stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   



Korunk 2007 Szeptember

Egy gyilkosság — és a gyilkosok


Balázs Júlia

A Cotidianul című napilap exkluzív interjút közöl Stănică Tudor rendőr őrnaggyal. Stănică felelős Gheorghe Ursu disszidens mérnök haláláért, amelynek megfejtésével a média sok éve próbálkozik.

Gheorghe Ursu 1926-ban született, majd a bukaresti építészmérnöki fakultás diákja. Az 1977-es földrengés után tüntetett az ellen, hogy a megrongált épületeket csak felszíni javításnak vessék alá (vakolás, meszelés). Tiltakozása a Szabad Európa Rádióban is elhangzott, amitől azonnal gyanússá vált. A titkosszolgálat házkutatás során 61 jegyzetfüzetet foglalt le. Ennek ellenére a jegyzetek miatt nem indítanak eljárást ellene, de valutatitkolás miatt igen, 16 dollárt találtak lakásán. 1985. szeptember 21-én letartóztatják, és a fővárosi Rahovei utcai rendőrség fogdájában 1985. november 17-én Marian Clită – egy másik rab – agyonveri Ursut, Mihai Creangă, a fogház vezetője és Stănică Tudor rendőr őrnagy bujtogatására. A család 1990 után pert indít mindhármuk ellen, de csak Marian Clitát ítélik el. 2000-ben perújrafelvételre kerül sor, és 2003-ban elítélik Mihai Creangát és Stănică Tudort is. Creangă büntetését tölti, Stănică egészségi okok miatt szabadlábon van.

Stănică Tudor 2004-ben kérte először büntetése végrehajtásának felfüggesztését. Az ok vízhólyagdaganat, amit 2004 augusztusában műtétileg eltávolítanak. Stănică négy hónap „szabadságot” kap a bíróságtól, de betegségei rövid idő alatt megsokasodnak. A bíróság több hosszabbítást ítél neki, három hónaptól egy éves időtartamig. 2005-ben újabb vízhólyagdaganatot fedeznek fel, majd metasztázisban lévő tüdőrák-gyanúsnak nyilvánítják. Emellett, állítólag infarktus, cukorbetegség, magas vérnyomás, vesedaganat stb. is fennáll. 2006-ban Rodica Anghel, a Fundeni-i Onkológiai Intézet szakorvosa kiállít egy bizonylatot, melyben egy–öt évet jósol Stănicának, anélkül, hogy leszögezné, milyen fokozatú (I–II–III–IV) rákról van szó. Mintha az eddigi diagnózis kevésnek bizonyulna Stănică felmentésére, 2006 májusában pszichikai felmérésen is átesik. A diagnózis: depresszió, öngyilkosságra való hajlam, kezdődő Alzheimer-kór. Gabriela Costea pszichológus a családi fészekben történő ápolást javasolja.

Andrei Ursu, az elítélt disszidens fia beperelte mind a tizenkét orvost, akik hamis bizonylatot állítottak ki Stănică egészségi állapotára vonatkozóan. A kivizsgálás folyamatban van. A beperelt orvosok között szép számmal vannak olyanok, akik más hírhedt elítélteket kezeltek. Például Laurenţia Minea, a Fundeni-i Onkológiai Intézet szakorvosa, aki a terrorizmussal vádolt Omar Hayssamot kezelte; vagy Dan Georgescu a Szent János sürgősségi klinika főorvosa, aki a Román Lottótársaság vezetőjét, Nicolae Cristeát, Ovidiu Tendert, Victor Athanasiu Stănculescu és Mihai Chiţac tábornokokat kezelte. Georgescu főorvost felháborítja Ursu fiának a merészsége, de nem izgatja magát különösebben. „Bizonyítsák be, hogy nem beteg” – összegez a főorvos. Talán mégis Valentin Iftenie boncorvos tett a legtöbbet Stănicáért: mikor a bíróság kérte, hogy erősítsék meg Ursu halálának okát, Iftenie megpróbálta átfogalmazni a halotti bizonyítványt, azt állítván, nem volt erőszakos halál. Novemberben lejár Stănică Tudor „felmentése”, így ismét bizonyítania kell: halálos beteg.

Stănică Tudor a Cotidianulnak adott interjúban elmondja: egészségesen vonult a börtönbe. Tizennégy hónap alatt azonban megbetegedett: vízhólyagdaganattal műtötték, majd infarktust szenvedett. A rákos betegségek „azért nem hagytak nyomot rajta, mert a kemoterápia különleges diétát követel”! Stănică elégedetlen a bíróság döntésével, mert nem változtatták meg az ellene felhozott vádat szándékos emberölésről gyilkosságra való felbújtással. A riporternek azt is elpanaszolta, hogy a CEDO-nál is megkérdőjelezte a bírósági eljárás jogosságát. Reméli, hogy igazságot tesznek, mint ahogy azt is, hogy nem él már sokáig. Nem bírja elviselni az állandó kiszolgáltatottságot, autót sem tud vezetni.

Stănică áldozatként tetszeleg az interjúban: az egész a Szeku műve, mindenkinek megfelelt, hogy a rendőrséget tegyék felelőssé az ügyben, nem pedig a titkosszolgálatot. Felháborítja az is, hogy a hágai bíróság népirtásért 5–7 évre ítélte a vádlottakat, Stănculescu és Chiţac tábornokok tizenöt évet kaptak a temesvári forradalomért, ő meg huszonkét évet kap gyilkosságra való felbujtásért. Cáfolja, hogy lefizette volna az orvosokat hamis diagnózis kiállításáért. Öngyilkossággal azért próbálkozott, mert elviselhetetlen, amikor kihagy az ember agya, és nem ismeri fel a családtagjait. (Cotidianul, 2007. júl. 4.)


+ betűméret | - betűméret