FŇĎoldal

Korunk 1928 Február.

A Televox

 


Ismét egy új technikai találmány, amely arra van hivatva, hogy a dolgozó ember teljesítőképességét erősen fokozza. A Televox olyan berendezés, amellyel egy tetszés szerinti távolban levő mechanizmust hang segítségével lehet kezelni. Sok kilométerre fekvő lakásunkban a Televoxot felhívjuk telefonon s kiadjuk neki a parancsot, hogy állítsa be a fütőkészüléket, hogy mire hazamegyünk jó meleg fogadjon otthon. S a Televox néhány másodperc mulva jelenti, hogy eleget tett a parancsnak, nyugodtan folytathatjuk munkánkat.


Ez az első készülék, amelyben a hang szolgál automatikus berendezések kezelésére. Feltalálója R. I. Wensley, a Westinghouse Elektromossági R. T. pittsburgi művei automataosztályának vezetője. A találmány kiinduló pontja egy nagy elektromosmű megbízása volt, amelynek kis transformátor-állomásokon, ahol egy élő munkaerő aránytalan nagy kiadást okoz, gépi felügyelőkre volt szüksége.


Az új ellenőrző készülék máialkalmazásban van a washingtoni vízműveknél, ahol a víztartályokban a víz magasságát ellenőrzi. A mérnök irodájából felhívja telefonon a Televoxot, amely a szóban forgó tartályra felügyel. Épen úgy hívja fel, mint akármelyik élő kollégáját az üzemben. S a Televox szintén telefonon megadja neki a víz magasságát.


Az új készülék gyakorlati lehetőségei még azonban alig vannak kihasználva. Harry E. Woods, a Westinghouse-Társaság egyik mérnöke szerint Wensley készüléke alkalmas lesz arra, hogy például ellenséges repülőgépek mozgásait a legsötétebb éjszakában is megfigyelje, kikötőkre felügyeljen s nagy távolságból fényszórókat kezeljen, ágyúkat beállítson és elsüssön.


A készülék alapja, hogy hangszűrők által a különböző hangmagasságok iránt érzékennyé van téve s ezen érzékenységen keresztül különbözőképen szabályozható tisztán hang által, távolból. A már elkészült Televox 1400 rezgésszámú hanghullámmal hozható működésbe. 900-as hanghullámmal tartható működésben s 600-as hanghullám állítja meg.


Ezek a hanghullámok természetesen telefonon is közölhetők. Elvben semmi akadálya annak, hogy emberi hangot használjunk a készülék szabályozására, amennyiben emberi hanggal is a szükséges rezgésszámú hullámot pontosan ki tudjuk hozni. A hangmagasságot pontosan visszaadó sípok inkább szolgálhatnak a Televox kezelésére. Jelenleg elektromosságra berendezett hangvillák adják le a telefonba a szükséges hanghullámokat. Mihelyt a kapcsolás a központban megtörténik, a Televox, a gépember, hirtelen életreébred. S visszaküldi saját jelét, úgy, hogy a kezelő gépész pontosan tudja, hogy nem volt téves kapcsolás s a keresett automatával van összekötve. A Televox kétszer jelentkezik a felhívásra; ha parancsot nem kap, a telefonösszeköttetés automatikusan megszűnik.


Mihelyt meg van az összeköttetés a gépész és a Televox között s az utóbbi felelt hogy munkára kész s megadja a jelet, hogy az általa kezelt készülék nyitva vagy zárva van-e, a gépész egy 900-as hanghullámmal működésbe hozza a Televoxot, amely elzárja vagy kinyitja azt, azaz megnyit egy melegítő készüléket, felrobbant egy aknát, stb.


A Televox igen nagy lehetőségeket nyit meg a távolra-hatás egy újabb eszközét adva a kezünkbe. Mindenesetre igaza van azonban a „Times” párisi kiadásának, amely azt írja, hogy a háziasszonyok ne fűzzenek egyelőre túlságosan vérmes várakozásokat a Televoxhoz. Mert még soká fog tartani, írja, amíg a készülék oly tökéletes lesz, hogy haza lehet majd telefonálni neki, hogy menjen fel az emeletre s keresse ki az alsó fiókból a selyem jumpert s nézze meg, mit csinál a baba és mondja meg neki, hogy jól viselje magát. (k. m.)


 


Vissza az oldal tetejére