stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   



Korunk 2007 November

A Korunk könyvajánlata

 

 Horváth Andor ajánlja

Indiai származású professzor előadását hallgatta Berlinben – ezzel kezdi Andrei Pleşu a toleranciáról szóló esszéjét. Miután pedig az előadó nem egyszerűen az Európában használatos fogalmakkal közelítette meg tárgyát, hanem a „jogok” mellett a „kötelességek” fogalmát is használta, mégpedig a dharma hagyományos hindu értelmében – hallgatósága nem nagyon tudta követni gondolatmenetét. Hogyan van tehát az, hogy amit globalizációnak nevezünk, az egyrészt természetessé teszi a világot behálózó kapcsolatokat, másrészt azonban nem feltételezi más kultúrák ismeretét? Mi történik tehát a „tolerancia” fogalmával, ha az nem a „másság” tényleges elfogadását jelenti, hanem inkább annak tudomásul nem vételét?

A rá jellemző gondolatgazdagsággal szerzőnk ezúttal is az egységesülő világban egymásnak feszülő nézeteket, előítéleteket, sztereotípiákat teszi vizsgálat tárgyává olvasmányosan és meggyőzően.

 Eristikon, vagyis vitatkozó kérdezés, kérdező vitatkozás a címe a BBTE Történelem–Filozófia Karán immár harmadik alkalommal megjelenő elektronikus diákfolyóiratnak, mely a filozófushallgatók önképzőköri beszélgetéseinek és vitáinak a keretei közül nőtte ki magát. Amint azt a programcikk rögtön a legelső számban leszögezi, ez a folyóirat, akárcsak a vele azonos nevű önképzőkör, fóruma kíván lenni az egyetemi hallgatók által folytatott tudományos kutatásnak, teret biztosítva a nyilvánosság elé kívánkozó gondolkodás számára. A szakkörön kritikáknak is alávetett és a külső meglátások által gazdagodott gondolkodás eredményei azok, amelyek a folyóirat Tereknek címzett számaiba kerülnek, nem zárva ki persze más érdeklődőket sem, amennyiben a honlap helyet hagy további hozzászólásoknak, bírálatoknak.

 

Anisescu, Cristina–Moldovan, Silviu: Pseudomemoriile unui general de Securitate. Humanitas, Buc., 2007.

 Arendt, Hannah–Heidegger, Martin: Scrisori 1925-1975. Humanitas, Buc., 2007.

 Brandt, Hartwind: Nagy Konstantin, az első keresztény uralkodó. Gabo (h. n.), 2007.

 Deák Péter (szerk.): Biztonságpolitikai kézikönyv. „Osiris kézikönyvek”. Osiris Kiadó, Bp., 2007.

 Dézsi Zoltán: A tehetség nyomába. Pallas-Akadémia, Csíkszereda, 2007.

 Hatházi András: A hetérák tudománya. Drámák. Polis Könyvkiadó, Kv., 2006.

 Lewis, Bernard: Az iszlám válsága. „Mérleg”. Európa Könyvkiadó, 2004.

 Mitu, Sorin: Transilvania mea. Istorii, mentalităţi, identităţi. Polirom, Iaşi, 2006.

 Pleşu, Andrei: Despre bucurie în est şi în vest şi alte eseuri. Humanitas, Buc., 2007.

 Steinhardt, Nicolae: Napló a boldogságról. Koinónia, Kv., 2007.

 Torrell, Jean-Pierre, O. P.: Aquinói Szent Tamás élete és műve. Osiris Kiadó, Bp., 2007.

 

 


+ betűméret | - betűméret