Főoldal

Korunk 1927 Június

Marinetti gép védő ligája


Erg Ágoston

 


Az április 14-én Milanóban megtartott futurista kongresszuson Francesco Azari, a „Movimento Futuristico” titkára egy Gépvédő Liga megalapítását javasolta és a kongresszus egyhangulag elfogadta a javaslatot. Azari a futurizmus első apostolával, F. I. Marinettivei együtt manifesztumot bocsájtott ki, amelyben megkísérli a Liga szükségességét és jelentőségét bebizonyítani.


A futuristák látták meg elsőnek, mint Azari elmondja, hogy a gépek többek, mint az emberi utilitárizmus csodálatos vívmányai; a gép az új esztétika szintézise, amely át fogja alakítani a körülöttünk élő világ arcát a maga egészében geometrikus, mechanikus, mesterséges, automatikus Föld futurista rekonstrukciójával.


A gép a mi agyvelőnk gyermeke, de a gép a tökéletesített és megsokszorozott ember. Egy mechanikus kalkulátor nem tévedhet az összegekben, az automobil és az aeroplán nem fáradhat el, a dinamók és a tökéletesített motorok éveken át foroghatnak szinte minden kezelés nélkül.


Az automatikus telefon felfedezése, amely egy negyedóra alatt husz különböző beszélgetést tesz lehetővé, praktikusan nagyobb jelentőségű, mint magának a telefonnak a feltalálása, azáltal, hogy még az egyszerű közvetítőként működő emberi elemet is feleslegessé teszi.


A gép élőlény. Nemcsak a jövő fantasztikus nemzedékét érzik benne a futuristák, nemcsak a vitalitás letagadhatatlan elvét, de már a mechanikus intelligencia és az ösztön-élet embrióit is. Gépekkel és motorokkal foglalkozó emberek tapasztalatból tudják, hogy a masina különböző körülmények állandó befolyása alatt áll, mint amilyen az atmoszférikus nyomás, a nap egyes szakai, a változó környezet vagy a munka sajátos körülményei, mint például a gépésznek vagy akár csak a gépész kezének változtatása. De a futuristák más és nyilvánvalóbb jelekből a gépek szenzibilitására, sőt szolidaritására is következtetnek. Az aviatikánál gyakran előfordúl, hogy a motorok úgyszólván mind egyszerre mondják fel a szolgálatot vagy egyszerre működnek hiányosan, függetlenűl a kezelés, a hőmérséklet és az atmoszféra körülményeitől. A szolidaritás egy másik példáját szolgáltatják állítólag, az automobilok elektromos kapcsolói, amelyek gyakran ok nélkül szüntetik be működésüket, arra kényszerítvén a soffőrt, hogy leszálljon és kézzel „kurblizzon”.


A leggyakoribb bűnök és „kegyetlenkedések” közé tartozik Azari szerint a motor ismételt és tulzásba vitt gyorsítása, amely egyenlő értékű egy ló megostorozásával, ide tartozik a tulságos megterhelés és végül az olajozás vagy a hűtőkészülék vízszükségletének hiányos ellátása, amely rosszabb még egy igásló kiéheztetésénél is. Mindezen okokból a futuristák szükségesnek látják szociál-ökonómikus, de esztétikai szempontokból is a Gépeket Védő Liga megalakítását, amely az állatvédő egyesületek analógiájára a gépek és elsősorban a motorok életének és tempójának megvédését tűzi ki céljául.


A Liga alapító tagjai Azari, Casavola, Catrizzi, Depero, Escodamé, Gerbino, Marinetti és Russolo lettek. Az elnökséget természetesen Marinetti vállalta el.


Aki Marinettit ismeri, tudja, hogy eddigi szenzációi is új egyesületeket és főleg új izmusokat bejelentő manifesztumok voltak: a taktilizmus (a tapintóérzék esztétikája), a bruitizmus (a futuristák zeneszerszám nélküli zenéje), a szimultánizmus és dinamizmus (a képzőművészetekben) manifesztumai. Nemrégiben azonban irányt változtatott Marinetti és egy tízparancsolatot publikált, amely végeredményében nem egyéb, mint az idegenek ellen való ádáz kirohanás. Olaszországra rávetette sötét árnyékát a győztes háborútól és az angol szövetségtől feldagadt nemzeti önérzet és Marinetti, aki a futurizmusban az életnek csak egy formai megújulását látta meg, ma tökéletesen alárendelte művészetét a pártpolitika irányításának. Kitartással és lelkesedéssel jár városról-városra, hogy Itáliának és új Istenének, a Gépnek dicsőségét hirdesse. (Padova)


 


Vissza az oldal tetejére