélekrontás és a léleknemesités leghatásosabb eszköze


 


Németországban van 4500 mozi; Berlinben 300, egész Németországban két millió ember ül naponta filmek előtt; tehát az egész népességnek több, mint 3 és fél százaléka, egy év alatt 700 millió ember. Csak Németországban. Tehát az ujság és talán a rádió mellett a film adja a legnagyobb lehetőséget az emberi tudat megtöltésére jó vagy silány tény, gondolat- és érzéstartalommal. Ez az arány méri a filmelőállítók felelősségének magas fokát, amelyet sajnos azok ma még, amikor a film elsősorban üzlet, alig éreznek. (Kurt Pintus a Tagebuchban.)


Nem „bolsevizálják” a házasságot Németországban. Prof. Kahl a most szétment Reichstag elé javaslatot terjesztett, amely szerint Németországban lehetővé lett volna a kölcsönös megegyezésen alapuló válás „olyan mély szakadás esetén, amely a házasság lényegének megfelelő folytatását az életközösségnek lehetetlenné teszi.” Hála a jobboldali pártok állásfoglalásának, a javaslatot levették a napirendről. A „Lokalanzeiger” az ilyen válás lehetőségét a „házasság bolsevizálásának” nevezte. Ugy hogy Németországban azok a házasfelek, akik nem szeretik többé egymást s „a házasság lényegének megfelelő életközösségben” nem tudnak tovább élni, maradhatnak tovább is együtt, ha csak nem hajlandók egy, különben szintén Németországban büntetendő cselekményt képező házasságtörési komédiát eljátszani. (–)


 


 


Felfokozott élettempó


A Welt am Montag” berlini lap riportere meginterjuvolta Otto Reuttert, Berlin legkedveltebb varieté-költőjét. Első kérdése volt: Ugyanazon pointekre reagál-e ma is a közönség, mint régen? Válasz: A varietében sem kényelmesek ma már az emberek. A pointe-nek ma sokkal gyorsabban kell jönni, mint régen. Egyáltalában mindent sokkal gyorsabb menetben kell a publikumnak szervírozni. A revue és a jazz türelmetlenné tette a közönséget. Régebben megengedte magának az ember, hogy egy-egy refraint többször is megismételjen s az emberek mindig újból nevettek; ma a pointe-nek gyorsan kell következni, rövidnek és tömörnek kell lenni és gyorsan sziporkázni. A közönség könnyen emészthető és erős ételt kiván.


 


 


„Kijózanitóállomás”


Kalifornia állam rendőrsége az Egyesült-Államok határán Mexikó-felé, San Diego és Tia Juana között egy „kijózanitóállomást” állított fel. Forgalomrendészeti okokból. Az egész héten „szárazságra” ítélt yankeek, egyenest a weekandre, óriási tömegekben rándulnak át automobilokon a közeli „nedves” Mexikó földjére s vasárnap estig tökrészegre isszák le magukat. Ugy hogy vasárnap esténként ezen az útvonalon a forgalmi balesetek egymást érik. Ezt megelőzendő a gondos kaliforniai hatóságok ezentúl külön erre kirendelt rendőr-közegek által mindazokat, akik túlságosan illuminált állapotban lépik át az amerikai határt, a kijózanító állomásra viszik, ahol addig visszatartják, amig annyira „le nem hül”, hogy a forgalom biztonságát nem veszélyezteti. A kaliforniai rendőrség kimutatása szerint a kijózanító állomás felállítása óta az autóbalesetek száma azon a vidéken lényegesen leszállott. (San Diego News)


 


 


Fantázia-hiány vagy Standardizálás?


Egy ráérő statisztikus megszámolta, hogy hány Smith nevü ember van az Egyesült-Államokban. Nem kevesebb, mint egy millió háromszáznégyezer és háromszáz. Vagyis minden századik amerikait Kovácsnak hivnak. Chicago kivételével, ahol a Johnson-ok vezetnek, az Unio összes nagy városaiban a Smithek vannak túlsulyban. A fantázia hiányát vagy a standardizálás térfoglalását jelenti-e ez? (Chicago Tribune.)


 


 


Inkább ne feledjünk!


Wellington (Newseeland) városi tanácsa elhatározta, hogy a város nyilvános tereiről az összes háborús emlékműveket eltávolítja. Ez a negatív pacifizmus. Hatásosabb volna egy olyan pozitív pacifizmus, amely emlékműveket állítana a háborúnak. Például eredeti felvételeket a lövészárkokból egy kézitusa után. (–)


Vissza az oldal tetejére | |