December 2005
Kárpát-medencei várak, kastélyok

Bevezető

Műemlékek látványos és jelentékeny csoportjáról – várakról és kastélyokról – kíván szólni decemberi lapszámunk, mely valamelyest eddigi művészettörténeti súlypontú számaink folyatása. Témaválasztásunkat talán hatványozottan indokolja a tény, miszerint olyan országban élünk, amelyben a legutóbbi időkig szinte egyetlen tollvonással törölték el a műemlékvédelem állami intézményeit, s amelyben a letűnt rendszer barbár rombolásait az utóbbi tizenöt év tehetetlen nemtörődömsége követte váraink, kastélyaink romlása vonatkozásában. A vár- és kastélysors Erdélyben az elkerülhetetlen elmúlás képével azonosul, kivéve néhány sikeres állagmegóvási vagy restaurációs kezdeményezést, és csak remélni lehet, hogy egyszer, valamikor, a távoli jövőben talán, még a visszafordíthatatlanul teljes lepusztulást megelőzve – a végleg kommercializálódott várromantika és pragmatikus Drakula-kultusz éltetése helyett – épített örökségünk mégis az őt megillető helyre kerül – úgy, ahogyan ez a világ szerencsésebb fertályain történik.

Kárpát-medencei várakról és kastélyokról szóló tanulmányokból kap tehát ízelítőt az Olvasó – a téma rangos, külföldi és hazai szakértőinek jóvoltából.

És ugyanakkor ezzel a Korunk-számmal kívánunk minden kedves Olvasónknak és Munkatársunknak kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt.

K. K. Gy.